„Bogații” cu salarii mari, în cătarea lui Tudose și Dragnea

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni, după întâlnirea în cadrul coaliției de guvernare, că subiectul privind impozitul pe cifra de afaceri poate fi considerat „încheiat”, nu însă și cel privind taxa de solidaritate, unde se fac în continuare simulări.

Taxa de solidaritate vizează persoane fizice, „care câștigă foarte mult”, a precizat premierul.

La taxa de solidaritate încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Taxa de solidaritate nu este o taxă pe persoane juridice, cum am mai auzit, este o taxă care va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani„, a explicat Tudose.

Mihai Tudose a precizat că nu ştie dacă taxa de solidaritate va fi aplicată de anul viitor, nefiind încă stabilit un prag, având în vedere că simulările continuă. El a spus că sunt mai multe scenarii testate în acest moment, însă nu a oferit detalii cu privire la aceste simulări.

„Dacă se va stabili că va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic probabil că nu îl vom aplica. (…) Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată”, a menționat Tudose.

În ce privește impozitul pe cifra de afaceri, premierul a spus că acest impozit era ”ca o coasă”, astfel că nu puteai să alegi firele pe care le tai, dar a subliniat că vor fi găsite modalităţi prin care să fie impozitaţi cei care ”se cred mai deştepţi ca statul”.

„Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici, eu m-am grăbit un pic și v-am spus de la Bruxelles că am văzut simulările și am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuției și a materialelor pe care mi le-a dat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa. Chiar pe avion am luat decizia la dus, trei ore am stat împreună și am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat și coaliției argumentele care au stat la baza acestei decizii și considerați încheiat acest subiect”, a explicat Tudose.

El a adăugat că acest punct a fost inclus în programul de guvernare nu ca scop, ci ca mijloc de a-i împiedica pe actorii economici care „au impresia că sunt mai dibaci” ca statul.

„Dar în programul de guvernare acest lucru a fost pus nu ca scop, ci ca mijloc de a încerca să evităm anumite zone în care anumiți actori economici pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le iasă de acum încolo. Vom implementa și vom fi parte în implementarea Directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre UE în ceea ce privește diminuarea fără just temei a bazei de impozitare care are în subsidiar ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul”, a subliniat Tudose.

Premierul anunța săptămâna trecută, după discuțiile de la Bruxelles, că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus, iar despre taxa pe solidaritate afirma: „Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.