Ce poți să prinzi la Festivalul Enescu

Sâmbătă a debutat ediția 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu“. Până pe 24 septembrie, evenimentul aduce la București și în alte șapte orașe din țară peste 3.000 din cei mai apreciați artiști străini și români în peste 80 de evenimente.

Alături de nume de primă mărime ale muzicii clasice care ajung la București în premieră, programul include nu mai puțin de 37 de lucrări de George Enescu și muzică contemporană. Biletele pentru cele mai multe manifestări din festival s-au epuizat rapid, astfel că am cerut organizatorilor detalii despre spectacolele pentru care, dacă vă grăbiți, mai puteți găsi locuri.

Simfonia a IX-a de Beethoven

Una dintre cele mai promițătoare orchestre românești în plan internațional, formată din unii dintre cei mai talentați tineri artiști români: Orchestra Română de Tineret și dirijorul venezuelean Domingo Hin­doyan – format în cadrul celebrei El Sistema – aduc publicului, pe 6 septembrie, una dintre cele mai frumoase lucrări din repertoriul muzicii clasice: Simfonia a IX-a de Beethoven, care conține și celebra „Odă a bucuriei“.

Manfred Honeck

Manfred Honeck și Ceaikovski

Este o adevărată experiență să-l ascultați live pe dirijorul Manfred Honeck, fiindcă este de o forță aparte. Alături de Pittsburgh Symphony Orchestra – o orchestră americană, cu un sunet diferit față de cele europene –, interpretează splendida „Simfonie Patetica“ de Ceaikovski în seara de 7 septembrie, de la ora 19.30, pe scena Sălii Palatului. Celălalt concert susținut de Manfred Honeck și Pittsburgh Symphony Orchestra în Festivalul Enescu 2017 este deja sold out.

Horia Andreescu și Vadim Repin

Unul dintre cei mai cunoscuţi violoniști ai momentului, Vadim Repin, va urca pe scena de la Sala Palatului în seara de 5 septembrie. Sub bagheta dirijorului român Horia Andreescu și alături de Orchestra Națională a Rusiei, Vadim Repin va interpreta în primă audiție românească un concert de vioară compus de celebrul compozitor contemporan scoțian James McMillan – care va fi prezent la „Enescu“, pentru a intra în dialog cu publicul, la Forumul Compozitorilor.

O seară Mozart la Ateneul Român

De neratat este și concertul Les Musiciens de Louvre, care aduc pe scena Ateneului Român, pe 8 septembrie, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții, celebra operă „Così fan tutte“ – un regal Mozart!

Operă cu proiecții multimedia live

Una dintre premierele absolute ale acestei ediții a Festivalului Enescu 2017, în care muzica clasică face pact cu tehnologia, este prezentarea operei „Mathis der Maler“ cu proiecții multimedia live (13 septembrie), pe ecrane-gigant, în spatele orchestrei. La pupitru se va afla cunoscutul dirijor Lawrence Foster – născut în America din părinți de origine română – și prezent constant pe scena Festivalului, în colaborare cu orchestre românești. De această dată, va dirija Orchestra Națională Radio.

Români aclamați în străinătate

Pianista Alexandra Dăriescu – prima pianistă de origine română care a urcat pe scena Royal Albert Hall – și violonistul Remus Azoiței – cel mai tânăr profesor din întreaga istorie a prestigioasei Academii Regale de Muzică din Londra (a fost numit profesor al Academiei în 2001) – vor urca alături pe scena Ateneului Român, într-un recital extraordinar de pian și vioară. Pe 14 septembrie, de la 22.30.

Muzica contemporană, vedetă la Sala Radio

La ediția 2017, Festivalul „Enescu“ aduce și o nouă serie de concerte la Sala Radio, dedicată exclusiv muzicii contemporane – Muzica Secolului XXI –, iar 30 dintre cei mai influenți compozitori contemporani vin în premieră la București pentru a discuta cu publicul despre muzica lumii în care trăim.

Publicul poate face un mix&match: să meargă să asculte lucrările compozitorilor contemporani în concertele din seria Muzica Secolului XXI la Sala Radio și apoi să se întâlnească pe viu cu unii dintre compozitori la Forumul Internațional al Compozitorilor.

Mai mult, unii dintre compozitori vor fi prezenți chiar pe scenă; este cazul lui Zygmunt Krauze, care își va interpreta ca solist propriul concert pentru pian. Are 79 de ani. De asemenea, compozitorul Magnus Lindberg va fi prezent în sala de concert când Orchestra Filarmonicii „Moldova“ din Iași, sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu, îi va interpreta lucrarea „Era“. Printre invitați se numără de asemenea compozitorul Eliot Goldenthal, laureat al Premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul „Frida“, cu Salma Hayek.

Antonio Pappano

Enescu și Mahler, sub bagheta lui Antonio Pappano

De neratat este și reîntâlnirea cu dirijorul italian Antonio Pappano, în două seri la rând la Festivalul „Enescu“ 2017. Renumitul dirijor este și director muzical al celebrei Royal Opera House Covent Garden. Despre muzica lui George Enescu, Antonio Pappano spunea într-un interviu că este asemenea vinului roșu – adâncă, intensă. Pe 21 septembrie, alături de Orchestra E Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano aduce publicului chiar o nouă interpretare a „Simfoniei a III-a cu Cor“ de George Enescu – considerată o rugă pentru pace compusă de Enescu după cel de-al Doilea Război Mondial. Pe 22 septembrie, în program va fi o altă simfonie impresionantă – Simfonia a II-a de Mahler, „Învierea“.
Iar pe 23 septembrie, mai sunt disponibile ultimele bilete la concertul susținut de Royal Concertgebouw Orchestra – aflată, potrivit criticii de specialitate, în top 3 cele mai bune orchestre din lume. În program este Mahler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.