Ce pot face totuși cei care s-au împrumutat în franci elvețieni

Declararea ca neconstituțională a Legii conversiei creditelor luate în franci elevețieni nu blochează definitiv speranțele celor care s-au împrumutat în această monedă, susține avocatul Marius Coltuc.

Într-o postare pe blogul personal, acesta prezintă modul cum clienții pot merge mai departe, printr-o acțiune în fața instanței civile. „Cei interesați au oricând deschisă calea unei acțiuni în fața instanței civile. Vorbim, practic, de un război pe care fiecare datornic trebuie să-l ducă în mod individual cu banca, dar al cărui rezultat ar putea să fie unul neașteptat. Înainte de toate însă, debitorul este dator să încerce o negociere cu banca, iar dacă ajunge în instanță trebuie să știe că nu conversia creditului este ceea ce trebuie să ceară, ci o reechilibrare a contractului de credit”, susține avocatul. De ce ar funcționa impreviziunea pentru cei cu credite în franci? este întrebarea la care Coltul încearcă să răspundă.

„Desigur, ați putea spune că a intenta un proces civil cu banca este o misiune aproape imposibilă, care va genera costuri pe care nu ni le permitem, pentru că ne vom lovi de refuzul obstinat al băncii și de imparțialitatea judecătorilor etc. O decizie recentă a unei instanțe din București ar trebui însă să ne facă să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă: Bancpost a fost obligată să reechilibreze contractul de credit în CHF al unui client și să împartă riscul valutar cu clientul (mai multe detalii despre acest subiect puteți afla de aici).

Această decizie este doar una dintr-un șir care cu siguranță va continua, după ce CCR le-a sugerat, indirect, datornicilor să meargă în instanță și să-și ceară dreptatea în fața băncilor prin intermediul impreviziunii. Cu alte cuvinte, datornicii care au ajuns în imposibilitatea efectivă de a-și mai plăti datoriile la bancă pot să meargă în instanță și să ceară o echilibrare a contractului, astfel încât să poată să-și plătească în continuare datoriile și să nu trebuiască să fie executați silit. Această teorie a impreviziunii, pe care numai instanța poate să o folosească, poate să schimbe construcția unui contract de credit și să-l restructureze astfel încât să funcționeze bine pentru ambele părți și să-și atingă scopul final. Ea poate fi aplicată cu succes atunci când, într-un mod total injust și imprevizibil, una dintre părți a ajuns să execute obligații mult prea împovărătoare pentru ea, iar circumstanțele de la momentul încheierii contractului s-au schimbat foarte mult”, scrie Coltuc.

Acesta susține că cel care-și caută dreptatea în instanță trebuie să știe că impreviziunea funcționează numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții, pe care instanța de judecată trebuie să le verifice, fie că este vorba despre impreviziunea din vechiul Cod civil (nereglementată expres, dar recunoscută de doctrină și de instanțele de judecată), fie despre cea din Codul civil actualmente în vigoare.

Cel mai important este aspectul că obligația debitorului a ajuns atât de greu de executat, prin raportare la noile circumstanțe, încât executarea nu mai poate continua aproape deloc și este injustă. „Concret, cei cu credite în CHF au ajuns în situația de a nu-și mai putea plăti ratele la bancă din cauza creșterii alarmante a francului, iar asta înseamnă, din start, o mare inechitate între bancă și clientul său.

Creșterea aceasta importantă a monedei în care s-a făcut împrumutul este cu siguranță un aspect care nu putea fi prevăzut cu acuratețe la momentul în care debitorul a semnat cu banca. Ceea ce face ca acesta să fie un motiv suficient pentru acela care vrea să meargă în instanță și să ceară reechilibrarea contractului de credit”, mai spune Coltuc. Pasul 1 – discuția cu banca „Dacă vom face o cerere de chemare în judecată pentru echilibrarea contractului de credit, fără să fi încercat o negociere cu banca mai întâi, atunci instanța ne-o va respinge garantat. Fără a intra în vreun fel de discuție tehnică, este necesar ca debitorul să încerce să stea de vorbă cu banca pentru a-și rezolva problema, pentru că executarea unui contract depinde, în primul rând, de cum se înțeleg părțile să-l execute, iar renegocierea acestuia este o chestiune care le revine celor implicați și doar în mod excepțional o instanță poate să intre la mijloc.

Cel mai probabil, banca nu va da curs niciunei solicitări sau va veni cu o ofertă care reprezintă un rău puțin mai rău decât cel actual. Și-atunci, ce rost are să încercăm să ne tocmim cu creditorul, veți spune. Rostul este tocmai acesta: negocierea cu banca înainte de cererea de chemare în judecată este o etapă obligatorie. Instanța va vrea să vadă că există bunăvoință din partea celui împrumutat, iar dacă banca refuză cu obstinație orice discuție, acest aspect va fi interpretat de instanță în favoarea împrumutatului, mai mult ca sigur, pentru că denotă reaua-credință a băncii. Astfel, datornicul trebuie să-i trimită o solicitare băncii – este important ca ea să se facă în scris pentru că poate fi mult mai ușor de probat, putând fi făcută chiar la notar sau la un avocat. Prin aceasta, datornicul trebuie să-i pună în vedere băncii că nu mai poate să-și plătească ratele la valoarea respectivă, să descrie circumstanțele care l-au adus în această situație și să-i ceară un termen în care să negocieze (măcar 30 de zile, să spunem) o restructurare a obligațiilor, astfel încât contractul de credit să meargă mai departe”, a spus Coltuc.

Acesta atenționează că prin această notificare, spre deosebire de cea de la darea în plată, nu se vor suspenda plata ratelor și a altor obligații față de bancă. Pe tot parcursul negocierii, debitorul este ținut de aceleași scadențe și are aceleași obligații ca și mai înainte. Conform avocatului, banca este obligată să negocieze cu debitorul său, iar negocierea trebuie să fie una efectivă. Dacă banca va vrea sau nu să răspundă, nu este important pentru cel care vrea să meargă mai departe cu cazul său, în instanță. Important este ca negocierea să fi fost demarată de către debitor și, dacă a avut loc, ea să fi fost și efectivă. Practic, dacă banca amână răspunsul sau se eschivează ori vine cu o propunere care nu e deloc de natură se echilibreze balanța dintre creditor și debitor, datornicul nu este obligat să suporte riscul acestor concluzii și să-i fie împiedicat accesul la justiție.

Ce trebuie dovedit Cei care și-au pus speranțele în legea conversiei creditelor vor vrea să obțină de la instanță fix acest lucru, conversia. În realitate, susține Coltuc, dacă au câștig de cauză, ei pot obține altceva și care să se dovedească mai bun decât varianta conversiei creditului din CHF în lei. De fapt, datornicul trebuie să ceară în instanță reechilibrarea contractului de credit, bazându-se pe teoria impreviziunii, pentru că ea va fi aplicată de instanță ținând cont de cazul concret și de detaliile fiecărui credit în parte. „Cu alte cuvinte, reechilibrarea contractului este o soluție personalizată pentru fiecare datornic, ceea ce înseamnă că pentru X poate îmbrăca forma conversiei, pentru Y poate fi o reeșalonare a plăților, pentru Z o înghețare a cursului, urmată de alte măsuri ș.a.m.d. Așadar, spre deosebire de o lege, soluția aplicată de instanță ține cont de circumstanțele concrete ale fiecărui împrumutat. Instanța este cea care, de pe o poziție obiectivă, observă dacă sunt îndeplinite într-adevăr condițiile pentru ca o nouă configurare a contractului să aibă loc, iar în urma observațiilor sale, va stabili care variantă este mai justă și mai potrivită. Ceea ce nu trebuie să însemne neapărat schimbarea monedei din CHF în lei.

Practic, trebuie să demonstrăm că am încercat negocierile cu banca, că nu am ajuns la un numitor comun, singura cale fiind acțiunea judecătorească în baza teoriei impreviziunii. Datornicul trebuie să arate că, în situația actuală, din cauza acelor împrejurări excepționale și imprevizibile, nu-și mai poate plăti ratele la timp. Putem vorbi de creșterea alarmantă a cursului, de decesul unuia dintre soți, de apariția unei boli care-i pricinuiește datornicului cheltuieli foarte mari, de pierderea locului de muncă din motive neimputabile etc.”, a mai scris Coltuc pe blogul său personal. În materia contractelor de credit, potrivit OUG nr. 50/2010, dezechilibrul contractual este prezumat între consumator (cel împrumutat) și profesionist (banca). Cu alte cuvinte, a completat avocatul, datornicul nu trebuie să probeze în instanță acest dezechilibru, banca fiind cea care trebuie să dovedească că el nu există în realitate.

Practic, acest aspect este deosebit de important pentru că-i face datornicului sarcina mult mai ușoară în fața judecătorului. Potrivit avoctaului, în contractul de credit se regăsesc clauze referitoare la schimbările contractuale care pot apărea și al căror risc trebuie să fie suportat de către debitor. „Astfel de clauze însă, dacă ar avea ca scop înlăturarea aplicării impreviziunii (care se referă la schimbările contractuale majore), ar putea fi ușor demontate de instanță pe motiv că sunt abuzive, deoarece instituția impreviziunii este una de ordine publică (pentru că se bazează pe noțiunea de echitate, principiu general de drept), iar funcționarea ei nu poate fi stopată printr-o clauză dintr-un contract. În fine, instanța de judecată poată să meargă pe una dintre cele două soluții clasice: fie va dispune o readaptare a contractului de credit, una în care riscurile să fie mai bine împărțite și care să-i permită datornicului să-și plătească ratele la timp și să ducă un trai decent, fie va dispune încetarea contractului atunci când nu mai există nicio posibilitate ca debitorul să-l ducă mai departe (altfel spus, o rambursare anticipată)”, a încheiat avocatul.

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituţională la începutul lunii trecute. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvernul Cioloș în toamna trecută. Sesizarea a fost trimisă de la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. Executivul a apreciat că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon. Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.