Ce trebuie să ştim despre relaxarea fiscală

În ultimele zile s-a declanşat o întreagă dezbatere legată de scumpirea produselor alimentare înainte de data de 1 iunie, atunci când TVA-ul va coborî de la 24% la 9%. Pe de-o parte, politicienii (Victor Ponta, parlamentarii, atât de la PSD, cât şi de la PNL), care, spun ei, au primit semnale că preţurile s-au mărit sau că se vor mări, iar pe de cealaltă parte sunt comercianţii, în special reprezentanţii marilor retaileri, care bagă mâna în foc că alimentele se vor ieftini. La toată această dezbatere şi-a anunţat implicare şi Consiliul Concurenţei, pe post de gardian al preţurilor.

Discuţiile se poartă pe terenul populismului fără însă să existe o explicaţie logică şi clară despre ce înseamnă relaxarea fiscală. Cu toţii sunt de acord că de la 1 iunie va avea loc o scădere a preţurilor alimentelor, dar nu cu 15%, ci eventual cu 8-10%. Însă practica economică spune că ieftinirile sau, după caz, scumpirile nu sunt de durată, ci doar pe termen scurt. Ieftinirile/scumpirile de durată ţin doar de voinţa Băncii Centrale, de ţinta de inflaţie pe care Mugur Isărescu şi oamenii săi o urmăresc. În ultimele luni se remarcă o scădere a preţurilor alimentelor nu doar la noi, ci în întreaga lume, pe fondul coborârii cotaţiilor petroliere. Doar înainte de Paşti a existat o creştere, considerată logică pentru România, dar Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei lanţurilor comerciale, susţine că preţurile îşi vor reveni. Dacă BNR simte că ţinta de inflaţie, de sub 2% pentru 2015, nu va fi atinsă şi România se va îndrepta spre deflaţie (situaţie mult mai gravă ca inflaţia), va acţiona prin mecanismele pe care le are la îndemână pentru a opri ieftinirea şi eventual pentru a impulsiona creşterea preţurilor. Consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, spune că nu există încă pericolul deflaţiei pentru că scăderea TVA-ului va afecta doar bugetul de stat, nu şi buzunarul comerciantului. În situaţia în care ieftinirea îl loveşte pe producător, atunci economia poate intra în panică (preţurile mici descurajează producţia, magazinele se golesc etc.). Şi totuşi, producătorii de alimente autohtoni se uită deja cu îngrijorare la cotaţiile petrolului, dar şi la fenomenul mai puţin dezbătut, şi anume la invazia de produse din import ajunse la noi prin ricoşeu ca urmare a embargoului impus de Rusia alimentelor venite din afară.

O relaxare fiscală cum va fi cea de la 1 iunie nu vizează ieftinirea alimentelor, ci urmăreşte redistribuirea de resurse băneşti suplimentare către companii, către sectorul privat, cu scopul final de a genera creştere economică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.