Ce trebuie să facă împrumutații în franci elvețieni să obțină conversia

Avocatul Adrian Cuculis, specializat în litigiile cu organismele bancare, a emis un set de reguli de care trebuie să țină cont toți cei care vor să facă conversia creditelor în franci elvețieni în lei, la cursul istoric.

Textul, apărut pe indrumari-juridice.eu, a fost conceput sub forma de întrebări și răspunsuri iar Cotidianul.ro îi redă mai jos:

Ce au de făcut debitorii după ce legea conversiei va intra în vigoare şi ce nu trebuie să facă, până când această lege este publicată în Monitorul Oficial?

În primul rând, până când nu vor avea o baza legală, ratele lunare vor trebui achitate, conform graficului de rambursare. După ce legea va intra în vigoare cu efecte depline, este important să adresaţi o solicitare/notificare (în oglindă cu darea în plat[), prin care să va manifestaţi interesul în vederea conversiei creditului din Franci În Lei. Atenţie! – după ce veţi depune notificarea către banc[, trebuie să va pregătiţi de NEGOCIERE.

Ce spune textul de lege?

(3) Conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei-credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Ce presupune această “negociere”? În esenţă pentru a putea avea o justă negociere, asta ar presupune că aceste costuri să fie tranşate în aşa fel încât prin dobânda supusă noului contract (Act adiţional) costul plătit de către debitor să nu fie exponenţial în detrimentul debitorului, ori acest lucru presupune întrunirea consimțământului între creditor şi debitor, adică banca şi client! Prin urmare, dacă banca va propune o marjă de 7,8,9,10 puncte procentuale şi Robor la 2016 iar clientul nu este de acord,

CE FACEM ATUNCI?

Clientul aflat într-o asemenea situaţie, în mod cert va fi constrâns în menghină bancă/lege iar problematic ar fi şi faptul că banca deşi are obligaţia de conversie, atâta vreme cât nu indicăm în mod clar băncii că este necesară aplicarea unei formule de dobândă, această poate spune că a dispus conversia creditului însă apare un IMPEDIMENT pe costurile acestuia. În mod efectiv, legea ne da câteva pârghii după care ne putem ghida – ” respectându-se principiul bunei-credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator“.

Ce se întâmplă dacă banca şi debitorul nu ajung la un consens?

Ne întoarcem la rădăcini – Instanţa de judecată!

În esenţă, atâta vreme cât cei doi actori implicaţi în conversie nu se înţeleg atunci situaţia va fi tranşată de către instanţa de judecată, singură rămânând în acest context să analizeze elementele de mai sus şi să dispună un JUST preţ al contractului, în situaţia în care leguitorul nu a stabilit acest lucru în mod clar.

Obligaţia băncilor de conversie va rezidă chiar din textul legal – Art. 491 . – (1) Pentru creditele acordate în franci elveţieni, creditorii sunt obligaţi să efectueze conversia în lei a soldului creditului exprimat în franci elveţieni. Neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă contravenţională, conform art. 86 alin. (2) şi cu sancţiuni contravenţionale complementare conform art. 88 alin. (1) lit. c) şi art. 89 alin. (1) lit. b). (2) conversia se va realiza prin act adiţional acceptat de consumator.

Ce facem dacă, după ce trimitem notificarea de conversie, banca refuză aplicarea?

Avem două paghii clare, pe de-o parte textul de lege ne vorbeşte de amenzi. Astfel, dacă banca nu îşi îndeplineşte obligaţia de a începe demersurile pentru conversie, atunci putem sesiza organele competenţe în acest sens, pentru aplicarea amenzii iar ulterior putem sesiza inclusiv instanţa de judecată pentru a primi o hotărâre judecătorească de conversie.

Cine poate beneficia de conversia creditelor din franci în lei?

Legea este destul de clară în această priviință şi, de asemenea, la fel că la sora legii conversiei, darea în plată, vor trebui întrunite nişte condiţii destul de clare – de prevederile prezenţei legi beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator în înţelesul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce se întâmplă cu creditele cesionate şi cele puse în executare silită?

Tot instanţa de judecată va tranşa situaţia recalculării debitului, prin contestaţii la executare, sau acţiuni în constatarea sumelor de bani. Dispoziţiile prezenţei legi se aplică şi contractelor de credit care au fost externalizate/vândute/cesionate, precum şi în cazul contractelor încheiate cu consumatori care au fost supuşi executării silite, indiferent de titularul creanţei, de stadiul ori de formă executării silite care se continuă contra debitorului,

ATENŢIE!, caz în care consumatorul se poate adresa instanţei de judecată în vederea recalculării debitului, conform art. 492 din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot cere conversia creditelor şi cei ce au acceptat OFERTELE BĂNCILOR de conversie şi reducere în sold?

DA! Acesta este un argument extrem de important, fiindcă cei ce au acceptat în trecut ofertele de conversie ale băncilor, oferte mai bune sau mai rele acum au posibilitatea să fie la egalitate cu ceilalţi împrumutaţi CHF în sensul că dacă au făcut conversia doar cu o simplă scădere în sold, acum vor putea beneficia de NOUĂ lege a conversiei şi astfel, vor putea recupera INCLUSIV sumele de bani plătite de la acceptarea ofertei băncii şi până la noul act adiţional de conversie prin nouă lege.

Vedeţi prevederea mai jos!

(4) La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină, la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezenţei legi. Sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la dată efectuării conversiei din franci elveţieni (în lei sau euro conform ofertei băncii) până la data încheierii noului act adiţional pentru conversia efectuată se calculează conform contractului de credit şi ultimului plan de rambursare emis în franci elveţieni şi se achita debitorului în tranşă unică la data semnării actului adiţional de conversie sau la cererea împrumutatului se vor adaugă la ultimul sold al creditului exprimat în franci elveţieni după care se va efectua conversia în lei.

Ce fac cei ce au accepat oferta băncilor şi acum vor să facă conversia conform legii noi însă banca refuză restituirea sumelor de bani, iar banca refuză?

Este important să punem problema din ambele perspective, având în vedere că banca poate refuza această solicitare iar debitorii se vor întreba de ce? atâta vreme cât este LEGE! Ne întoarcem la ceea ce spuneam mai sus şi anume, pentru a putea pune în aplicare o lege, este necesar că fie debitorul obligaţiei să o accepte fie că instanţa să o pronunţe, astfel, în cazul unei opoziţii din partea băncii, puteţi merge la instanţa de judecată!

Atenţie! – Legea Conversiei Nu face menţiunea că este necesară o notificare emisă prin avocat, executor sau notar ca în cazul legii dării în plată, însă sub titlu de îndrumare nu de obligaţie, aceste notificări ar trebui comunicate prin avocaţi/executori având în vedere pe de-o parte forma în care faceţi solicitarea către bancă, ceea ce cereţi şi cel mai important, NEGOCIEREA preţului contractului dvs. având în vedere că pot fi de exemplu identificate clauze abuzive în aceste contracte ce pot fi folosite în negociere pentru a obţine un preţ/dobândă contractuală mică!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.