Ce spun susținătorii sistemului lui Coldea

Ioana Ene Dogioiu (Ziare.com)

„Ce vrea, de fapt, Ghiță? Marele scop

Celor care încă nu văd ce legătură poate exista între demența declanșată de Ghiță și anticorupție, celor care se îndoiesc de faptul că ea a fost declanșată tocmai pentru a opri anticorupția și efectele ei, le recomand cu încredere zicerea Elenei Udrea:

„Demiterea lui Coldea este începutul. Trebuie să urmeze repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de acest om și cei de lângă el, care au făcut mai mult rau țării decât oricare politician de după Revoluție”.

Da, scopul întregii povești, nu am nicio îndoială, nici măcar nu este o răzbunare împotriva generalului Coldea. Scopul, singurul pe care îl poate avea un inculpat în patru dosare, ajuns la propriu în pragul pușcăriei, ca Sebastian Ghiță, și al tuturor celor ieșiți acum furibund la atac, Bica, Udrea, Mitica Dragomir etc, nu poate fi decât să scape. Așa cum scopul unui bolnav grav nu poate fi decât să nu moară. Cum?

Printr-un amestec de minciuni (a adus Ghiță vreo dovadă concretă, palpabilă a prieteniei cu dna Kovesi, în afară de vorbe? Dacă avea vreo poză, vreun filmuleț cu șefa DNA, nu ar fi fost primele difuzate?) care se vor validate de bucăți de adevăruri, până la urmă ce vrea să ne convingă Ghiță? Ce încearcă să valideze și să fixeze în opinia publică? Că întreaga anticorupție este un imens abuz, că inculpații și condamnații sunt niște victime ale unui binom monstruos care nu a făcut decât să distrugă oameni nevinovați. Că orice om poate ajunge victima acestei mașinării teribile dacă ea nu este oprită. Faptul că generalul Coldea a fost suspendat și ar putea fi demis în urma anchetei interne este, din acest punct de vedere, doar o jumătate de victorie, cel mult una pentru viitor. Important este să fie rezolvat trecutul. Prin grațiere și, mai ales, amnistie. La fel ca Dan Tăpălagă, știu și eu că tot acest scandal este vânt puternic în pânzele proiectului pe această temă, pornind de la argumentul, eu l-aș numi pretextul, umanitar, deja intens vânturat în spațiul public – supraaglomerarea pușcăriilor, sentințele CEDO etc. Spun pretext nu pentru ca situatia din puscarii nu ar fi grava. Este demult una grava. Este un pretext pentru ca ea poate fi rezolvată și altfel, chiar pe termen relativ scurt, decât prin grațiere, de exemplu, amenjarea urgentă a unor unități militare abandonate, precum și demararea rapidă a proiectului închisorilor private.

Dacă acest agument umanitar ar fi stat in picioare, puteam discuta cel mult despre gratiere. Adica strict despre intreruperea executarii pedepsei. Omul iese din penitenciar, dar pana la reabilitarea conform legii pastreaza statutul de condamnat cu toate efectele lui. Si, evident, gratierea nu are niciun efect asupra pedepselor cu suspendare, asa cum a primit Liviu Dragnea, de exemplu. (…)

Celor care sunt tentați să creadă propaganda antiJustitie de o agresivitate, după parerea mea fără precedent, a lui Ghiță, Bica, Udrea, Băsescu, Mitică Dragomir etc, le propun un raționament logic: dacă Sebastian Ghiță nu ar fi fost inculpat cu risc major de a fi închis, am fi avut acest lung șir de mărturisiri? Deci este un infractor care îți caută ultima scăpare? Sau îl credem că nu e infractor, ci victimă? Dacă ar fi nevinovat, ce e așa de grav în faptul că cel puțin un șef SRI și-a petrecut o vacanța sau mai multe cu el? Ce alegeți între cele două variante? Vă spun ce aleg eu: Ghiță este un infractor fugar, care nu avea ce să caute în anturajul conducerii SRI, dar în pofida acestei asocieri total greșite, dosarele lui nu au fost oprite, iar omul își caută scăparea cum mai poate adică prin decredibilizarea anticorupției care să pregatească terenul amnistiei”.

Cozmin Gușă (Realitatea TV):

”Evenimentul de azi e important, dar dacă credem că se rezolvă toate problemele acum, că a plecat Coldea, suntem niște proști. Trebuie să ne dorim structuri de informații foarte puternice, conduse de oameni care să înțeleagă care este fișa postului”.

”Să nu considerăm că această suspendare a lui Coldea rezolvă problemele. Tocmai pentru că i s-a dat atâta putere lui Coldea, că oamenii politici l-au obligat la atâtea lucruri, excesele sunt colective. Mulți au participat la ele și au închis ochii”.

”Văd foarte mulți proști care-l identifică pe Coldea ca fiind răul suprem și identifică premianți acolo unde nu sunt. Ce premianți sunt Ghiță, Voiculescu, sau Ponta?! De ce să folosim acest pretext ca să ne ridicăm poalele-n sus?!”.

”Problema lui Coldea este că a acceptat colaborarea cu un astfel de personaj precum Ghiță, care uitați unde l-a adus. Probabil că din motive operative a acceptat să meargă cu el în concediu. Următoarea discuție, după decizia de azi, va fi despre cine cade după Coldea”.

Alexandru Căutiș (Facebook):

„Este vreun penal (condamnat sau pe cale de a fi) care nu și-a exprimat la televizor bucuria că este tras pe dreapta Coldea? Este și aceasta o dovadă că omul chiar și-a făcut treaba! Respect, domnule Coldea!”

Stelian Negrea (Facebook):

„Un dispărut condamnat ulterior pentru terorism, Omar Hayssam, l-a adus în fruntea SRI pe Florian Coldea.

Un infractor fugar, Sebastian Ghiță, îl suspendă și, cel mai probabil, îi va încheia cariera din SRI.

Oare fostul director al SRI, George Maior, care s-a refugiat în poziția de ambasador al României în SUA, nu are nimic de zis că pare că Sebastian Ghiță îl protejează?”

Andreea Pora (Revista 22):

Creatura sereistă Ghiță și miza festivalului penalilor

Să nu fim naivi, razboiul nu se va opri nici dupa decapitarea ”binomului”, ci doar după ce penalii vor fi scăpați, uscați și periați, iar legile modificate așa încât hoția să dea veselă din coadă, nederanjată de nimic. Suspendarea din funcție a numărului doi din SRI generată de amestecul aiuritor de minciuni sfruntate cu crâmpeie de adevăr deversat de Sebastian Ghiță, este cea mai mare criză pe care o traversează serviciile secrete de la fuga lui Hayssam încoace. Miza reală a acestui atac fără precedent este nu atât decapitarea așa-zisului ”binom”, ci prezentarea justiției ca fiind abuzivă, dosarele niște făcături, iar penalii niște biete victime, care trebuie să intre urgent sub incidența legii amnistitiei pregătite pe repede înainte de guvernul Dragnea. Vedem asta din festivalul pe care îl dau penalii și armata lor de slugi pe canalele de televiziune, ziarele și site-urile din dotare. Petrecerea s-a încins, din fundal răzbate zgomotul paharelor de șampanie, hăhăitul vesel și chiotele celor care cred că au înregistrat prima victorie pe drumul dezrobirii din lanțurile anticorupției. Înlăturarea lui Coldea sau chiar a lui Kovesi nu vor fi însă pentru ei decât niște bătălii câștigate în marele război de atârnare a justiției în cui. Să nu fim naivi, războiul nu se va opri nici după decapitarea ”binomului”, ci doar după ce penalii vor fi scăpați, uscați și periați, iar legile modificate așa încât hoția să dea veselă din coadă, nederanjată de nimic. Întrebarea fundamentală este dacă instituțiile statului vor rezista, iar președintele Iohannis, rămas singur pe baricadă, va avea forța să se opună tăvălugului. Sunt sceptică: puțin probabil”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.