Ce trebuie să știm despre eliminarea timbrului de mediu

Timbrul de mediu va fi eliminat din legislație de la 1 februarie, astfel încât nu va mai trebui plătit de către proprietarii de mașini. Există însă câteva nedumeriri legate de această taxă, care sunt lămurite de avocatul Adrian Cuculis, indrumari-juridice.eu. Iată-le:

1. Întrebări legitime, precum: „dacă până la eliminarea timbrului, de la 1 februarie 2017, trebuie să plătesc timbrul de mediu“, rămân valabile! Răspunsul este evident, timbrul de mediu se va plăti până la acel termen când legislaţia nu mai prevede încasarea lui. Sigur, este o ilegalitate, atâta vreme cât CJUE l-a declarat ca nefiind în conformitate cu TFUE.

2. Ce se petrece de la 1 februarie 2017 cu timbrul de mediu? Mai trebuie să plătesc timbrul de mediu? Nu. Începând cu data de 1 februarie 2017, ordonanţa de urgenţă ce reglementează timbrul de mediu va fi
abrogată. Astfel, proprietarii de maşini nu vor mai fi nevoiţi să achite această taxă (în principal) la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autovehicul. Însă doar dacă înmatricularea sau vânzarea se fac începând cu prima zi a lunii februarie 2017.

3. Timbrul de mediu va fi înlocuit de o altă taxă? Nu. Cel puţin momentan, timbrul de mediu va fi eliminat complet şi nu va fi înlocuit cu nicio altă taxă. Aşadar, de la 1 februarie 2017 nu va mai trebui achitată nicio taxă de mediu la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unui autoturism.

4. Dacă am plătit deja timbrul de mediu, pot cere banii înapoi? Pe cale administrativă, nu, acest lucru este imposibil atât în prezent, cât şi de la 1 februarie 2017. Totuşi, având în vedere că timbrul de mediu a fost declarat parţial ilegal de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, restituirea taxei poate fi cerută în instanţă.

5. Totuşi, Guvernul va da vreodată banii înapoi, fără să fie nevoie de un proces în instanţă? Guvernul nu este prea hotărât cu privire la restituirea timbrului de mediu, astfel încât vă veţi afla în situaţia în care va fi necesar să accesaţi instanţa de judecată pentru recuperarea timbrului de mediu.

Timbrul de mediu ce trebuie plătit la prima înmatriculare a unei maşini sau la prima schimbare de proprietar a acesteia a fost declarat parţial ilegal printr-o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Mai exact, nu taxarea în sine este problematică, ci faptul că există o scutire de la plata timbrului de mediu pentru maşinile deja înmatriculate pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) una dintre vechile taxe auto declarate ilegale, conform avocat.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.