Ce semnale au dat SUA economiei mondiale

Banca Centrală a SUA (FED) a crescut dobânda de politică monetară pentru prima oară anul acesta şi a estimat o creştere mai abruptă a costurilor de împrumut în 2017, afirmând că aşteptările de inflaţie au crescut considerabil, scrie Bloomberg. FED şi-a susţinut decizia de a creşte dobânda de referinţă cu 0,25% pe fondul îndeplinirii aşteptărilor legate de condiţiile de piaţă şi de inflaţie.

„Având în vedere inflaţia, condiţiile realizate şi cele aşteptate de pe piaţa forţei de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat”, se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din acest an a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).

Analistul economic Florin Cîțu consideră că mișcarea FED va avea următoarele implicații:

1) Pentru ei este semnalul că sunt pe ultima sută de metri în această perioada de creştere economică. Cât o să dureze nu ştim, dar dacă banca centrală apasă pe frână nu suntem departe.

2) Pentru UE nu este bine. Economia UE nu şi-a revenit după criză din 2008 şi faptul că SUA vede deja sfârşitul acestei perioade de creştere reprezintă o veste proastă. Sper să nu se panicheze birocraţii şi să înceapă iar cu subvenţii şi iertări de datorii.

3) Pentru noi deocamdată nu sunt implicaţii majore. Poate puţină volatilitate pe pieţele financiare. DAR, foarte important, este semnalul pentru noi că trebuie să fim atenţi cum aşezăm economia în perioada următoare. Cheltuieli publice permanente în creştere, deficit bugetar în creştere, datorie publică în creştere – fragilizează economia iar atunci când SUA se va gripa noi vom face iar atac de cord. Aşa că trebuie să facem opusul- să stopăm creşterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Costin Cretu 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.