Ce spune Joe Biden despre întâlnirea cu Dacian Cioloș

Continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii, a notat vicepreședintele american Joseph Biden în timpul unei întâlniri, marți, la Washington, cu prim-ministrul român Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albe, transmite Agerpres.

„Vicepreședintele (Biden-n.r.) a apreciat eforturile premierului Cioloș de a implementa reformele critic necesare guvernării și statului de drept, notând că continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul citat.

Vicepreședintele Biden a mulțumit prim-ministrului Cioloș pentru contribuțiile României la Coaliția contra ISIL (Stat Islamic — n.r.) și la misiunea NATO în Afganistan, exprimându-și totodată condoleanțele pentru moartea a doi soldați români uciși în Afganistan pe 7 mai.

Cei doi lideri au convenit asupra importanței asigurării ca aliații să ia măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie de la Varșovia, pentru a consolida capacitatea de descurajare a Alianței și postura de apărare pe flancurile de est și de sud, notează comunicatul oficial.

Joe Biden și Dacian Cioloș au discutat de asemenea importanța dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană și au subliniat necesitatea de a sprijini și accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova, adaugă comunicatul Casei Albe.

Cioloș, despre întâlnirea cu Biden

În contextul summitului NATO de la Varșovia, „am solicitat si am obținut sprijinul SUA și am obținut promisiunea că vom fi susținuți pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval”, a declarat, marți, premierul Dacian Cioloș, după întrevederea cu vicepreședintele american, Joseph Biden, la Casa Albă.

„Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO”, a continuat acesta.

Cioloș a adăugat că în cadrul întâlnirii a solicitat de asemenea „sprijinul pentru o brigadă multinațională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu Aliați, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziție resurse, toate acestea în cadrul sistemului de descurajare și de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea de nord-est, ci și pe partea de sud-est”.

Premierul a mai declarat, după întâlnirea avută la Casa Albă cu vicepreședintele american Joseph Biden, că SUA vor sprijini România în dezvoltarea de instrumente financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru creșterea calității managementului companiilor de stat.

„Am discutat totodată despre posibilitatea de a dezvolta relațiile de cooperare în domeniul economic, de a stimula investițiile americane în România, avem și susținerea Casei Albe pentru acest lucru — un subiect pe care de altfel l-am discutat nu numai ieri la Detroit, dar și astăzi cu secretarul Pritzker pentru Comerț ( secretarul american al comerțului, Penny Pritzker — n.r.). Avem o foaie de parcurs unde Statele Unite o să ne sprijine pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat”, a spus premierul, într-o declarație de presă la Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.