Ce urmări poate avea neconstituționalitea Ordonanței traseismului

Decizia de miercuri a Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea de aprobare a controversatei Ordonante de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali a generat reacții din cele mai diverse. Pe de o parte, Opoziția și organizațiile neguvernamentale apropiate de aceasta au salutat decizia Curții. De cealaltă parte, ca principal partid al coaliției de guvernare, PSD transmite un mesaj de liniștire către aleșii locali care au beneficiat de prevederile ordonanței.

Laura Stefan, ExpertForum: „Asa cum am spus inca la momentul aprobarii OUG, neconstitutionalitatea prevederilor sale, azi confirmata de CCR, va conduce la pierderea mandatelor alesilor locali care au migrat la alte partide. De altfel, exista deja procese in curs prin care partidele de la care alesii au plecat cer constatarea incetarii mandatelor. In conditiile declararii neconstitutionalitatii OUG, vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele alesilor migratori”(HotNews.ro)

Catalin Predoiu (PNL), fost ministru al justitiei: „Decizia Curtii este inca un blam pentru domnul Ponta si pentru noi este inca un motiv care ne arata ca trebuie sa demitem acest Guvern. Din 16 noiembrie, domnul Ponta a intrat in zodia esecurilor. In ce priveste efectele concrete, in acest moment numai instantele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate. Prin ea insasi, decizia Curtii Constitutionale nu are efect decat pentru viitor”.

Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Valeria Schelean (PNL) sustine, la randul sau, ca prin decizia luata miercuri de Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta migratiei alesilor locali, CCR i-a pus lui Victor Ponta „stampila de calau al statului de drept”, conform stiripesurse.ro.

„Acum, când Curtea Constituțională a României a dat dreptate PNL, mă aștept ca (…) Victor Ponta, călăul statului de drept din România, trebuie să demisioneze în cel mai scurt timp posibil. Ștampila aceasta de călău al statului de drept pusă azi de CCR nu i-o mai poate șterge decât gestul demisiei. Dacă tot vrea să-și asume greșelile, Victor Ponta trebuie să renunțe și la Guvern, după ce a renunțat ieri la doctorat.”

Liderii PSD incearca sa ii linisteasca pe primarii, sefii de CJ si consilieii locali si judeteni care au ales sa isi paraseasca partidele pe listele si sub culorile carora au fost alesi in baza OUG55%2014, conform stiripesurse.ro.

„Aleșii locali, care în baza OUG 55 și-au schimbat partidul, nu au de ce să se teamă ca urmare a deciziei CCR de astăzi. În momentul în care au luat decizia de a părăsi partidul din care făceau parte, au făcut-o în mod legal, pe baza unui act normativ aflat în vigoare.

În acest moment, nu știm ce anume din Legea de aprobare a OUG 55 a considerat CCR că este neconstituțional. Avem doar o decizie, însă concluziile le vom putea trage după publicarea motivării, cea care a stat la baza acestei decizii. Abia atunci vom vedea ce anume este în neregulă și vom putea efectua modificările necesare”, a declarat Gabriela Firea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.