Ce sfaturi i-am da lui Klaus Iohannis?

Vineri, prin Bucureşti, încercând să o ia spre Sibiu, Klaus Iohannis a fost fluierat şi claxonat atât cât să ţină minte. Aşa înjură şoferii. Este pentru a treia oară. O dată a fost claxonat pentru blocarea timp de zeci de minute a traficului pe Valea Oltului. Altădată, tot în Bucureşti. S-ar putea ca alegătorii să-i fi transmis şi pe altundeva acelaşi mesaj. N-a fost subiect public. Acum jurnaliştii s-au socotit datori să difuzeze ştirea. Au înţeles şi ei că preşedintele Iohannis o ţine pe a lui şi că rămâne nepăsător. Cu atât mai mult, ei socot că trebuie să-şi facă datoria. Avem un preşedinte care nu percepe semnalele populaţiei. Nici înjurăturile, nici dispreţul, nici claxonatul, nici chiar sondajele. Sau nu-i pasă. Este el preşedintele României? I se fâlfâie! Face ce vrea până la sfârşitul mandatului!? Tot acolo ajunge!

– Se poate, zic eu, dar pe nervii noştri, pe spinarea noastră şi chiar pe dezamăgirea noastră!

Cum lucrurile nu sunt definitiv pierdute, încă se mai poate face ceva. Ce? Nimic mai simplu. Întâi de toate, Klaus Iohannis ar trebui să nu le mai stea oamenilor în cale şi să le blocheze traficul. Să înveţe ceva măcar din semnalele asurzitoare. Destui au stat destul în calea oamenilor! Şi pe vremea lui Ceauşescu, şi a lui Iliescu şi Năstase, şi a lui Băsescu şi Victor Ponta. Românii s-au săturat de mahărul care le taie calea, îi ţine în rând, îi bagă în şanţ cu sirena şi cu antemergătorii şi îi priveşte înceţoşat de pe bancheta din spate a limuzinei.

Preşedintele României ar trebui să afle că bucuria victoriei sale în alegeri s-a stins destul de repede. Şi este pe cale să dispară total, lăsând în urmă doar cenuşa rece a furiei. Chiar dacă şi-a instalat guvernul său, viaţa românilor nu s-a schimbat cu nimic. Nici felul de a face politică. Doar arestările ce s-au mai înmulţit. În rest, dezbinarea este aceeaşi, proiectul de ţară al lui Klaus Iohannis nu există, priorităţile preşedintelui nu se văd, oamenii săi sunt la fel de tăcuţi şi invizibili ca şi dânsul. Românii sunt dezamăgiți. Preşedintele nu a făcut nici un rău, nu i-a ajutat cu nimic şi nu i-a chemat convingător nicăieri. Şi-a văzut de modernizarea reşedinţei din Primăverii, la care a făcut zeci de deplasări, cam câte făceau alţii pe o platformă industrială, a bătut drumul Sibiului, a plecat în vacanţe şi a fost de acord cu toate solicitările de la armată şi SRI, pornind de la legi şi oameni până la fonduri şi echipamente, de parcă el ar fi fost primul general al serviciilor secrete din România. Klaus Iohannis nu şi-a asumat nici o cauză majoră, cu excepţia celor impuse din străinătate. Nici un pod, nici o reformă, nici o iniţiativă care să-i poarte numele. Şi cu toate acestea, el se mişcă mai important decât regele Franţei sau împăratul Romei. Preşedintele României a ajuns la putere după ce s-a mişcat pas cu pas, dar n-a mai făcut nici un pas important de când a preluat-o!

La PNL, Klaus Iohannis n-a putut aduce nici o personalitate importantă. Din prima zi s-a folosit de cei pe care i-a găsit de prin vechea gardă, i-a folosit în primele secvenţe de instalare iar apoi a adus alţii, mai slabi sau mai cenuşii decât ceilalţi, semn că, la capitolul echipă, preşedintele României nu contează cu adevărat decât pe sine însuşi şi pe soţie. Cum a încropit conducerea PNL, aşa a făcut şi la alcătuirea echipei de consilieri şi în acelaşi stil a supravegheat încropirea guvernului Cioloş.

Ce este de făcut? Singura soluţie este o scuturare zdravănă şi o trezire rapidă, o îndreptare a cocoaşei de mândrie şi un pas înapoi spre popor. De bună seamă, cel mai important lucru în încercarea sa de apropiere de populaţie ar trebuie să fie o desprindere hotărâtă din mrejele SRI, faţă de care nu-i decât un captiv oarecare. Apoi, o importantă schimbare de poziţie. De la partea întunecată a serviciilor secrete, Klaus Iohannis ar trebui să treacă de partea libertăţilor cetăţeneşti şi a drepturilor omului. Adică a românului de rând. Dacă va rămâne rezemat doar de SRI şi DNA, preşedintele nostru este pierdut. Proiectele sale majore vor fi cu grade, justiţia va rămâne la comandă iar dezvoltarea României va continua la întâmplare.

Probabil că singura performanţă a mandatului Iohannis ar putea fi, eventual, finalizarea autostrăzii Bucureşti-Sibiu.

Dar, în stilul acesta, nici modernizarea drumului spre casă nu este sigură!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.