Ce se ascunde în spatele „revoltei” de la Departamentul de Stat al SUA

Un document intern de “protest” împotriva politicii administraţiei Obama semnat de zeci de oficiali din Departamentul de Stat lasă din nou loc întrebării dacă întreaga campanie din ultimii ani dusă de SUA în Orientul Mijlociu a urmărit eliminarea pericolului reprezentat de terorism sau strict eliminarea prin orice mijloace a regimului Assad.

În urmă cu un an au fost publicate în presa americană documente secrete ale Pentagonului şi declaraţii ale foştilor diplomaţi care indicau măsura în care SUA au fost implicate în susţinerea grupărilor jihasdiste care luptau împotriva regimului din Siria.

Acum, The Wall Street Journal scrie că 50 de „diplomaţi” de rang înalt cer eliminarea lui Bashar al-Assad, pentru că doar astfel poate fi “înfrânt Statul Islamic”, adică aceeaşi organizaţie la ascesiunea căreia a contribuit tăcerea diplomaţilor americani şi care urma să fie folosită pentru îndepărtarea aceluiasi regim Assad. Diplomaţii cer acum administraţiei Obama să “întreprindă atacuri asupra guvernului de la Damasc şi să ceară schimbarea regimului, aceasta fiind singura cale pentru a înfrânge Statul Islamic”.

The Wall Street Journa scrie că “telegrama nemulţumirii” a fost semnată de 51 de diplomati americani care sunt implicaţi în dosarul sirian. WSJ scrie că telegrama cere întreprinderea unor lovituri militare împotriva guvernului sirian, acum că acordul de încetare a focului din Siria este în pragul denunţării de către părţi.

Punctele de vedere exprimate de oficialii americani în această telegramă sunt o critică internă a politicii SUA de a nu interveni în războioul sin Siria, o politică care a fost menţinută deşi regimul Assad a fost acuzat în mod repetat de încalcarea acordurilor de incetare a focului şi în ciuda faptului că forţele ruse i-au atacat pe rebelii antrenaţi de SUA, scrie WSJ.

“Oficialii administraţiei Obama şi-au exprimat îngrijorarea că atacarea regimului Assad ar putea duce la un conflict direct cu Rusia şi Iranul”, explică publicaţia americana raţiunea menţinerii politicii americane de neintervenţie directă.

Revebind diplomaţii „revoltaţi”, un fost oficial al Departamentului de Stat care a lucrat in regiunea Orientului Mijlociu arată că “este stânjenitor ca administraţia să aibă atât de mulţi membri care nu sunt de acord cu politica privind Siria”. Aceşti oficiali spun că nemulţumirea faţă de politica lui Barack Obama a fost aproape o constantă de la începutul razboiului civil, în 2011. Multe dintre aceste nemulţumiri au fost exprimate la nivelul superior al administraţiei. Acum însă, notează WSJ, ele se observă în intregul aparat birocratic, în mare măsură apolitic şi gata să se rupă de linia Casei Albe.

Circulara de la Departamentul de Stat ar putea fi o încercare de a modela politica externă a noii administraţii, spun oficiali care au văzut acest documet, scrie WSJ. Preşedintele Obama s-a opus unei acţiuni militare împotriva lui Assad, în timp ce candidata democrată Hillary Clinton a promis să aibă o abordare mai dură în ce-l priveşte pe liderul sirian. Candidatul republican Dobald Trump a spus că va lovi Statul Islamic, însă ca este gata să coopereze cu Rusia şi cu Siria.

Circulara avertizează că SUA pierde potenţiali aliaţi din rândul populaţiei sunnite din Siria în lupta împotriva Statului Islamic, în timp ce regimul “continuă să-i bombardeze şi să-i înfometeze”, scrie WSJ. Assad şi apropiatii sau sunt alawiti, o sectă mică a şiismului. “Dacă abuzurile flagrante ale lui Assad nu sunt oprite, aceasta va spori atracţia ideologică a unor grupuri precum Daesh, chiar dacă ele suferă înfrângeri pe câmpul de luptă”, spune telegrama de la Departamentul de Stat.

Telegrama citată de WSJ vorbeşte despre ofensiva regimului sirian, sprijinit de Rusia, împotriva organizaţiei Stat Islamic şi a “capitalei” sale Raqqa şi atrage atenţia că aceasta arată că Moscova va avea un cuvânt tot mai greu de spus în formarea unui posibil guvern de tranziţie la Damasc.

Documentul semnat de “51 de diplomaţi americani” pare să sugereze că înfrângerea organizaţiei teroriste Stat Islamic nu este de dorit, atât timp cât această victorie va fi reclamată de Siria lui Assad şi Rusia. În acest context este de amintit un document secret al Pentagonului din august 2012 obţinut de publicaţia Judicial Watch în urma unui proces cu Departamentul Apararii. Acest document arată că Administrația de la Washington știa cel puțin de la finalul anului 2012 că organizația Statul Islamic dorește să proclame un califat în Irak și Siria și cum jihadistilor sirieni le sunt livrate arme din Libia, prin portul Benghazi. Gruparea apăruse în 2006, însă avea să capete putere la jumătate de an de la momentul în care Washingtonul a fost informat despre acest pericol. „Guvernul SUA era informat că ”dacă situația se va clarifica, există posibilitatea apariției unui principat salafist declarat sau nedeclarat în estul Siriei (Hasaka și Der Zor), iar asta este exact ceea ce își doresc puterile care sprijină opoziția (adică Vestul, statele din Golf și Turcia – n.r), pentru a izola regimul sirian, care este considerat o prelungire strategică a expansiunii șiite (Irak și Iran)”, arăta documentul.

În cele din urmă, telegrama “diplomaţilor” americani obţinută de The Wall Street Journa face referire la aliaţii saudiţi ai Statelor Unite într-un mod care aruncă o lumină nu tocmai favorabilă pentru relaţiile bilaterale, mai cu seamă că acum în Statele Unite Congresul este pe cale să adopte legea ce va permite familiilor victimelor atentatelor de pe 11 septembrie 2001 să dea în judecată statul saudit pentru presupusa implicare în atacuri. Preşedintele Obama a declarat că se va opune adoptării legii.

Circulara “revoltaţilor” din diplomaţia americană arată cât de dependentă este politica externă americana de relaţia cu Arabia Saudită, un aliat crucial în strategia de reducere a preţului petrolului, pentru a lovi în economia rusă şi în regimul din Venezuela, singurul regim anti-american incomod din emisfera vestică. Telegrama vorbeşte de “neliniştea” aliaţilor din Golf produsă de lipsa implicării militare a SUA împotriva lui Assad. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au făcut presiuni pentru ca SUA să ofere arme mai sofisticate rebelilor, însă Washingtonul a rezistat pe poziţia sa, se arată în telegramă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.