Ce se întâmplă cu arhiva SIPA

Ministrul demisionar al Justiției Tudorel Toader afirmă pe Facebook, referindu-se la comisia pentru arhiva SIPA, că încă nu a intrat nimeni în arhivă, și anunță totodată că va solicita ca un magistrat să facă parte din comisie.

„Simple precizări:
1. Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă !
2. Voi solicita CSM să se consulte cu asociațiile profesionale, apoi să detașeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA !”, a scris Toader, care inițial s-a opus ca un magistrat să facă parte din Comisie.

Tudorel Toader oferă astfel lămuriri după ce preşedinta UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, a spus sâmbătă că „în aceste momente de nebuloasă politică o comisie formată numai din oameni numiţi politic şi sub autoritate politică intră în arhiva SIPA”.

La sfârșitul lunii mai, Toader anunța după ce a fost aprobată Hotărârea de Guvern ce prevede constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhiva SIPA, că din viitoarea comisie vor face doi reprezentanți ai Ministerului Justiției, doi ai Secretariatului General al Guvernului și unul de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Comisia va avea, totodată, trei membri supleanți, unul de la Ministerul Justiției, unul de la Secretariatul General al Guvernului și un altul de la Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, doi secretari care vor asigura activitatea administrativă a comisiei, mai preciza Toader.

„Comisia are termen trei ani de zile în care, practic, arhiva SIPA trebuie desființată. Acolo să nu se mai afle urmă de document, de dosar, de arhivă SIPA. (…) În termen de cinci zile de la publicarea hotărârii (HG privind desecretizarea arhivei SIPA — n.r.), facem propuneri de constituire a comisiei — cinci membri — doi de la Ministerul Justiției, doi de la Secretariatul General al Guvernului, unul de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Toți cu certificat ORNISS. Plus trei supleanți, câte unul provenind de la MJ, SGG, ANP, în total opt la care se adaugă încă doi secretari ai comisiei care asigură activitatea administrativă a respectivei comisii”, declara ministrul Justiției.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.