Ce piese joacă experții anti-fumat și de ce?

Într-o ceremonie dedicată, ministrul sănătății și Ambasadorul SUA, Hans Klemm, i-au decorat pe inițiatorii și susținătorii legii antifumat, membri ai “Coaliției România respiră”. Între ei, la loc de cinste, s-au aflat deputata Aurelia Cristea, avocatul Valentin Mircea și medicul pneumolog Magdalena Ciobanu. Ambasadorul SUA a opiniat că această Coaliție și modul în care a fost adoptată legea antifumat e un exemplu de democrație: “ați demonstrat cum cetățenii lucrează împreună și schimbă legislația de care beneficiază toată România. Sper ca și alții să vă folosească ca exemplu”. Mai jos, detalii despre cum folosește acest gen de “democrație” unor interese strict particulare, sub umbrela interesului public, și ce sponsori mai sunt la modă în zilele noastre.

Admițând că tema evenimentului e legată de un scop nobil, ne întrebăm cum se face că sfătuitorii ministrului technocrat al sănătății sau cei ai ambasadorului nu le-au atras atenția că, participând la această festivitate de premiere, se implică direct în campania electorală a doamnei Cristea, candidat PSD la Primăria Cluj, care folosește inițiativa antifumat ca platformă de lansare. Desigur, consilierii nu aveau de unde să știe că avocatul Valentin Mircea, înainte de a deveni activist antitutun, și-a oferit mai întâi serviciile (după cum se vede, fără succes) companiilor de țigarete, însă informația despre candidata PSD era publică.

Tot de domeniul notorietății este și activtatea prodigioasă a doctoritei Ciobanu, acest Pele al cruciadei antifumat, care fentează industria tutunului, driblează către partenerii din Coaliție aflați în poziții politice de influență și pasează către cei aflați în postura de control, încasând, la final, de la industria farma.

Deși nu este jurist sau expert în afaceri europene, ci medic pneumolog, dna Ciobanu este cea care, de ani de zile, redactează reglementările din domeniul tutunului, indiferent ce culoare politică (sau tehnocrată) are ministrul pasager al sănătății. Cu toate că nu este angajată a Ministerului sănătății, ci a Institutului de pneumologie Marius Nasta, dumneaei este expertul desemnat al ministerului la OMS și pe lângă Comisia Europeană. De asemenea, este coordonator al programului național “Stop fumat”, finanțat din taxa pe viciu, beneficiind astfel direct de pe urma industriei pe care o reglementează . Ca și cum nu ar fi fost destul pentru a ridica semne de
întrebare legate de interese directe sau de ce înseamnă comportament etic, dna doctor scrie și studii antifumat, finanțate de companiile farmaceutice și face reclamă pe youtube pentru medicamentele antitutun. Evident, este o pură întâmplare ca plasturii antifumat au apărut pe lista medicamentelor compensate, promovată de curând pe site-ul Ministerului Sănătății…Pregătirea de bază a dnei doctor îi justifică, desigur, atitudinea antitutun, care transpiră din toți porii. Doar, nu e ușor să vezi în fiecare zi plămâni distruși de cancere. Dintr-o astfel de postură, nu poți fi neutru, însă tocmai asta nu o recomandă pentru rolul de „reglementator unic” în chestiunea spinoasă a tutunului. Faptul că dna Ciobanu susține ca o directivă nu trebuia transpusă, sau că e suficient să fie tradusă pentru a fi aplicată, e explicabil prin “pregătirea” sa juridică sau în domeniul afacerilor europene. Mai puțin explicabil e că un guvern technocrat se bazează pe o asemenea expertiză.

Recent, a fost un întreg scandal de presă generat de acțiunile doamnei expert. Când a văzut că pierde teren și că majoritatea secretarilor de stat din Comitetul inter-ministerial pe tutun au înțeles că procesele de fabricație nu se pot modifica peste noapte, dând dreptate companiilor de profil, și-a ” sunat un prieten”. Ba, chiar doi. Iar partenerii de Coaliție i-au sărit în ajutor. Deputata Cristea a lansat acuzații publice la adresa diverșilor secretari de stat, blamând interese oculte și întâlniri secrete cu industria tutunului, și a cerut imperios colegului Valentin Mircea, ajuns între timp șef al Corpului de control al Primului Ministru, să investigheze cazul. Nu conta că întâlnirea tutungiilor cu membrii comitetului făcuse parte din mecanismul de consultare publică și avusese loc la invitația acestui organism, pe 21, nu pe 18 ianuarie, cum susținea deputata, fiind consemnată într-o Minută oficială. Experta pneumolog
Ciobanu a ținut Minuta la sertar suficient de mult timp, pentru ca televiziunile de scandal să transmită, „pe surse”, de la Guvern, că a
demarat controlul secretarilor de stat, blocând astfel orice încercare de dialog între reprezentanții autorităților și cei ai industriei tutunului, atât de „câh!” și „de la modă” în zilele noastre.

Pe fundalul ceremoniei la care a participat actualul ambasador SUA, figura la loc de cinste, pentru a marca schimbarea, un citat al predecesorului său, Alfred Moses, la inaugurarea investiției americane într-o fabrică locală de țigarete. Sponsorii evenimentului de premiere a activiștilor nu erau anunțați. S-a pomenit doar, discret, de susținerea din străinătate de care a beneficiat Coaliția, dar și evenimentul. În fond, e cât se poate de transparent și de ” la modă”. Și va fi și mai și atunci când vom vedea cine răspunde la cererea de sponsorizare lansată cu acest prlej de Institutul de pneumologie Marius Nasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.