Ce surpriză pregătesc Finanțele companiilor multinaționale

Ministerul Finanțelor Publice pune în dezbatere publică modalitatea de transpunere în legislația națională a schimbului automat obligatoriu de informații din rapoartele pe care grupurile de întreprinderi multinaționale urmează a le depune în statul membru al societății mamă, așa cum este prevăzut de Directiva (UE) 2016/881 de modificare a Directivei 2011/16/UE. Directiva reglementează obligația grupurilor de a furniza anual rapoarte care includ informații fiscale referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numărul de salariați și imobilizările corporale. Identificarea fiecărei entități din grupul de întreprinderi multinaționale se realizează cu precizarea rezidenței fiscale și natura principalelor activități economice. Proiectul de act normativ detaliază condițiile care trebuie îndeplinite de o entitate rezidentă fiscal în România pentru a deveni raportoare, termenul pentru depunerea raportului și termenul de realizare a schimbului de informații între statele membre. România poate utiliza informațiile din raport pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale și pentru analiza prețurilor de transfer, evaluarea riscurilor legate de prețurile de transfer și alte riscuri aferente erodării bazei impozabile și transferului profiturilor.

Peste 92,5% din întreprinderile din România sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale şi mai puţin de 7,5% sunt rezidente. Potrivit unei analize a Institutului Naţional de Statistică (INS), la sfârşitul anului 2015, în România au fost identificate 73.663 grupuri de întreprinderi, din care 5.469 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 68.194 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (152 controlate din interior, respectiv 68.042 controlate din străinătate). Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, construcţiilor sau industriei prelucrătoare. Astfel, în anul 2015, potrivit INS, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev. 2, arată că majoritatea acestora activează în: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 34% din totalul grupurilor de întreprinderi; construcţii – 11%; industria prelucrătoare – 11%; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 9% şi tranzacţii imobiliare – 8%. Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Italia. În anul 2015, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale străine identificate în România, 14.723 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 53.319 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine. Rezultatele anului 2015 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,0%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (10,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,5%). Următoarele ţări în top sunt: Austria, care controlează 7,3% din grupurile de întreprinderi multinaţionale din România, SUA – 7,2%, Olanda – 6,7%, Cipru – 5,7%, Marea Britanie – 3,1%, Elveţia – 3,1% şi Japonia – 3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.