Ce rachete pot doborî un avion aflat la 10 km altitudine?

Cum se ştie, la scurtă vreme după tragicul accident al avionului aparţinând companiei Malaysia Airlines, atât ucrainenii, cât şi separatiştii pro-ruşi se acuză reciproc că au doborât Boeingul 737. Personal, aud nişte inşi cunoscuţi ca „analişti” deveniţi subit experţi în probleme de acest gen care, mai mult decât atât, acuză în gura mare o anumită parte, fără a avea habar de coordonatele acestui zbor, fără a şti chestiuni tehnice legate de zborurile la o anume altitudine. Pe urmă, ca unul care, din septembrie 1969, am comentat atâtea acţiuni teroriste, atentate, sechestrări de avioane comerciale etc., am constatat că, după ani şi ani, au apărut tot felul de detalii care, în final, au răsturnat primele concluzii.

În ce-l priveşte, despre zborul MH17 se spune că ar fi fost atins de o rachetă în timp ce se afla la o altitudine de 10 km. Este o distanţă despre care specialiştii declară că nu este atinsă de simple rachete balistice. În acest sens, Francetv info îl citează pe Pierre Servent, specialist francez în probleme de apărare, care nu crede că separatiştii pro-ruşi din estul ucrainean dispun de mijloace atât de perfecţionate pentru a atinge un avion ce zboară la o atare înălţime. „Rachetele de care dispun separatiştii ajung până la 5.000 de metri înălţime. Nimic nu le permite să atingă 10.000 de metri sau mai mult. Pentru a atinge un avion aflat la 10.000 de metri sau mai sus, trebuie baterii de rachete sol-aer cu radar, cu material important şi cu personal profesionist”, a explicat expertul consultat de canalul de televiziune France 2.

Reamintim că, la sfârşitul lunii iunie, separatiştii au anunţat că au preluat o unitate antiaeriană din Doneţk, ce dispune în special de rachete Buk, care pot atinge avioane aflate la 10 km altitudine. Dar, potrivit lui Pierre Servant, separatiştii pro-ruşi nu sunt prea bine pregătiţi militar şi ar fi incapabili să folosească rachetele Buk.

În schimb, forţele armate ale Ucrainei şi, respectiv, Rusiei dispun de militari şi de material foarte performant ce poate atinge un avion care zboară la o asemenea înălţime.

La rândul lui, un specialist militar francez ce lucrează la Airbus Group, crede că pentru a doborî un avion de linie trebuie să dispui de „un sistem de armament foarte sofisticat de apărare anti-aeriană”. Un echipament care se compune din radar pentru a repera avionul, un post de comandament pentru a-l ţinti şi o platformă de lansare de rachete spre a-l doborî. Acest specialist, citat de Le Monde fr., susţine că doar o rachetă puternică poate atinge avionul în plin zbor. În fapt, altitudinea de croazieră a unui avion de linie este între 8.000 şi 10.000 de metri. Prea mult pentru armament de tipul Manpads („man portable defence system” – sistem de apărare individual portabil) precum faimoasa rachetă americană Stinger, folosită de talibani împotriva Armatei Roşii, până în 1989, iar ulterior îndeosebi de combatanţii Al-Qaida împotriva intereselor occidentale şi îndeosebi americane. Pentru a face un atare lucru, trebuie o rachetă precum cea americană Patriot, singura capabilă să abată un Boeing în plin zbor. Potrivit experienţei acestui specialist, avionul Boeing 737 nu a fost doborât din greşeală joi. Nu poate fi confundat un avion civil cu unul de vânătoare, pentru că fiecare avion emite prin intermediul unui emiţător identitatea sa, semnătura lui radar. Graţie acestui emiţător, radarele militare asociate unei platforme de rachete cunosc identitatea avionului, civil sau militar, şi chiar a companiei aeriene căreia îi aparţine. În fine, pentru acest specialist, un atare sistem de lansări de rachete are nevoie de circa zece militari pentru a fi operaţional. Trebuie apoi competenţe foarte bine definite de care dispune doar o armată regulată. Potrivit specialistului anonim citat de Le Monde, tragedia avionului Boeing 737 este un „act de război”.

În fine, chit că voi stârni reacţii adverse foarte dure, aş vrea să amintesc că, de-a lungul ultimelor decenii, am cunoscut operaţiuni secrete de un cinism desăvârşit, în care s-au sacrificat cu bună ştiinţă multe vieţi civile nevinovate pentru a se acoperi sau compromite un anume proces politic ori diplomatic, negocieri între părţi care, pe faţă, nu se tolerau, sau pentru a arunca oprobriul public asupra unei anume părţi. Scopul scuză mijloacele este o vorbă veche, care se adevereşte când nu te aştepţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.