Ce produc zecile de milioane de euro investite de Departamentul românilor de pretutindeni?

Departamentul Românilor de Pretutindeni a început, pe ascuns, să creeze o rețea de „comunicatori
reprezentativi” în diaspora, scrie ziarulromanesc.net. Mai mulți membri ai comunității din Marea Britanie au primit scrisori din partea Ambasadei României în care sunt anunțați că „având în vedere activitatea pe care ați desfășurat-o în anii precedenți în susținerea comunității românești și pentru promovarea imaginii de țară a României, considerăm că profilul dumneavoastră se potrivește unei astfel de misiuni”.

Manevra DPRRP de a racola pe ascuns, într-o manieră ce amintește de cea a vechii Securități, informatori din diaspora, a fost relevată de președintele ad interim al PNL Londra, Iolanda Costide, care a decis să facă public, pe pagina sa https ://www.facebook.com/iolanda.costide, o parte din conținutul scrisorii Ambasadei României la Londra : ”Am dori să vă supunem atenției o inițiativă a Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. În vederea consolidării legăturilor dintre comunitățile românești de peste hotare și autoritățile române, DPRRP–MAE intenționează să pună bazele unei rețele de comunicatori reprezentativi care să contribuie la acest proces. Având în vedere activitatea pe care ați desfășurat-o în anii precedenți în susținerea comunității românești și pentru promovarea imaginii de țară a României, considerăm că profilul dumneavoastră se potrivește unei astfel de misiuni. Dacă sunteți de acord să fiți parte a acestei rețele, rugăm confirmarea acceptului pentru a transmite datele dvs de contact Departamentului Pentru Relația cu Românii de Pretutindeni”

„La cererea mea mi s-au dat anumite clarificări suplimentare :

– rolul acestei rețele de comunicatori este acela de a crea o punte de legătură directă între Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și comunitățile din diaspora, prin liderii de opinie.
– acest rol nu presupune o activitate intensă sau permanentă. Din câte se pare, rolul acestei rețele se va definitiva probabil în timp sau, eventual, după o întâlnire cu cei care au acceptat acest rol.
– În UK s-au propus de către misiune 20 de persoane. Numărul propus este unul orientativ.”

Iolanda Costide a dorit să îi întrebe pe cei care îi urmăresc activitatea de pe site-ul de socializare dacă ei consideră că ar fi util să dea curs invitației : „Am primit următoarea comunicare și invitație din partea misiunii diplomatice din Londra și vă rog să îmi răspundeți până la week-end dacă considerați că ar fi util pentru noi toți să dau curs acestei invitații, în numele nostru, nu al meu.” „Vă întreb pe această cale, dacă îmi acordați încrederea și mă mandatați să accept acest rol (printre ceilalți propuși) în numele vostru. Acest rol nu poate fi decât tranzitoriu și consultativ”, a mai scris președintele ad interim al PNL Londra pe pagina sa de Facebook.

Probabil că Iolanda Costide nu a aflat ce părere are PNL Diaspora despre programele DPRRP, pe care le consideră copiate parcă din metodologia de admitere la „Ştefan Gheorghiu”. De asemenea, aceeași organizație liberală spune despre procedura de evaluare că „este una mult prea netransparentă pentru un astfel de program şi nu există nicio referinţă legată de probitatea profesională a persoanelor care vor face parte din comisiile de examinare.” „Este complet inoportun ca într-un stat membru al UE să mai existe programe de finanţare de proiecte cu proceduri de selecţie copiate parcă din metodologia de admitere la „Ştefan Gheorghiu”. Şi este păcat că această manieră de lucru ştirbeşte credibilitatea instituţiei în ansamblul său, nu doar a guvernanţilor care încă o conduc.

Noi, PNL Diaspora, dorim să îi asigurăm pe actualii şi viitorii aplicanţi că una dintre priorităţile noastre administrative este adaptarea metodologiei aferente tuturor programelor guvernamentale de finanţare la normele europene. Aceasta presupune în primul rând consultarea cu reprezentanţii societăţii civile în procesul de elaborare a acesteia, precum şi inserarea unei proceduri transparente, care să asigure anonimatul aplicanţilor şi probitatea profesională a membrilor comisiei. De asemenea, vom încerca să facilităm accesul tuturor la programele de finanţare prin demararea unui program-pilot de aplicaţii online, printr-un soft special monitorizat exclusiv fie de STS, fie de altă autoritate independentă specializată în domeniul comunicaţiilor”, a declarat Victor Ionescu, copreşedinte al PNL Diaspora.

Evident că nu se știe cine sunt celelalte 19 de persoane, pentru că această activitate a DPRRP – MAE nu este publică. Dar este foarte clar că nu se vor găsi printre ele decât apropiați ai ambasadelor, probabil oameni care an de an primesc fonduri grase de la Departamentul Românilor de Pretutindeni. Surse din cadrul MAE-DPRRP au confirmat că această acțiune există și că a fost creată la inițiativa noului ministru, Angel Tîlvăr. Aceleași surse ne-au declarat că această acțiune nu ar fi trebuit să fie publică.

Pentru conformitate

Mircea MAER la 29.01.2015

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.