Ce susținere politică are șefimea de la BNR

Consiliul de administraţie al BNR, din care face și Bogdan Olteanu, reținut de procurorii DNA, este alcătuit din nouă membri numiţi de Parlamentul României, pe o perioadă de 5 ani. Actuala componență a fost stabilită la jumătatea anului 2014 și a intrat în rol în luna octombrie a aceluiași an.

Preşedintele Consiliului de Administraţie, care are drept obiective stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară, este guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Conform lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Centrale, Consiliile de administraţie şi conducerile BNR au funcţionat profesional, cu toate că numirile sunt politice iar prezenţa lui Bogdan Olteanu în conducerea BNR a fost “onorabilă şi profesională”. “Chiar dacă BNR e instituţie independentă, această independenţă e transferată o dată la cinci ani Parlamentului, care numeşte Consiliul de Administraţie. BNR nu are absolut nicio legătură în a face propuneri, se fac în comisiile de specialitate din Parlament”, a declarat Vasilescu la Digi24.

Cel mai longeviv în funcție este însuși guvernatorul Isărescu. Acesta se află la al cincilea mandat și are susținerea tuturor partidelor politice. A fost votat în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a venit din partea PSD. A fost membru în Guvernul Văcăroiu, deputat în două mandate din partea social-democraților și a fost vicepremier într-unul din Cabinetele Ponta. La comisii, a fost votat în unanimitate. Georgescu este vicepreședinte CA al BNR și prim-viceguvernator din octombrie 2004, cu un mic intermezzo guvernamental în 2012. Viceguvernatorul Liviu Voinea are susținerea aceluiași partid. A fost ministru pentru Buget în Guvernul Ponta, consilier personal al lui Victor Ponta și propunerea PSD pentru funcția de premier după demisia Executivului în urma evenimentelor de la Colectiv. Voinea a primit trei voturi împotrivă în comisii iar patru parlamentari s-au abținut. A venit la BNR în octombrie 2014. Bogdan Olteanu, celălalt guvernator, a venit în funcție din postura de politician, membru al PNL. A fost consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu, nașul său de cununie, atunci când acesta a fost ministrul Industriilor. Olteanu a fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în guvernarea PNL și a fost președintele Camerei Deputaților, puternic împins în spate de liberali. Comisiile de specialitate l-au votat în unanimitate pentru funcția la BNR. Este viceguvernator din octombrie 2009.

Din cei cinci membri neexecutivi, trei sunt sprijiniți de PSD, unul de UDMR și altul de fostul PDL. Marin Dinu a venit din postura de senator PSD de Dâmbovița. A avut 4 voturi împotrivă și 5 abțineri la comisii. Daniel Dăianu a fost susținut de social-democrați chiar dacă în trecutul său a fost ales în Parlamentul European pe listele PNL. A venit la BNR din fruntea Autorității de Supraveghere Financiară. A avut un vot împotrivă și două abțineri. Cel de-al treilea membru în CA susținut de PSD este Gheorghe Gherghina, eternul secretar de stat în Ministerul Finanțelor, cel responsabil de buget, indiferent de cine s-a aflat la conducerea ministerului. În comisii, s-a înregistrat doar o singură abținere. Agnes Nagy a fost propunerea UDMR în ultimele trei mandate. Virgil Stoenescu, aflat de asemenea la al treilea mandate, are susținerea din partea fostului PDL, actual PNL. Ca fapt divers, el este Mare Secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.