Ce șanse sunt ca producția de cereale să ridice economia

Producția de grâu a României a crescut în acest an cu 7% față de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar. La fel de fericită este și situația celor care au cultivat rapiță deoarece producția s-a ridicat până la 1,266 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, citat de Agerpres. Producția obținută la rapiță este de departe cea mai bună din ultimii 10 ani, cu o medie de 2.781 kg/ha de pe 455.388 hectare.

„Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă și dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul țării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane hectare cu grâu și secară și s-a obținut o producție medie de 4,054 kilograme la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, față de 7,85 milioane de tone în 2015”, a precizat Achim Irimescu.

Depășirea pragului de patru tone de grâu la hectar este o premieră pentru România ultimilor 10 ani, în condițiile în care cele mai mari producții medii au fost obținute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar și în 2011 — 3,68 tone la hectar conform datelor publicate pe site-ul MADR.

Dacă și la floarea soarelui stam cât de cât bine cu o producție estimată de 1,7 milioane de tone deoarece cultura nu a fost atât de puternic afectată de secetă, în cazul porumbului avem însă „o mare problemă”.
„La floarea soarelui estimăm o producție de 1,74 de milioane de tone. Floarea soarelui și porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deși la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Sudul țării, Dobrogea și nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, până la această oră datele noastre indică o suprafață de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% și 70%”, a spus ministrul Agriculturii.

În ciuda secetei, sunt șanse ca și anul acesta România să reușescă să fie lider european la producția de folarea soarelui. Astfel, conform INS anul trecut ne-am clasat pe primul loc în UE atât din punct de vedere al producției cât și al suprafeței, cu o cantitate de 1,75 milioane de tone obținută de pe un milion de hectare și asta în condițiile în care față de 2014, producția de floarea soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar care a coborât cu 19,6%.

UE, Rusia și Marea Neagră

În ciuda anului bun din România, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, își va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producției de grâu a Franței. Tot în cădere este și poziția SUA pe piața mondială așa cum se întâmplă deja din ultimii câțiva ani.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forță pe piața internațională a grâului, grație randamentelor ridicate, monedelor slabe și scăderii costurilor cu transportul. Cel mai mare beneficiar al acestei tendinșe nu este însă România, ci Rusia care va crește și în acest an livările de cereale.
Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de țări din zona Golfului Persic și Africa renunță la grâul din SUA și Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca și țări îndepărtate precum Africa de Sud și Mexicul, care în mod tradițional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

În cazul grâului, cel puțin producția este estimat să atingă 70 de milioane de tone, un nivel record. În aceste condiții doar exporturile Rusiei vor ajunge la 30 milioane tone de grâu, informează Financial Times. Adică peste producția din acest an a celui mai mare producător din UE, Franța, care nu a reuțit să obțină decât 28,7 milioane de tone.

Șansa României

Producătorii francezi, afectați de ploile abundente de la începutul anului, au diminuat atât randamentele cât și calitatea producției de grâu. Franța este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producției franceze, UE va trebui să se mulțumească în acest an cu poziția secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanță Agritel estimează că în acest an producția de grâu a Franței va fi mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut. Această situație va afecta în special exporturile în afara UE care vor scădea cu 60% până la 5,1 milioane tone. Pe lângă producția scăzută, fermierii francezi suferă și de pe urma prețurilor scăzute apărute pe piața internațională ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina și SUA.

Potrivit Bloomberg, principalul producător de grâu din Uniunea Europeană, Franța, a înregistrat în acest an cel mai redus nivel al producției din ultimii 30 de ani, ceea ce creează o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Mării Negre.

Din cauza acestei producții dezastruoase chiar francezii vor fi nevoiți să importe grâu din zona Mării Negre, pentru a-și onora comenzile de export. Astfel, cea mai mare cooperativă agricolă din Franța, InVivo, estimează o scădere de la 12% până la 7% a cotei ocupată de Franța pe piața mondială și în aceste condiții InVivo va fi nevoită să recurgă la furnizori din alte țări, inclusiv din statele riverane Mării Negre, pentru a face față cererilor clienților.

De asemenea, Agritel estimează că veniturile realizate de fermierii francezi ar putea să se reducă la jumătate, până la 740 euro pe hectar, ceea ce înseamnă că o recoltă de pe o suprafață de 120 de hectare ar urma să aducă fermierilor pierderi de aproape 60.000 de euro.

„Am mai avut recolte proaste și prețuri proaste dar nu am avut niciodată ambele împreună. Până acum ne-am descurcat dar anul acesta nu o vom scoate la capăt. Va trebui să recurgem la economii”, a declarat fermierul francez Stephane Jean.

Inundațiile din Franța, amenință și Germania, al doilea mare producător din UE, precum și țările baltice. Această șituație îi va obliga importatorii să se adreseze cultivatorilor din regiunea Mării Negre pentru a-și acoperi necesitățile. Acest lucru deschide calea pentru statele din regiune să vândă grâu pe piețe precum Maroc sau Algeria.

Compania bulgară Vitagrain BG a avut discuții preliminare pentru a vinde grâu în Franța declară directorul general Martin Roussev și cel puțin un trader francez vrea să cumpere grâu din România, a declarat o sursă din apropierea discuțiilor.

Avantajul grâului din Bulgaria și România este că acestea este scutit de la plata taxelor pe import în Franța deoarece fac parte din Uniunea Europeană.

Grâul de la Marea Neagră reprezintă un risc pe termen lung pentru cultivatorii francezi deoarece clienții lor pot găsi noi furnizori. „Atunci când ești obișnuit să cumperi fructe de la un magazin și acel magazin se închide pentru reparații, mergi la un alt magazin și constați că fructele sunt la fel de bune”, a declarat directorul Agritel, Michel Portier.

Agricultură de vârsta a treia

În întreaga lume fermierii sunt o populație în vârstă deoarece sectorul agricol nu reușește să atragă tineri talentați care preferă să meargă la oraș în căutarea unui loc de muncă, informează Reuters.

Potrivit experților, micile ferme produc peste 70% din hrana mondială și, pentru a fi sigur că există suficiente astfel de ferme pentru a hrăni o populație mondială în creștere, agricultura are nevoie de o renovare pentru a-i atrage pe tineri.

Organizația non-profit HelpAge International, citată de agenția britanică, afirmă că fermierii, ca și grup demografic, tind să aibă o vârstă mai mare decât media populației în ansamblu. Afirmația este verificată și de datele ONU care atestă că în Africa cotinentul cu cea mai mică rată a vârstei medii, cea a fermierilor este 60 de ani în timp ce aproximativ 60% din populația continentului are o vârstă mai mică de 24 de ani.

„La nivel mondial există o posibilă problemă creată de faptul că fermierii îmbătrânesc, în special micii fermieri din țările cu venituri reduse”, a declarat Mark Gorman, consilier la HelpAge. Potrivit acestuia modernizările aduse infrastructurii rurale și ameliorarea condițiilor de viață precum și acesul la finanțare sub formă de subvenții sau credite i-ar ajuta pe fermierii în vârstă și de asemenea i-ar încuraja pe copii lor să rămână în agricultură sau pe alți tineri să se dedice acesteia.

Dezideratul este transformarea agriculturii astfel încât aceasta să ofere tinerilor o alternativă atractivă la viața în mediul urban.

„Sectorul fermelor în țările în curs de dezvoltare nu este atractiv. Problema se agravează pentru că tehnologiile pe care le utilizează nu sunt cele mai productive, nu există infrastructură și există probleme cu dreptul de proprietate”, a declarat economistul FAO, Panagiotis Karfakis.

„Dacă agricultura vrea să fie atractivă nu poate fi aceeași agricultură pe care am văzut-o în generațiile precedente. Această înseamnă considerarea agriculturii ca un business și investiții în tehnologii moderne”, a declarat David Suttie, analist la International Fund for Agricultural Development (IFAD). Totodată el consideră că accentul ar trebui pus pe creșterea productivității în loc să faci din numărul de tineri un obiectiv în sine.

„Tinerii refuză să muncească la câmp cu tehnologia actuală. Ar trebui interzisă sapa în Africa, altfel ne vom pierde tinerii”, a afirmat, la rândul său, pentru Reuters și Anne Mbaabu, director de program la Alliance for a Green Revolution în Africa (AGRA). Potrivit acesteia, accesul la semințe, îngrășăminte și piețe sunt esențiale pentru a face agricultura mai ușoară, mai productivă și mai profitabilă.

În opinia economistului FAO, Panagiotis Karfakis, cei care decid să renunțe la o carieră în oraș pentru a deveni fermieri fac o alegere inteligentă.
„Dacă toată lumea pleacă din agricultură spre industrie și servicii, cei care vor rămâne în sectorul agricol vor avea un profit uriaș”, apreciază Karfakis.

Un alt aspect este faptul că într-o lume din ce în ce mai urbanizată, în ultimii ani fermele urbane au devenit la modă astfel că, potrivit unui studiu din 2014, locuitorii din orașele din întreaga lume lucrau o suprafață de teren echivalentă cu Uniunea Europeană. Deși acest trend este binevenit, experții avertizează că fermierii urbani nu vor putea să-și asigure singuri necesarul de hrană prea curând. Principalul factor constrângător este spațiul, în condițiile în care, din cauza urbanizării rapide, orașele devin mai aglomerate ca niciodată. Potrivit estimărilor ONU, în anul 2050 două treimi din populația lumii va trăi în orașe, față de jumătate în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.