×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:14
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Se apropie 1 iunie
Ce trebuie să ştim despre relaxarea fiscală

În ultimele zile s-a declanşat o întreagă dezbatere legată de scumpirea produselor alimentare înainte de data de 1 iunie, atunci când TVA-ul va coborî de la 24% la 9%. Pe de-o parte, politicienii (Victor Ponta, parlamentarii, atât de la PSD, cât şi de la PNL), care, spun ei, au primit semnale că preţurile s-au mărit sau că se vor mări, iar pe de cealaltă parte sunt comercianţii, în special reprezentanţii marilor retaileri, care bagă mâna în foc că alimentele se vor ieftini. La toată această dezbatere şi-a anunţat implicare şi Consiliul Concurenţei, pe post de gardian al preţurilor.

Discuţiile se poartă pe terenul populismului fără însă să existe o explicaţie logică şi clară despre ce înseamnă relaxarea fiscală. Cu toţii sunt de acord că de la 1 iunie va avea loc o scădere a preţurilor alimentelor, dar nu cu 15%, ci eventual cu 8-10%. Însă practica economică spune că ieftinirile sau, după caz, scumpirile nu sunt de durată, ci doar pe termen scurt. Ieftinirile/scumpirile de durată ţin doar de voinţa Băncii Centrale, de ţinta de inflaţie pe care Mugur Isărescu şi oamenii săi o urmăresc. În ultimele luni se remarcă o scădere a preţurilor alimentelor nu doar la noi, ci în întreaga lume, pe fondul coborârii cotaţiilor petroliere. Doar înainte de Paşti a existat o creştere, considerată logică pentru România, dar Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei lanţurilor comerciale, susţine că preţurile îşi vor reveni. Dacă BNR simte că ţinta de inflaţie, de sub 2% pentru 2015, nu va fi atinsă şi România se va îndrepta spre deflaţie (situaţie mult mai gravă ca inflaţia), va acţiona prin mecanismele pe care le are la îndemână pentru a opri ieftinirea şi eventual pentru a impulsiona creşterea preţurilor. Consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, spune că nu există încă pericolul deflaţiei pentru că scăderea TVA-ului va afecta doar bugetul de stat, nu şi buzunarul comerciantului. În situaţia în care ieftinirea îl loveşte pe producător, atunci economia poate intra în panică (preţurile mici descurajează producţia, magazinele se golesc etc.). Şi totuşi, producătorii de alimente autohtoni se uită deja cu îngrijorare la cotaţiile petrolului, dar şi la fenomenul mai puţin dezbătut, şi anume la invazia de produse din import ajunse la noi prin ricoşeu ca urmare a embargoului impus de Rusia alimentelor venite din afară.

O relaxare fiscală cum va fi cea de la 1 iunie nu vizează ieftinirea alimentelor, ci urmăreşte redistribuirea de resurse băneşti suplimentare către companii, către sectorul privat, cu scopul final de a genera creştere economică.

Cosmin Pam MateiPublicat Joi, 30 aprilie 2015
2979
 | 1
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Maximus
+1
Banii sunt la mine! Pretul echilibreaza cererea cu oferta. Daca preturile cresc aiurea, cerrea mea va fi nu mica ci foarte aproape de zero! Care pe care!
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
Daniela @ Maximus
+1
Virtuosule "care esti" ! Tu si calugarii de pe muntele Athos trăiți cu rășină si apa de ploaie .:)))) Realitatea este ca romanii dau cel mai mare procent din venituri pe nevoile primare : energie , papa , toale , transport ... daca hrana se mai poate cumpara de la taranii de pe trotuar haituiti de ANAF , la energie , combustibili , taxe si impozite Ponta recupereaza .
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
escu
+2
La un sat fără câini, ca România, unde fiecare face ce vrea, chiar de este economie de piață, nu ne miră scumpirile. Când în alte state prețurile scad în perioada sărbătorilor, la noi cresc a naibi de mult, iar foamea de a scoate profit cât mai mare fără a rula cât mai mulți bani este mare. Așa cum în alte țări Guvernele acestora intervin cu măsuri punitive, așa ar trebui să se întâmple și la noi. Economie de piață, economie de piață, dar până unde pot întinde coarda profitorii de pe alte meleaguri care au venit să facă aici profit cât mai mare, pe spatele românului, pentru care UE, FMI etc. nu se îngrijorează că au salarii mici.
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
Ardeleanul
+4
En-grosistii au fost primii care au marit preturile. L-am luat la intrebari pe un patron de magazin( il cunosc de mult), un kg de ardei 13,50 lei, inainte de pasti fiind 9,15 lei... Mi-a aratat factura de la en-gros, inainte de pasti cu 7,15 si acum 11,65... Asa ca hotii sunt la putere. Guvernul daca ar vrea, ar putea face ordine, dar nu vrea.
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
Janukovici
-3
Daca e asa,eu va las TVA cu 24%. Daca va place. Sunteti liberi. Cel putin, dupa 1 iunie, sa va uitati pe bonul fiscal,si sa verificati daca din 100 de lei platiti la magazin, ati platit 24 de lei in plus, ori 9 lei.
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
Asa ca
+7
ramane valabila doar zicala : " Ca sa-ti satisfaci nevasta , cumpara-ti saltea Relaxa " ... Ca relaxarea fiscala e un fas , dupa cum deducem din articol ... :)
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
blonda chioru si piticu @ Asa ca
+3
e cam nerelaxata relaxarea asta. Va iesi nasol. Fereasca Sfantul sa ajunga la 100$ barilul ca atunci aici e gata TOT.
Publicat Joi, 30 aprilie 2015
+Răspunde
Recomandate
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 56 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 6 ore
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 34 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 23 minute