Ce spune avocatul românului condamnat la moarte în Malaezia

Artin Sarchizian, avocatul românului condamnat definitiv la pedeapsa capitală în Malaezia, pentru trafic de droguri, a susținut la B1 TV că încă mai are speranțe pentru clientul său, mai ales că statul malaesian a promis că va renunța la pedeapsa capitală pentru infracțiuni legate de traficul de droguri.

Avocatul a precizat că judecătorul a luat această decizie pentru că legea din acea țară este extrem de strictă și nu avea o alternativă, dar sultanul ar putea să-l grațieze pentru că va putea ține cont de vârsta clientului său, de faptul că este cetățean străin și că este tânăr și nu foarte atent.

”Vor începe demersurile politico-diplomatice pentru a obține grațierea, fie o comutare a pedepsei, fie o preluare din partea statului român. Dacă vor eșua, speranța este aceea ca statul malaesian să pună în aplicare angajamentul de a renunța la pedeapsa capitală pentru infracțiuni legate de traficul de droguri. Ei au spus prin Ministrul de Justiție că vor iniția un astfel de proiect, dar nu se știe când va fi inițiat și aprobat de Parlament. Sper ca toate execuțiile să fie amânate până la luarea unei decizii.

Faptul îmbucurător este că în ultimii patru ani nu au fost decât două condamnări și acelea doar pentru crimă. Faptul mai puțin îmbucurător este acela că nu prea au fost date acte de clemență.

Judecătorul nu prea avea cum să țină cont de vârstă, de cetățenia străină și de faptul că, fiind tânăr, a fost mai puțin atent, pentru că legea e extrem de strictă, deci putea aplica doar această pedeapsă. Acum, când discutăm de un act de clemență, va conta și situația lui personală de acasă, faptul că e un băiat care a fost crescut de bunică. Vor cântări inclusiv demersurile organizațiilor și a actorilor politici”, a afirmat avocatul pentru B1 TV.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, marți, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a acestei țări, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.