Ce spune un psiholog despre starea Simonei Halep

Care este principala problemă a Simonei Halep. Cine trebuie să intervină. Şase meciuri cu participări româneşti la Roland Garros. Doar Irina Begu este favorită certă.

Absenţa mentalităţii de învingător

Un reputat psiholog (care din anumite motive a ţinut să-şi păstreze anonimatul), a declarat pentru Cotidianul.ro: „Simona Halep, deşi de doi ani este jucătoare de top 5, nu posedă acel <> cu e mare, nu are acea mentalitate de învingător, de jucător sigur pe sine în orice situaţie, pe care o au sportivii aflaţi în fruntea top-urilor mondiale. Nu este un caz singular la noi. O situaţie similară avem în cazul componentelor echipei naţionale de handbal. Chiar şi atunci când – din păcate acum defuncta – Oltchim era în top 4 în Europa, practic top 4 în lume, pentru că pe celelalte continente nu există echipe de club de anvergură, jucătoarele vâlcence la naţională nu depăşeau stadiul unor jucătoare bine cotate, dar atât. Nu erau conştiente că sunt net superioare adversarelor şi că oricând victoria le este la îndemână. Dar este o diferenţă între handbal şi tenis. La Simona Halep, absenţa acestei mentalităţi este generată de cauze externe şi interne. Să le luăm pe rând. Simona este conştientă că deşi de doi ani de zile este acolo sus de tot, că s-a menţinut constant pe poziţiile 2 şi 3, ea nu este tratată de organizatorii de turnee, de mass-media internaţională conform, să zicem, rangului ei. Analizez tot ce se întâmplă la marile turnee. Când este vorbe de fete, totul începe cu Serena Williams şi Maria Sharapova. Se poate verifica. În mass-media, pe site-urile şi ghidurile informative, tenisul feminin începe cu Serena şi Sharapova. Inclusiv banalităţi de genul, Serena Williams a fost la coafor. Pe <> sunt câte 7 sau 8 ştiri cu cele două, după care urmează alte jucătoare – deci logic, clasate mai slab decât Simona – şi acolo, la <<grămadă>> îi vine şi ei rândul. Chiar acum, înainte de începerea turneului de la Paris, am văzut o ştire, foarte bine plasată pe pagina de internet, nu mai reţin în ce ziar, sigur unul francez, în care se spunea că <<jucătoarea din SUA, Louisa Chirico a primit Wild Card pe tabloul principal>>. Dacă vă întreb cine este această Louisa, sunt convins că nu o să-mi daţi un răspuns până nu veţi consulta baza dvs de date. O ştire cu Simona Halep? Da am găsit. Dar am găsit una la zi, dar după ce am butonat serios pe site-ul ziarului respectiv. Evident, Serena Williams, Maria Sharapova, Azarenka şi Wozniacki erau la vedere. Ei bine, Simona Halep ştie toate aceste şi în interiorul ei suferă. Mai suferă şi din cauză că nu este contactată de marile companii de publicitate, aşa cum sunt contactate şi primesc contracte alte jucătoare, repet, multe inferior clasării şi valorii ei. Aceste tratamente diferite, aşezarea Simonei Halep într-un plan secund consider că reprezintă cauza principală inexistenţei mentalităţii de învingător. Şi nu de multe ori apare şi o stare de frustare, o stare care o poate bloca marea performanţă”.

Absenţa unui manager profesionist

„În plan intern, deşi expresia nu este cea mai potrivită o cauză a situaţiei în care se află Simona o reprezintă absenţa unui manager profesionist. Am toată stima pentru doamna Ruzici, a fost o foarte mare jucătoare, dar nu am încredere în calităţile ei de manager. Un manager profesionist este cel care rezolvă o mediatizare pe măsură, de preferat chiar agresivă, în sensul bun al cuvântului, este cel care rezolvă contracte de publicitate, este cel care organiteată o serie de evenimente de imagine a sportivului. Dvs credeţi că preşedintelui SUA, Barack Obama, sau consilierilor domnniei sale, le-a venit aşa, intempestiv, idea de a face un schimb de mingi pe peluza de la Casa Albă cu domnişoara Wozniacki? Mai ales că nici nu mai este interesat din punct de vedere electoral, el nu mai poate candida. Nu, totul a reprezentat strădania managerului jucătoarei daneze, care a creat un extraordinar eveniment de imagine pentru sportiva sa. Şi pentru a crea acest eveniment, managerul a dus o muncă de-a dreptul titanică.

Mai sunt câteva probleme legate de situaţia Simonei Halep, dar prefer pentru moment să mă opresc aici, pentru ca să nu greşesc. Este vorba de unele elemente legate strict de joc şi nu îmi dau seama în acest moment dacă este vorba de ceva accidental, pasager, sau de ceva de lungă durată. Nu intenţionez să mă refer şi la problemele tehnico-tactice, aici vorbesc în calitate de suporter şi de cunoscător al sportului alb, dar cred că antrenorii sunt depăşiţi. Nu au calitate”.

Begu este favorită, Mitu doar outsider

Din nou o zi plină pentru tenisul românesc. Evident, meciurile care ne interesează cel mai mult sunt cele de la simplu fete. Irina Begu are o misiune relativ uşoară (dar ce se mai poate spune după înfrângerea de mircuri a Simonei Halep, care de asemenea nu avea deloc o misiune grea) cu croata Konjuh, de curând intrată în top 100 şi care în decembrie va face 18 ani. Cele două nu s-au mai întâlnit până în prezent. Jucătoarea croată are două rezultate de excepţie în acest an: 7-5, 6-7, 7-6 cu Belinda Bencic (când elveţioanca era #34 WTA) şi 6-2, 6-2 cu Mona Barthe, când aceasta se afla pe locul 41 WTA). În primul tur, Konjuh a trecut de Margarita Gasparyan din Rusia (#116 WTA) cu 6-1, 6-4. În acest an, croata are 9 victorii şi 8 înfrângeri, dar 5 dintre victoriile au fost obţinute în diverse precalificări. Cota medie la casele de pariuri: victorie Begu – 1.40, victorie Konjuh – 2.75.

Meciul dintre Andreea Mitu şi cehoiaca „Ka” Pliskova, este unul extrem de dificil pentru româncă, adversara sa, care este şi cap de serie nr.12, fiind favorită clară. Suntem tot în faţa unui meci în care cele două jucătoare nu s-au mai întâlnit până în prezent. Pliskova a avut până acum un an bun, excepţie făcând turneele de la Madrid şi de la Roma. A jucat 3 finale, una, cea de la Praga, câştigată. Are 30 de victorii şi 10 înfrângeri. Cote: Pliskova – 1.30, Mitu – 3.20. Pentru Mitu ar exista totuşi un suport moral: cehoaica a jucat în acest an două meciuri cu Simona Halep, şi nu ii-a luat nici măcar un set.

În rprogramul zilei, mai avem două meciuri de dublu fete, cu participarea Elenei Bogdan (teoretic adversarele sunt modeste) şi Alexandrei Dulgheru – adversare dificile, un dublu masculin, Tecău/Roger se vor afla faţă în faţă cu doi americani experimentaţi şi un dublu mixt, cu participarea lui Florin Mergea, dar tot cu adversari tari dincolo de fileu.

Programul zilei

Terenul 5

  • ora 13.45: Irina Begu (#30 WTA) – Ana Konjuh (#86 WTA)

Terenul 9

  • ora 13.45: Horia Tecău/J-J Roger (Ned) – Sam Querrey/Steve Jojnson (SUA)

Terenul 2

  • ora 14.15: Andreea Mitu (#93 WTA) – Karolina Pliskova (#11 WTA)

Terenul 11

  • ora 15.45: Alexandra Dulgheru/Magdalena Rybarikova (Svk) – Mona Barthel (Ger)/Mandy Minella (Lux)

Terenul 16

  • ora 17.45: Elena Bogdan/Vladimira Uhlirova (Cze) – Amandine Hesse /Stephanie Foretz (Fra)

Terenul 14

  • ora 19.00: Florin Mergea/Michaella Krajicek (Ned) – Nenad Jimonjic (Srb)/Elena Vesnina (Rus)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.