Ce pot face românii care mai dețin acțiuni din vremea cuponiadei anilor ‘90

Românii care au obținut acțiuni în perioada 1991-1994 prin programul de privatizare în masă și care nu le-au valorificat, au uitat de ele sau sunt interesați de vânzarea lor pot afla informații dacă merg vineri și sâmbătă în Piața Universității din București, la statui, unde are loc evenimentul Expo Banii Tăi, organizat de Bursa de Valori București.

Depozitarul Central a anunțat că vizitatorii târgului vor afla pe loc dacă sunt acționari ai emitenților listați pe piața de capital. În plus, deţinătorii de instrumente financiare care nu sunt clienţi ai unei case de brokeraj şi doresc încasarea dividendelor în contul bancar propriu, îşi vor putea înregistra codul IBAN, pe baza unui extras de cont de la bancă. Totul gratuit. Într-un răspuns pe care l-au trimis cotidianului Bursa, reprezentanții Depozitarului Central au explicat cum își pot încasa acționarii dividendele restante prin participarea la târg: “Instituţia a fost în centrul atenţiei la „Banii Tăi Expo” din 2015, eliberând gratuit 851 de extrase de cont pentru vizitatorii târgului. Atunci, standul DC a atras cel mai mare interes din partea vizitatorilor. Solicitaţi să clarifice cum îşi pot încasa acţionarii dividendele restante prin participarea la târg, reprezentanţii Depozitarului au transmis: „Începând cu anul 2015, distribuirea dividendelor se face centralizat, prin intermediul Depozitarului Central. În cazul în care, deţinătorul de acţiuni este client al unui participant, plata se face prin intermediul Depozitarului Central şi al participantului, iar acţionarul îşi primeşte toate dividendele în contul deschis la participantul respectiv. În cazul în care acţionarul nu are cont deschis la un participant, acesta poate încasa dividendele fie în numerar la ghişeele agentului de plată desemnat de emitent, fie direct în contul său bancar. Acţionarii care comunică Depozitarului Central codul IBAN vor încasa în acest cont şi dividendele neridicate din perioada anterioară anului 2015, dacă este îndeplinită condiţia ca emitenţii să fi solicitat şi efectuarea acestor plăţi Depozitarului Central”.

Daniela Șerban, director relații cu investitorii din cadrul Bursei de Valori București, a declarat la ZF Live că sunt opt milioane de români care au încă acţiuni, cei mai mulţi la SIF-uri. “Faţă de cuponul iniţial au fost primite şi acţiuni re¬ziduale. Mulţi nu ştiu dacă mai au acţiuni şi unde. Plus că dacă aduci contul IBAN poţi primi direct dividendele restante“, a declarat Şerban. Oficialul BVB susține că pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să in¬ves¬tească propriile fonduri, Bursa va lansa con¬turi demo de tranzacţionare, pentru a-i fa¬mi¬liariza pe doritori cu lumea bancară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.