Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilor în 2016

Preţul combustibililor se va reduce cu 4,4% în 2016 şi cu alte 2,3 procente până la finele lui 2017, estimează Banca Naţională a României, conform Raportului asupra inflaţia prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu.

Aceste scăderi au la bază dinamica negativă a preţului ţiţeiului la nivel mondial în prima parte a intervalului de prognoză, reducerea TVA-ului şi eliminarea supraacizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

“Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este anticipată a se menține în teritoriul negativ pe parcursul întregului interval de prognoză, atingând -4,4 la sută la sfârșitul anului 2016, valoare revizuită în jos cu 2,1 puncte procentuale față de proiecția precedentă, și -2,3 la sută la finele anului 2017. În sensul scăderii prețurilor asociate acestei grupe de produse acționează reducerea în două etape a cotei standard a TVA, eliminarea supraaccizei la carburanți (1 ianuarie 2017), precum și dinamica anuală negativă a prețului petrolului în prima parte a intervalului de prognoză. Influențe de sens contrar pe parcursul anului curent sunt asociate unei traiectorii preconizate în ușoară depreciere a cursului EUR/USD, cu impact nefavorabil asupra cotației leului în raport cu dolarul SUA și, implicit, asupra prețurilor în lei ale acestei categorii de produse.

Pentru anul viitor contribuții pozitive la evoluția prețurilor combustibililor provin din partea anticipării unei dinamici anuale pozitive a cotațiilor petrolului și a reînscrierii așteptărilor privind inflația pe o pantă crescătoare”, se spune în Raportul asupra inflației.

În raportul din noiembrie BNR a estimat un preț mediu al barilului de petrol Brent pentru acest an de 54,22 dolari, în timp ce în raportul din februarie, prețul mediu al barilului de petrol estimat a fost de 37,39 dolari. Preţul mediu al petrolului estimat de BNR pentru 2017 a suferit modificări, el fiind redus de la 58,63 la 44,37 dolari pe baril. Preţul carburanţilor comercializaţi în România a scăzut abrupt de la 1 ianuarie 2016, de când a intrat în vigoare noua cotă TVA de 20%. Scăderile au fost de 3,22%, în medie 16 bani pe litru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.