Ce spune avocatul Piperea despre decizia Guvernului care a scandalizat

Avocatul Gheorghe Piperea, autorul moral al legii conversiei creditelor în franci elvețieni, îndeamnă la calm după ce Guvernul a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, spunând că „atacarea legii înainte de promulgare poate scurta cu luni bune de zile termenul efectivității legii” căci, adaugă inițiatorul, „după pronunțarea soluției de constitutionalitate, președintele nu mai poate evita promulgarea, iar banksterii nu mai pot ataca ulterior legea la CCR”.

„În timp ce debitorii sufocați de datorii încă se ceartă între ei pe tema „discriminării”, adevărații lor adversari, banksterii, care au stat uniți, tocmai ce au obținut o victorie de parcurs: Guvernul a trimis legea la Curtea Constituțională pentru verificarea compatibilității ei cu Constituția. Personal trebuie să repet că legea, deși are niste inadvertențe de redactare, nu are vicii de constituționalitate.
Chiar dacă debitorii vizați de lege sunt, probabil, pe culmile disperării în prezent, trebuie spus, cum zice românu’: tot răul spre bine.
Așa cum ne-a arătat experiența cu legea dării în plată, banksterii s-ar fi opus din răsputeri și acestei legi, atacând-o în instanță după intrarea sa în vigoare și ținând pe loc pe toată lumea cu sute sau mii de excepții de neconstituționalitate generatoare de dosare suspendate. Or, atacarea legii înainte de promulgare poate scurta cu luni bune de zile termenul efectivității legii căci, dupa pronunțarea soluției de constituționalitate, președintele nu mai poate evita promulgarea, iar banksterii nu mai pot ataca ulterior legea la CCR”, a scris Piperea pe Facebook.

Avocatul consideră că dacă legea dării în plată va fi declarată constituțională, atunci și legea conversiei va fi validată de CCR. „Important de spus: CCR va verifica legea sub toate aspectele, inclusiv acela al potențialei discriminări între debitorii în CHF și debitorii în alte valute. Vom ști dacă această idee, strecurată în mintea și emoțiile oamenilor de cântăreții în strună ai banksterilor a fost o idee justă sau, dimpotrivă, poluatoare a alianței debitorilor. În plus, mâine (marți – nr.) ar trebui să se pronunțe CCR asupra legii DIP (dării în plată – nr.). Dacă soluția va fi aceea de constituționalitate, așa cum este previzibil, atunci și legea conversiei va fi validată de CCR.
Sugerez calm și gestiune eficientă a mâniei”, conchide Piperea.

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională, luni seară, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul susține elementele și cazurile sociale, dar legea în forma adoptată de Parlament depășește susținerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.