Reacția lui Oprea și a lui Tăriceanu la „pactul” lui Dragnea

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, întrebat fiind despre propunerea președintelui PSD Liviu Dragnea privind încheierea unui pact al forţelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani, că este „o idee foarte bună”, precizând că va susţine „cu toate forţele” proiectul.

„Întotdeauna UNPR a militat pentru dialog, pentru stabilitate economică şi politică a României. Este o idee foarte bună, este nevoie de un astfel de pact. Într-un context complicat, aş putea spune, de securitate, vedeţi ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă în Europa, este nevoie şi este o idee foarte bună şi voi susţine cu toate forţele acest proiect”, a spus Oprea, întrebat despre pactul propus de Dragnea.

Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat încântat de propunerea lui Dragnea.

„Mă bucură mult că în sfârșit cineva rezonează la ideea pe care am lansat-o înainte de alegerile prezidențiale, și anume nevoia unui proiect național pentru România. (…) Cred că România are nevoie de un proiect pe termen lung pentru că, după ce a realizat cele două proiecte majore — aderarea la NATO și la Uniunea Europeană—, acum țara se află așa într-o stare de bălăceală în mocirlă cauzată și de fostul președinte, care avea o propensiune pentru subiecte de scandal și subiecte minore. Și România, din păcate, așa este caracterizată astăzi, ca o țară care nu are un țel, nu are un proiect național. Ne lăsăm cu toții antrenați în aceste mici certuri, dispute și mă uit câteodată la liderii partidului de opoziție care au preluat stilul și limbajul fostului președinte, nu vin cu nicio idee consistentă. Totul este gol de conținut la orice nivel și la orice intervenție”, a spus Tăriceanu.

În opinia șefului Senatului, factorul coagulant al unui astfel de proiect de țară ar trebui să fie președintele.

„Rolul primordial l-ar avea președintele țării, care se presupune că este echidistant față de partide. Am speranțe, dar și îndoieli că acest proiect s-ar putea realiza fără un partid liberal puternic care să promoveze și să apere drepturile și libertățile fundamentale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea a propus vineri seara, la Școala Politică de Vară a Femeilor Social Democrate de la Constanța, încheierea unui pact al tuturor forţelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani. Dragnea a spus că își dorește foarte mult, după „epoca Traian Băsescu, o epocă a războiului”, să intrăm într-o nouă epocă politică, afirmând că președintele Klaus Iohannis „nu pare că-şi doreşte războaie politice cu orice preţ” și îndemând în acest context: „Haideţi să-l folosim, haideţi să-l lăsăm să ne folosească”.

„Vreau să promovăm ideile unei păci politice eficiente, ale unui armistiţiu politic pe termen lung. Vreau să promovăm ideea unui pact politic al tuturor forţelor politice pentru a putea realiza un plan de dezvoltare eficientă şi strategică a acestei ţări pentru următorii 20-30 de ani (…) Gândiţi-vă la cei 10 ani care au trecut. Zece ani sfâşiaţi de războaie permanente politice, de conflict permanent, de hărţuieli permanente în care s-au frânt destine, în care România a pierdut momente importante şi oportunităţi importante. Gândiţi-vă cum ar fi fost guvernele Victor Ponta dacă ar fi fost un alt climat politic, bazat pe dialog, fiecare cu doctrina lui, faţă de perioada în care trebuia tot timpul să răspundă unor atacuri venite din alte zone. (…) Îmi doresc foarte mult să intrăm într-o nouă epocă politică. Epoca Traian Băsescu, o epocă a războiului, s-a consumat, suntem într-un moment de inflexiune. Avem un preşedinte care nu pare că-şi doreşte războaie politice cu orice preţ, haideţi să-l folosim, haideţi să-l lăsăm să ne folosească. Sper să înţeleagă şi preşedintele, sper să înţelegem şi noi, liderii de partid şi membrii de partid, că un război politic permanent dus cu orice preţ şi cu mize foarte mici nu face decât să afecteze viitorul acestei ţări”, a afirmat Dragnea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.