Ce se întâmplă cu banii care vin de la buget

Banii de la buget pentru TVR nu sunt utilizaţi aşa cum crede toată lumea. Transmiterea de către TVR a meciurilor de la Euro 2016 depinde de o semnătură a premierului Ponta.

„Banii de la buget stau câteva minute în conturile TVR”

Ani la rândul, când se făceau referiri critice la adresa TVR se spunea că este o instituţie care consumă bani şi de la buget şi percepe şi taxă de la populaţie. Se insista (şi nu doar în luările de poziţie critice, ci şi în discuţii normale, neutre) pe faptul că postul public „mănâncă mulţi bani de la buget”, că are mulţi angajaţi etc. Miercuri 6 mai, Stelian Tănase, preşedintele director general al TVR, a fost primul şef al acestei instituţii care a explicat clar care este relaţia dintre bugetul de stat şi postul public de televiziune. „Lumea are o percepţie greşită. Niciun salariu, nicio emisiune, nicio achiziţie, nicio transmisie sportivă, practic nimic din ce cheltuie TVR nu are vreo legătură cu banii care vin de la buget. Banii care vin de la buget au o singură destinaţie, finanţarea pentru transmiterea semnalului. Banii de la buget stau doar câteva minute în conturile TVR, pentru că pleacă mai departe. Circulaţia banilor este urmăroarea: guvern >>TVR >>SNR (Societatea naţională de radiocomunicaţii). Numai că şi aici avem o problemă. Guvernul plăteşte suma netă, dar plata către SNR conţine şi TVA, şi acesta îl plăteşte TVR din banii scoşi din publicitate sau din alte venituri. Deci să fie clar, niciun leu de la buget nu este alocat pebtru cheltuieli de personal, pentru cheltuieli cu serviciile etc. Doar TVR Internaţional utilizează bani de la buget, dar aici este vorba de un proiect mai vechi al MAE şi din această cauză TVR Internaţional utilizează bani de la buget”. Până la Stelian Tănase, ani la rândul, nimeni din TVR nu a explicat public care este destinaţia banilor veniţi de la buget; acum, şeful TVR a demontat mitul banilor cheltuiţi „aiurea” de la bugetul statului.

„Meciurile de la Euro 2016 sunt în pixul domnului Ponta”

Stelian Tănase a explicat miercuri, în cadrul unei dezbateri privind soluţiile legislative şi alte măsuri pentru redresarea TVR şi obţinerii independenţei postului public de televiziune, care este posibilitatea transmiterii de meciuri de la Euro 2016. „Transmisiile de la Euro 2016 sunt în pixul domnului prim-ministru Ponta. Ca să fiu înţeles. Ca să putem transmite, UEFA ne-a cerut o scrisoare de garanţie bancară. Mai multe bănci private ne-au refuzat, din cauza datoriilor noastre. UEFA este de acord şi dacă prezentăm o scrisoare de garanţie guvernamentală. Acum o săptămână am trimis primului-ministru o scrisoare în care am explicat detaliat situaţia şi, apelând şi la articolele unor acte normative, am solicitat premierului Ponta să semneze o scrisoare de garanţie guvernamentală. Atât trebuie să facă premierul, pentru că banii o să-i achite TVR din veniturile pe care le realizează. Este ultima soluţie. Semnează domnul Ponta, transmitem meciurile, nu semnează nu avem cum să transmitem. Totuşi sunt convins că domnul Ponta va răspunde favorabil solicitării noastre”, ne-a precizat Stelian Tănase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.