Ce spune un asigurator important despre plafonarea asigurărilor RCA

Wien, Wiener Städtische Versicherung, Ringturm

Roland Groll, membru al Consiliului Director al Vienna Insurance Group, susţine că îngheţarea tarifelor pentru asigurările auto obligatorii RCA va accentua pierderile pe acest segment de piaţă ale companiilor de asigurări ale VIG în România, adică Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă. Conform acestuia, la nivelul segmentului de asigurări RCA, rata combinată a daunei a fost de 130% (ceea ce înseamnă că la prime subscrise de 100 de lei, cheltuielile de administrare şi daunele plătite au fost de 130 de lei), iar dacă tarifele RCA ar scădea cu 30% şi ar rămâne la acest nivel timp de şase luni, aşa cum se intenţionează, atunci pierderile companiilor de asigurări se vor accentua. Cabinetul Cioloş a aprobat recent prin ordonanţă de urgenţă plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

“Obiectivul VIG în România, precum şi în celelalte pieţe din regiune, este de a avea o rată combinată la nivelul companiilor VIG de 95% plus/minus o marjă în funcţie de condiţiile pieţei. Pot spune că aceste condiţii în România au fost destul de dure şi a trebuit să realizăm majorări de capital de 300 milioane euro în ultimii 10 ani, ceea ce înseamnă foarte mult”, a declarat Roland Groll, care a adăugat că “acuzaţiile” vehiculate pe piaţa locală, conform cărora companiile străine ar scoate bani din ţară, sunt nefondate. Patronatele din transporturile rutiere au declarat azi că în perioada 2005-2015 asiguratorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro şi au plătit daune de 3,7 miliarde de euro, conform unui comunicat de presă. „Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 – consideră ca asiguratorii RCA din România stabilesc tarifele ca la bazar, întrucât nu sunt în stare să demonstreze public din ce se compune preţul. Potrivit unei analize realizate de cele 4 patronate pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în perioada 2005 – 2015 asigurătorii RCA au raportat prime brute subscrise de 5,7 miliarde de euro şi au plătit daune de 3,7 miliarde de euro, rămânându-le în buzunare 2 miliarde euro pentru cheltuieli administrative şi profit”, se spune în comunicat.

Oficialul VIG a spus că profitabilitatea companiilor grupului din România reprezintă un aspect important pentru VIG, care este un grup listat la bursă. “Avem nevoie de pieţe unde există şanse corecte de a face profit. Altfel devine destul de dificil pentru noi să discutăm cu investitorii şi cu acţionarii, atunci când ne întreabă despre situaţia din România. Nu suntem un fond de hedging (fond speculativ – n.a.), suntem un investitor strategic şi am venit aici să rămânem pe termen lung. Nu există intenţia de a ieşi din această piaţă”, a mai declarat Groll.

În primul semestru din 2016, companiile VIG din România au înregistrat o rată combinată a daunei de 101%, în scădere faţă de 2015 – 102,4%, 2014 – 105% şi 2013 – 179,4%.
Operaţiunile din România ale grupului austriac de asigurări Vienna Insurance Group au generat în primul semestru din 2016 un profit înainte de impozitare de 3,6 milioane euro, în creştere cu 3,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Actuala reglementare a pieţei RCA de către Guvern se concentrează pe efecte şi nu rezolvă cauza principală, creşterea fulminantă a daunalităţii, iar pe termen mediu şi lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat şi reparat, au declarat recent reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). „Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România atrage atenţia că, în ciuda intenţiei declarate de a consolida şi reglementa piaţa RCA, forma în care a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule nu rezolvă situaţia pieţei, ci limitează, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, având în vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu şi lung efectele negative vor fi din ce în ce mai greu de controlat şi reparat”, se spune în comunicat.

UNSAR precizează că se referă în principal la prevederile OUG referitoare la plafonarea preţurilor primelor şi la elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă, aşa cum au fost comunicate de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. „Cel mai probabil, după încheierea perioadei de şase luni în care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asigurători, situaţie care va crea din nou percepţia unor noi creşteri necontrolate şi a unei pieţe dezechilibrate”, se arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.