Ce scuze a găsit Cupru Min după dezastrul din Apuseni

În data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnică care a dus la poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cu un amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare, susțin reprezentanții companiei Cupru Min. Aceștia spun că avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a mobilizat un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. În 1988 o sondă inversă a devenit inutilizabilă. Intervenţiile din 1988 au oprit antrenarea în canal a sterilului de flotatie, dar apă a continuat să pătrundă aducând aluviuni care au dus în final la blocarea galeriei, determinând astfel deversarea apelor poluate. În 2015, atunci când a constatat scurgerile de apă, conducerea Cupru Min a solicitat proiectantului general Cepromin Deva şi Comisiei Naţionale pentru Baraje să identifice o soluţie tehnică de remediere. Proiectantul a elaborat mai multe variante de intervenţie iar Comisia Naţională urmează să decidă care este soluţia optimă în primăvară anului 2017, după dezgheţ.

Imediat după semnalarea avariei, conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipa de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi largi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră. Apoi au trecut la curăţarea malurilor şi la evacuarea sterilului.

Nu are bani

Pentru rezolvarea problemelor de mediu, Cupru Min a demarat proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril. Studiul de fezabilitate s-a încheiat iar proiectul tehnic urmează a fi finalizat în vara acestui an. Compania caută soluţii pentru finanţarea proiectului care are o valoare estimativă de 19 milioane de euro. În planul de investiţii pe anul 2017, sunt deja prevăzute lucrări adiacente proiectului de baza: mutarea deversării sterilului de flotatie pentru reducerea presiunii asupra digului, separarea apelor neutre de apele acide prin captarea a trei afluenţi în zona haldei de steril, şi construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei şi recircularea în Uzina de preparare.

Atenție la apă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba a atras atenţia populaţiei să nu folosească apa din râul Arieş pentru alimentaţie şi igienă personală. „Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Comisariatului Judeţean Albă din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea al judeţului Alba s-au deplasat (luni – n.r.) la faţa locului pentru investigarea fenomenului şi recoltării probelor de apă. În urma evaluării situaţiei din teren, s-au stabilit următoarele măsuri: monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale, curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului, avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală’, se menţionează în comunicatul CJSU Alba, semnat de vicepreşedintele acestuia, colonel Cornel Oprisă, împuternicit şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Unirea” Alba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.