Ce se întâmplă cu „celebrele pensii militare”

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a găsit o formulă prin care sistemul pensiilor militare să rămână în vigoare.

”Celebrele pensii militare… care au cauzat niște hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună. Pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care (…) trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla așa ceva. Ministrul Țuțuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”, a afirmat Tudose.

În acest context, Ţuţuianu a confirmat că există o plecare masivă din sistemul militar a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competenţă profesională ”şi care pot să aducă un plus organismului militar”, precizând că este de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiei militarilor, iar valoarea acesteia nu va depăşi sută la sută din baza de calcul şi nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală.

”Vreau să vă rog să fim de acord cu câteva principii astăzi şi, sigur, să continuăm discuţiile apoi cu Ministerul Muncii şi celelalte instituţii importante. În primul rând, pensiile militare care sunt plătite din bugetul Ministerului Apărării şi nu din bugetul asigurărilor sociale. Este o situaţie similară în toate ţările membre NATO şi UE. În al doilea rând, situaţia modificării actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiei. În al treilea rând, valoarea pensiei nu va depăşi sută la sută din baza de calcul şi nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală. Pentru că am simţit nevoia să facem aceste precizări pentru a lămuri pe cei din sistemul militar că nu avem intenţia să creăm probeleme suplimentare care să genereze plecări din sistem”, a afirmat ministrul Apărării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.