Ce s-a ales de ”primăvara arabă” din Egipt

Justiția egipteană a decis eliberarea celor doi fii ai fostului președinte Hosni Mubarak. Judecătorii au considerat că perioada petrecută de cei doi în arest în așteptarea proceselor a depășit limita legală.

În februarie 2011, în urma protestelor violente, președintele egiptean Hosni Mubarak decide să demisioneze. Fostul președinte a fost acuzat de crimă cu premeditare în cazul protestatarilor uciși în întreaga țară. Apoi, împreună cu fiii săi Gamal si Alaa, a fost acuzat de deturnare de fonduri și corupție. Membrii familiei Mubarak au fost judecați și rejudecați timp de patru ani, în funcție de schimbările de regim din Egipt.

Câtă vreme țara a fost condusă de un parlament și un presedinte islamist, Mohamed Morsi,(provenit din rândurile Fraților Musulmani) ales în urma primului scrutin liber pe care l-a văzut Egiptul în mai bine de 50 de ani, Hosni Mubarak a riscat pedeapsa cu moartea. A urmat apoi înlăturarea regimului Morsi, în iunie 2013 (la doar un an de la învestirea președintelui) – un eveniment în privința căruia presa occidentală a urmat fidel bâlbele Casei Albe în incercarea de a-l carcteriza – lovitură de stat militară sau ”revoluție”. În acest nou context, cu Egiptul condus de generalul din vechea gardă Abdel Fattah el-Sisi, justiția l-a exonerat pe fostul președinte Mubarak de acuzațiile de crimă. La scurt timp, Mubarak a scăpat și de acuzatiile de corupție. Au mai rămas în picioare doar acuzațiile de deturnare de fonduri, dosar în care el și fiii lui au fost condamnați la trei, respectiv patru ani de închisoare.

Rămânea o singură întrebare. Membrii familiei Mubarak petrecuseră deja peste patru ani in închisoare. Luni, 12 octombrie, justiția egipteana a decis: Gamal și Alaa Mubarak vor fi eliberați. Cei doi frați, în vârstă de peste 50 de ani, și-au văzut recent reduse pedepsele pentru deturnare de fonduri, după ce Curtea de Casație a descoperit mai multe erori tehnice în dosarele procurorilor. Acum ei sunt liberi. Au plătit o amendă de 16 milioane de dolari si apoi încă 2,7 milioane de dolari despre care judecatorii au stabilit că sunt banii pe care îi sifonasera din fondurile publice, o sumă ridicola în comparație cu opulența în carea trăit familia Mubarak.

Cât despre revoluția ce l-a dat jos pe Mubarak, de ea mai aduce aminte cazul fostului președinte Mohamed Morsi. Președintele care a fost ales democratic este la rândul lui arestat. Spre deosebire de Mubarak, Morsi a fost deja condamnat la 20 de ani de închisoare în cazul protestelor ce au dus la căderea sa. Într-un dosar separat, Morsi a fost condamnat la moarte, împreună cu peste o suta de membri ai Fraților Musulmani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.