Ce se ascunde în spatele campaniei pro Mircea Diaconu

Se foloseşte Antena 3 de candidatura lui Mircea Diaconu doar pentru a ataca PNL?; De ce liberalii nu declară a strâng semnături pentru Mircea Diaconu. Liderul PNL, Crin Antonescu face o dezvăluire de senzaţie: în 2012, Victor Ponta s-a opus candidaturii lui Mircea Diaconu pe listele USL

Campanie fără precedent a Antenei 3

Postul TV Antena3 a declanşat de două zile o campanie fără precedent privind susţinerea strângerilor de semnături pentru ca Mircea Diaconu să poată candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. Nu este de comentat în acest moment dacă Antena3 depăşeşte sau nu limitele pricipiilor deontologiei jurnalistice în ceea ce priveşte scena politică. Este opţiunea postului respectiv şi oricum Mircea Diaconu are intenţia de a candida ca independent. Se impune totuşi o întrebare: dacă Antena 3 şi oficialii PC (s-a pronunţat în acest sens preşedintele de onoare al conservatorilor, Dan Voiculescu, dar nu numai el) au demarat o campanie pro Mircea Diaconu, de ce nu se recurge la o variantă foarte simplă, trecerea cunoscutului actor, ca independent pe locurile alocate PC de pe lista europarlamentară a Alianţei PSD+PC+UNPR? S-ar rezolva urgent şi fără dificultate problema.

În paralel însă, Antena3 şi oficiali ai PC atacă constant PNL şi pe preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, încercând să acrediteze ideea că şi-ar fi bătut joc de unul dintre oamenii valoroşi ai PNL, că nu respectă personalităţile din partid etc etc. Chiar şi Crin Antonescu a avut o reacţie în acest sens şi a afirmat deja de două ori că: un post de televiziune transformă acest caz (Diaconu – n.a.) într-o campanie împotriva Partidului Național Liberal ceea ce este și manipulator și nedrept.

Să fie vorba doar de utilizarea lui Mircea Diaconu drept un pretext în cadru „programului” devenit deja de notorietate de azacare a lui Crin Antonescu şi a PNL? Rămâne de văzut în funcţie de desfăşurarea ulterioară a evenimentelor.

Şi liberalii strâng semnături pentru Diaconu

Surse din PNL ne-au declarat că există „în subteran” şi membri ai PNL care strâng semnături pentru candidatura independentă a lui Mircea Diaconu. Sursele citate au afirmat că au fost văzuţi în Bucureşti, în zona Crângaşi, activişti liberali care de regulă operează pentru Rareş Mănescu (vicepreşedinte al PNL) stângând semnături pentru Mircea Diaconu. Alte surse ne-au informat că senatorul independent Sorin Roşca Stănescu ar fi demarat o operaţiune de strângere de semnături pentru Diaconu, în judeţul Dâmboviţa, unde îşi are colegiul. S.R.Stănescu a fost senator PNL, a fost exclus pentru declaraţii anti-Ponta, dar a rămas afiliat ca senator independent la grupul senatorial PNL şi, conform unei ştiri de presă de acum câteva zile, ar fi făcut o cerere de reintrare în PNL.

Şi aici trebuie pusă o întrebare: care este scopul acestei acţiuni ale liberalilor şi de ce o fac „underground” fără publicitate?. Este posibil ca între PNL şi Diaconu să nu fie rupte punţile de legătură şi în acest caz, ultimele declaraţii publice ale lui Crin Antonescu sunt edificatoare (le detaliam mai jos). Este de asemenea posibil ca PNL să nu facă public strângerea de semnături pentru Diaconu, pentru a avea libertatea de a critica strângerea de semnături ale primarilor PDL şi poate PSD pentru candidaţii PMP. În ultimă instanţă nu este exclus ca intrarea lui Mircea Diaconu în bătălia ca independent să se fi făcut chiar în înţelegere cu PNL. Dacă se va confirma, atunci este vorba de o lovitură de maestru dată de PNL unor anumite instituţii.

Ce a declarat vineri Crin Antonescu pe subiectul „Diaconu”

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Brăila, Crin Antonescu a făcut mai multe referiri la „cazul” Mircea Diaconu. Printre altele Antonescu a dezvăluit că în decembrie 2012, Victor Ponta s-a opus trecerii lui Mircea Diaconu pe listele USL. Redăm integral referirile lui Crin Antonescu privind subiectul „Diaconu”:

Eu acum aș mai vrea să fac o singură referire în acest context la ceea ce se transformă în cazul Mircea Diaconu și să repet niște lucruri care, în vâltoarea unei campanii concepute nu atât pentru Mircea Diaconu, cât împotriva Partidului Național Liberal, par a fi uitate.

Mircea Diaconu se află, din nefericire, sub efectul unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, sentința din 19 iunie 2012 și care îi interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a ocupa o funcție de demnitate publică vreme de trei ani, adică până în iunie 2015.

Noi am avut toate bunele intenții. Mircea Diaconu, atâta vreme cât a fost în Partidul Național Liberal, unde de altfel sperăm ca după acest episod al încercării de candidatură independentă să și revină, locul său este acolo, noi îl așteptăm. Spuneam că am avut și avem față de Mircea Diaconu toată prețuirea, Mircea Diaconu a rămas vicepreședinte executiv al Partidului Național Liberal, a rămas unul dintre oamenii respectați și îndrăgiți de tot Partidul Național Liberal, de către noi toți.

Partidul Național Liberal nu își poate permite și nu și-a permis niciodată să ignore sau să încalce o sentință definitivă a unei instanțe, cu atât mai mult o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. N-am făcut-o nici cu alte prilejuri, chiar dacă au existat sentințe, decizii ale instanțelor care nu ne-au făcut plăcere, care au afectat chiar mai grav decât în cazul Mircea Diaconu membri importanți ai Partidului Național Liberal, oameni aflați în conducerea sa.

Ne bucură sau nu, împărtășim sau nu conținutul unor decizii ale instanțelor, avem obligația de a le respecta și de altfel acesta este motivul, vă reamintesc pentru care în decembrie 2012, atunci când au avut loc alegerile parlamentare din România, domnul Mircea Diaconu nu a putut candida, domnul Mircea Diaconu nu a fost pe listele Uniunii Social Liberale, este o decizie pe care atunci împreună cu domnul Ponta, și la insistențele domniei sale, mai calificat ca jurist spre a evolua situația, am luat-o.

Acum când se preface a confunda spețele și procesele, cel puțin pe Facebook, domnul Ponta se arată extrem de solidar cu candidatura domnului Mircea Diaconu, uită decizia pe care a trebuit din aceleași motive să o luăm în decembrie 2012.

Acestea sunt lucrurile pe care doream să le precizez și faptul că cel puțin un post de televiziune transformă acest caz într-o campanie împotriva Partidului Național Liberal este și manipulator și nedrept.

Mircea Diaconu rămâne pentru noi în continuare un om pe care îl prețuim, Mircea Diaconu rămâne pentru noi, chiar dacă a demisionat formal din Partidul Național Liberal, în această încercare a de a construi o candidatură independentă, un adevărat coleg și faptul că Partidul Național Liberal, repet, nu își permite să facă altceva decât să respecte într-un stat de drept, decizii definitive ale instanței supreme, nu poate fi confundat de nimeni cu bună-credință cu altceva.

Mulțumesc, dacă sunt întrebări, vă ascult.”

Răspunsuri date ziariştilor

Jurnalist: În legătură cu candidatura lui Mircea Diaconu, vă veți asuma această greșeală de a nu-l susține dacă instanța va valida candidatura sa?

Crin Antonescu: Demersul domnului Diaconu, este un drept pe care în calitate de cetățean, în calitate de individ, în calitate de persoană fizică, evident că îl are, și noi nu privim cu nici un fel de reținere faptul că domnia sa încearcă această variantă. Eu am spus că un partid nu-și poate asuma un asemenea risc, nu cred că este o greșeală, cred că este un lucru corect și această decizie pe care noi am luat-o a fost luată, repet, în baza nu unor ipoteze, nu unor speranțe, așteptări sau neclarități, ci în baza unei sentințe definitive a instanței supreme din statul român.

Jurnalist: Îl susțineți măcar public în încercarea sa de a candida din postura de independent?

Crin Antonescu: Eu l-am susținut în permanență și toți colegii din Partidul Național Liberal l-au susținut public, l-au susținut în plan moral, l-au susținut în plan politic pe Mircea Diaconu, evident însă până la limita legii.

Jurnalist: Mircea Diaconu spunea că a vorbit cu dumneavoastră și vă anunțase această intenție și că i-ați înțeles acest gest. Ați discutat și despre revenirea domniei sale în PNL?

Crin Antonescu: Nu. Eu sper că acest lucru se va întâmpla, n-am discutat atunci acest lucru, domnul Mircea Diaconu m-a sunat, m-a anunțat, mi-a spus că ar vrea să facă acest lucru, eu i-am spus că este dreptul domniei sale și că înțelegem dacă dorește să-l facă. Nu înțelegem ca pe o despărțire de altă natură de PNL și că sperăm să fie o despărțire temporară. Ce va face Mircea Diaconu după aceea, vom vedea.

Jurnalist: Considerați că este o greșeală din partea PNL că l-ați susținut să intre pe listă, apoi l-ați retras? Pentru că știați decizia ANI din 2012.

Crin Antonescu: Nu. Dovada bunei credințe din partea noastră a fost că noi, luând inițial informațiile de la domnul Mircea Diaconu, am intenționat să îl punem pe un loc eligibil, super eligibil, pe listă. În momentul în care, în urma comunicatului ANI, am verificat, ca să spunem așa, întregul dosar, am constatat că acest lucru nu se putea și atunci sigur că am luat decizia pe care am luat-o.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.