Ce putem face noi ca ploile să nu ne inunde oraşul?

Chiar dacă în ultimii ani se întâmplă din ce în ce mai rar, este foarte simplu ca atunci când ploile foarte puternice inundă porţiuni din străzi sau trotuare să arătăm cu degetul înspre compania ce administrează sistemul de canalizare sau către primărie. Totuşi, de multe ori, adevăraţii vinovaţi sunt mult mai aproape decât ne-ar plăcea să credem. Asta deoarece mulţi dintre noi încă folosesc canalul pe post de ghenă de gunoi. Pentru a evita blocarea canalelor cu diverse lucruri ce nu ar trebui să ajungă acolo şi, astfel, situaţiile în care canalele să refuleze din această cauză, sunt câteva lucruri simple pe care oricare dintre noi ar trebui să le cunoască şi, foarte important, să le pună în aplicare, asta deoarece modul de utilizare al reţelei de canalizare are un impact direct asupra performanţelor sistemului de canalizare şi, implicit, asupra calităţii vieţii în oraş. Folosirea defectuoasă a canalizării se traduce în blocaje care, la rândul lor, generează acumulări de apă pe străzi sau în subsoluri. Ce ar trebui deci, să facem? Sau să nu facem:

· să nu folosim canalizarea pe post de coş de gunoi aruncând acolo tot felul de obiecte

· să nu deversăm în canalizare lichide foarte corozive (de exemplu zeama de murături) sau care afectează performanţa sistemului, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea de epurare (de exemplu uleiuri vegetale sau industriale)

· constructorii trebuie sa acorde o atenţie sporită pentru protejarea reţelelor de canalizare în momentul executării lucrărilor de refacere a părţii carosabile

· agenţii economici racordaţi la reţeaua de canalizare, în funcţie de profilul de activitate trebuie să aibă echipată reţeaua interioară cu instalaţii de pre-epurare a apelor uzate (decantoare, separatoare de hidrocarburi şi de grăsimi).

Instalaţiile interioare de canalizare din imobile sunt racordate la reţeaua publică de canalizare printr-un racord de canalizare. Acesta asigură curgerea apei gravitaţional către reţeaua publică de canalizare. Când reţeaua publică de canalizare intră în regim de presiune, în urma unor ploi puternice, apa uzată poate inunda căminul de racord al imobilului şi instalaţia interioară de canalizare şi poate refula în casă. Pentru evitarea acestui fenomen neplăcut, recomandăm montarea unei clapete simple contra refulării pe colectorul de canalizare şi/sau montarea unei vane de închidere a accesului. Din fericire, cel puţin în Bucureşti, Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti oferă consiliere gratuită celor ce doresc să monteze corect aceste clapete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.