Ce se ascunde în spatele a două sondaje contradictorii

Procente pe acelaşi subiect care se bat cap în cap. Se pregăteşte un miting mamut pro Ponta. Cine pledează pentru un Tsipras de România”.

Ce a spus Pieleanu…

Pe 2 iulie, în emisiunea „Subiectiv” de la Antena 3, sociologul Marius Pieleanu cel care coordonează casa de sondaje Avangarde (apripiată de actuala Putere) a lansat, aşa, printre altele o informaţie. „Mă tem că populaţia din România gândeşte şi în termeni foarte clari. Astăzi când vorbim românii spun în proporţie de 71% că sunt de acord cu atitudinea domnului Tsipras”. A doua zi, ştirea a apărut pe un site apropiat de Antena 3 şi a fost preluată de mai multe site-uri, în general sub titlu: : „Romanii sunt alaturi de Tsipras”. Informaţia de bază în toate preluările suna astfel: „Potrivit unui sondaj realizat zilele trecute de GSSC Avangarde, 71% dintre români sunt de acord cu decizia luata de premierul grec Alexis Tsipras de a respinge măsurile propune de creditorii externi”. Foarte interesant este însă că niciunde nu au apărut şi planşele sau graficele privind această întrebare, informaţia fiind preluată doar pe cale orală din emisiunea mai sus amintită.

…şi ce a prezentat IRES

Pe 3 iulie apere – de această dată cu planşe, grafice, caiet explicativ – un sondaj IRES legat de percepţia românilor faţă de situaţia din Grecia. Astfel, la IRES, 56% credeau că se va vota DA şi 29% credeau că se va vota NU. „In disputa” dintre Grecia şi creditori, 25% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de partea Greciei, iar 38% de partea creditorilor, în timp ce 28% au afirmat că sunt neutri. Pentru cei chestionaţi, de vină pentru situaţia actuală a Greciei sunt 37% fostele guverne, 20% actualul guvern, 10% cetăţenii Greciei, 8% FMI şi UE 6%. O eventuală ieşire a Greciei din UE „ar îmbunătăţii situaţia” – 14%, „ar înrăutăţii situaţia” – 45%, „ar rămâne la fel” – 28%. După cum se poate observa, rezultatele IRES contrazic flagrant informaţia dată în faţa camerelor de luat vederi de şeful Avangarde.

Cu ce se leagă „ştirea” lansată de Pieleanu

Se impune o întrebare: de ce a aruncat pe piaţă sociologul Marius Pieleanu informaţia referitoare la procentul de 71% dintre români care l-ar susţine pe Tsipras? Lansarea acestei informaţii trebuie pusă în legătură cu ultima postare pe Facebook a premierului Victor Ponta şi o ştire care a transpirat sâmbătă seara la un eveniment monden al unui marcant lider PSD. Reamintim, în postare, premierul face un apel la apărarea noului Cod Fiscal „Cred că în acest moment toți adversarii dezvoltării, prosperității și independenței noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toți românii de bună credință să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca țara și societate!”. Cine nu agrează noul Cod Fiscal? Se ştie, Delegaţia FMI care a fost la Bucureşti a avut foarte mari reticienţe. În plus, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a îndemnat la mare prudenţă, practic avem aici un mesaj pentru Klaus Iohannis, pe biroul căruia se află la promulgare noul Cod Fiscal. Ştirea care a „transpirat” sâmbătă la România TV şi se referă la un miting mamut, cu 100.000 de participanţi pentru susţinerea lui Victor Ponta. Ulterior. Purtătorul de cuvânt al PSD a anunţat că o eventuală decizie în acest sens se va lua luni îm BPN, „dacă va face cineva o astfel de propunere”.

O afirmaţie care a trecut neobservată

Tot în emisiunea din 2 iulie, acelaşi Marius Pieleanu a mai făcut o afirmaţie care a trecut complet neobservată şi care are mare legătură cu „procentul de 71%”. Iată ce a spus şeful Avangarde: „Încrederea mea în domnul Isărescu a dispărut cu ceva ani în urmă atunci când a fost de acord cu măsurile de austeritate impuse de domnul Traian Băsescu. Drept urmare nu mai cred nici cât negru sub unghie în emisiile verbale pseudoştiinţifice ale domnului Mugur Isărescu. Mai degrabă cred în semnalul de alarmă elegant cu caracter politic al actualului preşedinte al ţării (…) Există deja în spaţiul public românesc o temă, mă rog, elita intelectuală, opinie publică informată despre nevoia de Tsipras de România. E o realitate. De nevoia unor oameni politici care să fie nu doar atât şi bărbaţi de stat. Oameni care să îşi asume responsabilităţi. Sigur că poate să pară uşor periculos ceea ce spun eu şi sunt conştient de lucrul acesta. Că la noi oamenii care şi-au asumat responsabilităţi uriaşe au sfârşit în ştreang sau împuşcaţi în istoria modernă a României”. Iar cu o zi înainte, tot la Antena 3, Bogdan Chirieac a pregătit terenul: „Tsipras e ca Leonidas”. Credem că oricine poate aprecia pentru cine pledează Pieleanu şi pe cine vede în postura de „Tsipras de România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.