Ce se întâmplă cu ambasadorii SUA din Europa de Est?

În urmă cu puţine săptămâni o afirmaţie deloc diplomatică, asta ca să nu spunem deloc inteligentă, a ambasadorului american la Belgrad, cum că sârbii ar fi ”puţin schizofrenici”, a produs proteste ample ale opiniei publice şi mediei din Serbia, ele continuă şi în prezent. A urmat apoi ”cartonaşul galben” arătat ambasadorului SUA la Praga, de către preşedintele Republicii Cehia – acces interzis la Palatul prezidenţial Hradcany – după ce primul l-a ”sfătuit” pe dl. Milos Zeman să nu se ducă la Moscova la 9 mai, de Ziua Victoriei Aliaţilor în al Doilea Război Mondial.

Iar acum agenţia Reuters anunţă că ambasadorul Statelor Unite la Varşovia a fost convocat astăzi după-amiază la Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, spre a i se înmâna un protest în legătură cu un articol al directorului FBI, James Comey, publicat în ”Washington Post”, ce a stârnit un val de mânie şi de proteste ale polonezilor. În articol, dovedind prea puţină abilitate în relaţiile externe, şeful serviciilor americane de poliţii interne a afirmat că, în al Doilea Război Mondial, Polonia a fost complice a Germaniei naziste în Holocaustul evreilor europeni. Ambasadorul polonez la Washington a declarat că afirmaţiile şefului FBI sunt ”inacceptabile”, adăugăm o singură observaţie: Polonia nu avea cum să ajute Germania nazistă să organizeze Holocaustul în al Doilea Război Mondial pentru că, spulberată de Hitler şi de Stalin în septembrie 1939, Polonia, statul polonez, nu mai exista! Meserie grea istoria…

R.T.

Poland summons U.S. ambassador over FBI head’s Holocaust remarks

FBI Director James B. Comey

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.