Ce schimbări economice a adus 2017

Prima zi a anului 2017 a adus cu ea creșterea salariilor pentru cei care lucrează în educație și sănătate, creșterea pensiilor, a scăzut TVA la 19%, au fost eliminate taxa pe stâlp și supraacciza la carburanți, a fost redus impozitul pe dividende, s-a ieftinit energia electrică. A apărut o taxă nouă, pentru depozitarea gunoiului, s-au introdus amenzi pentru lipsa de contorizare a căldurii, iar cârciumile, restaurantele și pensiunile vor avea de plătit impozitul forfetar. Cine vrea să fie rezervist voluntar în Armata Română o poate face de acum încolo, iar exportatorii de carne de vită și de bovine vii pot exporta liniștiți marfa în Turcia.

Una dintre cele mai importante prevederi aplicabile de la 1 ianuarie este reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19%. De asemenea, a dispărut taxa pe stâlp, astfel încât firmele nu mai calculează cota de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimonial contribuabililor la 31 decembrie 2016, evidențiată în contabilitate în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor. A fost eliminată și supraacciza la carburnați, de 7 cenți pe litru. În aceste condiții, benzina și motorina ar trebui să piardă în preț 50 bani pe litru.

Liderul PSD a intervenit pe lângă premierul Dacian Cioloș să nu opereze modificări la TVA și să nu scoată taxa pe stâlp și supraacciza. Cioloș însă l-a refuzat. Amânarea după Crăciun a desemnării premierului de către președintele Klaus Iohannis a împiedicat PSD să vină cu măsurile dorite de la 1 ianuarie.
O ordonanță publicată recent aduce unele modificări structurale la Codul Fiscal și la Codul de procedură Fiscală, iar principalele modificări, operabile de la 1 ianuarie, în optica analistului Adrian Bența, sunt:

1. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori.

2. Se extinde pe o perioadă nedeterminată facilitatea profitului reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, și urma să expire la finele anului 2016. De data aceasta, facilitatea a fost extinsă pe perioadă nedeterminată.

3. Măsuri mai puțin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală.

4. Opțiune de plată impozit pe profit la microîntreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 de lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microîntreprinderi la care valoarea capitalului social este de minimum 45.000 de lei. Anterior suma a fost de 25.000 de euro.

5. Se abrogă obligația înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari, dacă aceasta efectuează tranzacții cu parteneri economici din alte state membre.

Contribuția pentru asigurările de sănătate se va achita în mod diferit de la 1 ianuarie. Astfel, această contruibuție se va aplica și la veniturile obţinute din investiţii, din salarii şi activităţi independente.

Modificările vor afecta toate persoanele care obţin venituri din chirii, dividende, câştiguri de capital, dar şi deponenţii care încasează dobânzi la depozitele bancare. Toate aceste persoane vor datora contribuţia la sănătate individuală de 5,5%, care se va percepe pe lângă cea reţinută la sursă de venituri din salarii sau activităţi independente.

De la 1 ianuarie, cota impozitului pe dividende a scăzut de la 16% la 5%. De asemenea, s-a eliminat prevederea conform căreia de la data de 1 ianuarie 2017 nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, ceea ce înseamnă că în continuare TVA aferentă importurilor se va plăti la organul vamal. Începând cu 1 ianuarie 2017, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, sumele ­respective se indexează anual cu rata inflației, până la data de 30 aprilie, și nu o dată la trei ani, cum se proceda anterior.

Impozitul forfetar

De la 1 ianuarie 2017, a intrat în vigoare impozitul specific unor activități, prevederile acesteia urmând să avantajeze unele companii şi să dezavantajeze altele, în special pe cele de mici dimensiuni. Acest impozit, care va fi calculat în funcție de suprafață, rangul localității sau sezonalitate, va fi datorat de toate societățile care au înscrise în actul constitutiv, ca activități principale sau secundare, una sau mai multe activități prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentație publică. Indiferent dacă sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile și cafenelele vor trece din 2017 la acest nou sistem de impozitare.

Se modifică Prima Casă

Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental Prima Casă, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maximum 40%, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate de Cabinetul Cioloș.

Taxă nouă

De la 1 ianuarie 2017, a intrat în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. „Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura. Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxă trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul“, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care a adăugat că în unele ţări europene această taxă ajunge la 100 de euro/tonă. Cel mai mare generator de deşeuri medicale din ţară este Spitalul Universitar, a anunţat miercuri operatorul Stericycle, care neutralizează la incineratorul de lângă Chiajna deşeurile periculoase din 200 de spitale publice, ceea ce înseamnă 2.400 de tone de reziduuri pe an.

Amenzi

De la 1 ianuarie 2017, românii încasează amendă de între 500 şi 1.000 de lei dacă nu au căldura contorizată. „În imobilele de tip condominiu (bloc de locuinţe – n.r.) racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament“, potrivit Legii 121/2014. Controalele încep de la 1 ianuarie 2017 și se vor verifica toate caloriferele din locuințe. Cei care nu au repartitoare funcționale pe fiecare calorifer vor fi nevoiți să plătească amendă. Tot de la 1 ianuarie 2017, asociaţiile de proprietari vor trebui să decidă cum se va încălzi blocul: ori de la reţeaua centralizată, ori prin centrale proprii.

Se ieftinește curentul

Preţul energiei electrice la clienţii casnici a scăzut cu 1,9% din prima zi a anului, după ce Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, începând cu 1 ianuarie 2017, la nivelul de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care este în vigoare.

Vești pentru iubitorii de armată

Cine vrea să devină rezervist voluntar poate să fie recrutat de Armata Română de la 1 ianuarie, conform unei legi care a fost promulgată de președintele Iohannis. Față de prevederile aplicabile în prezent, se va modifica vârsta până la care o persoană se poate înscrie ca voluntar și perioada pentru care va fi semnat primul contract între voluntar și Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Cresc pensiile

Punctul de pensie a fost majorat cu 5,25% de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat că pensile vor crește din prima zi a anului cu 5,2% sau 5,3%. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 7 noiembrie, OUG 20/2016, cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în educație și sănătate în medie cu 15%. Curtea Constituțională a decis că acest act normativ este constituțional. De la 1 ianuarie 2017, invalizii, veteranii și văduvele de război vor primi indemnizații mai mari cu 75%.

Se deschide piața de carne din Turcia

Exportatorii de carne și de bovine vii vor putea vinde marfa în Turcia de la 1 ianuarie. „Până acum nu aveam voie nici măcar să tranzităm Turcia. De asemenea, nu mai avem nicio restricţie pe piaţa europeană la carnea de porc“, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.