Ce urmează după votarea “Ieșirii”: ultimele întrebări

Cetățenii Marii Britanii au votat pe 23 iunie ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. În zilele scurse de la acest eveniment s-au pus foarte multe întrebări legate de ceea ce urmează să se întâmple în perioada următoare, mai ales după ce ziua de vineri a fost considerată “neagră” pentru economia britanică și după ce unii lideri europeni au invitat Londra să se grăbească cu ieșirea. Iată câteva dintre întrebările care stau pe buzele multora și pe care Bloomberg le-a centralizat:

Reprezintă Brexit-ul o amenințare sistemică?

Unii investitori și analiști șoptesc că Brexit reprezintă cea mai mare amenințare pentru sistemul financiar global după prăbușirea Lehman Brothers. Alții susțin că este cea mai mare provocare pentru ordinea politică occidental de la cel de-al doilea război mondial. În ce unii dintre indicatorii cheie de stres de pe piața de credit au crescut vineri, ziua când s-au anunțat rezultatele referendumului, aceștia au totuși dimensiuni mult mai mici decât cele din 2008, la începutul crizei economice. Autorităție de reglementare au făcut pași importanți pentru a fortifica băncile și pentru a reduce riscurile de piață. Iar băncile central sunt pregătite să intervină. Până în prezent, cel puțin, criza pare să fie absorbită.


Are Marea Britanie un plan pentru Brexit?

În cazul în care există un astfel de plan, nimeni nu l-a împărtășit până în prezent.


Ar putea Scoția bloca Brexit-ul?

Din punct de vedere legal este posibil, dar este foarte puțin probabil din punct de vedere politic. Deoarce aranjamentul de descentralizare din 1998, care a instituit un guvern semi-autonom în Scoția, este compatibil cu legislația UE, parlamentarii din Edinburgh ar putea vota invers referendumului. Chiar dacă solicitarea de a ieşi din Uniunea Europeană ar fi votată de legislativul de la Westminster, ea trebuie să fie aprobată şi de cele 3 parlamente de la Edinburgh, Cardiff şi Belfast. De altfel, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat pentru BBC că parlamentul său ar putea bloca Brexit-ul prin refuzul de a-și da „consimțământul legislativ”. Se iscă în acest moment o întreagă dezbatere legată de cum e posibil ca Sturgeon să se opună voinței democratice a britanicilor.


Unde este Boris Johnson?

Boris Johnson, fostul primar carismatic al Londrei și liderul taberei pro-Brexit, a avut o prezentă discretă în acest week-end. Sâmbătă, el a luat parte la un meci de caritate de cricket pe moșia lui Earl Spencer, fratele celebrei Prințesa Diana. Și atât. Însă, Sunday Telegraph anunță că în următoarele zile, Johnson ar putea să își anunțe candidatura pentru funcția de prim-ministru și să se prezinte în fața britanicilor ca un liberal cu o conștiință liberal. Numai că aliații actualului premier, David Cameron, vor dori să blocheze oferta fostului primar și să pună în aplicare o întreagă campanie “stop Boris”, susține publicația amintită. Trebuie spus că Johnson și Cameron fac parte din același partid, Conservator, dar sunt pe poziții ireconciliabile, unul pro-Brexit, celălalt, anti-Brexit.


Ce spun ceilalți jucători cheie?

Nu prea mult. De fapt, Marea Britanie pare să fie o țară fără guvern și fără opoziție în acest moment. David Cameron și George Osborne, ministrul britanic de finanțe, de abia au fost văzuți de vineri și până azi. Cameron se va adresa luni Parlamentului. Partidul Laburist se confruntă cu adevărată “lovitură de stat” după ce membri importanți au anunțat că îi retrag sprijinul liderului Jeremy Corbyn. În aceste condiții, investitorii și liderii UE care speră să vadă un plan privind Brexit-ul mai au de așteptat.


Vrea vreunul dintre partidele politice să încerce să răstoarne Brexit-ul?

Va fi foarte greu pentru cineva să încerce să răstoarne rezultatul referendumului, a declarat pentru BBC fostul premier Tony Blair. Și totuși ar putea exista o deschidere pentru o campanile platformă pentru a inversa Brexit-ul, mai ales dacă această ieșire ar putea conduce la recesiune. Dar este o muncă aproape imposibilă de convingere a celor care au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE. E și mai greu de crezut că un Partid Conservator care ar putea intra pe mâinile lui Boris Johnson să încerce ceva măcar. O campanie de răsturnare a Brexit-ului ar putea fi o cale de ieșire din pustie pentru liberal-democrați, care aproape că au dispărut după alegerile generale de anul trecut. Urmează să vedem câți dintre cei 17,4 milioane de persoane care au votat pentru ieșiră ar putea regreta în curând.


Ce se va întâmpla cu cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie?

Nimeni nu știe exact ce se momentan în magazine pentru cei 3,3 milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie. Nigel Farage, unul dintre liderii taberei Vote Leave a susținut tot timpul pe parcursul camepaniei pentru referendum că toți cetățenii UE care lucrează în Regatul Unit ar trebui să rămână pe loc în cazul unui Brexit. Cei care au trăit în Marea Britanie mai mult de cinci ani pot să aplice déjà pentru rezidență permanent. În ultima săptămână din campanile, Johnson a propus de asemenea amnistie pentru migranții care au intrat ilegal în țară în urmă cu mai bine de 12 ani. Cu toate acestea, incertitudinea nu este bună pentru economie și există o mare îngrijorare în special pe piața imobiliară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.