Ce spune un judecător CSM despre anunțul ministrului Justiţiei privind-o pe Kovesi

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a apreciat vineri că bilanțul DNA nu era locul pentru anunțul ministrului Justiției Raluca Prună, privind propunerea de reînvestire a procurorului șef Laura Codruța Kovesi.

”Anunțul intempestiv făcut de ministrul Justiției, ieri, la bilanțul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruța Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparență și un proces transparent privind nominalizările la în funcțiile de la Ministerul Public, cât și de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu o suspectez pe doamna ministru de rea-credință, dar nu era locul să facă un asemenea anunț. Dacă în cazul funcției de procuror general al României a anunțat criterii clare de parcurs privind nominalizarea, același lucru trebuia să se întâmple și în cazul DNA și la celelalte funcții. Este anormal să vii să anunți intempestiv, pentru bunele rezultate ale DNA — pe care nimeni nu le pune la îndoială — o nouă nominalizare a doamnei Kovesi la conducerea DNA’, a afirmat Dumbravă, pentru Agerpres, înainte de participarea la bilanțul de activitate pe 2015 a Tribunalului Mureș.

Acesta consideră că prin anunțul respectiv ministrul Justiției i-ar fi făcut ”un mare rău’ inclusiv procurorului șef al DNA pentru că l-ar fi pus într-o situație dificilă, ”ca și cum nu ar mai exista și alți magistrați care să participe la o competiție onestă și cinstită”.

”Cred că poate reveni doamna ministru asupra declarației — și am această propunere către doamna ministru de a reveni asupra acestei propuneri intempestive — măcar pentru a păstra aparențele, o procedură similară celei pentru procurorul general”, a subliniat Horațius Dumbravă.

Acesta a spus că sunt o serie de întrebări care trebuie puse viitorului șef al DNA, cum ar fi restituirile la procuror a numeroase dosare, achitările, cauzele care au dus la achitări în multe dosare, chiar dacă acest procent a scăzut față de anul 2014, dar și scăderea cu 200 a numărului de condamnări față de anul 2014.

Judecătorul a mai arătat că rezultatele instituției sunt foarte bune, dar sunt întrebări care trebuie puse candidaților pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție și că și alți procurori trebuie să aibă șansa de a accede la o astfel de funcție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.