Ce va face Banca Angliei

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a spus vineri, după anunțarea reazultatelor referendumului, că banca centrală este gata să furnizeze 250 miliarde de lire sterline (346 miliarde de dolari), fonduri adiţionale pentru sprijinirea pieţelor financiare după ce britanicii au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, transmite Reuters.

Acesta a adăugat că Bank of England va lua în considerare şi luarea de măsuri suplimentare în săptămânile următoare. „Banca Angliei monitorizează îndeaproape situaţia”, se afirmă într-un comunicat de presă după ce victoria taberei Leave a declanşat o scădere de 10% a valorii lirei sterline şi o deteriorare a obligaţiunilor guvernamentale până la un nou minim. “A realizat planuri alternative extensive şi lucrează îndeaproape cu Trezoreria, alte autorităţi naţionale şi bănci centrale străine”, se spune în comunicat Pe teremen scurt, sarcina urgent a instituțiilor monetare este de a se asigura că băncile găsesc ele însele numerar. Banca Centrală Europeană (BCE) este, de asemenea, în alertă. Președintele Mario Draghi a declarat, marți, că este „gata” să se confrunte cu „toate situațiile de urgență”, care urmează referendumul britanic. Timp de câteva zile, ea veghează nivelul lichidității din sistemul european interbancar. Coincidență sau nu: Miercuri, 22 iunie, a fost lansat un nou credit gigant pentru bănci, TLTRO). Dacă asta nu e de ajuns, BCE ia în calcul o refinanțare nelimitată, așa cum s-a întâmplat în 2008, în preg de criză economică. „Băncile centrale sunt mai bine echipate, față de acum opt ani. Ele au învățat lecțiile crizei”, a declarat Christophe Boucher, economist la Paris-X-Nanterre. Va fi însă suficient? Urmatoarele câteva ore vor spune dacă das au nu. Dacă este necesar, marii bancheri centrali, reuniți la Basel (Elveția), sâmbătă 25 iunie, și la Sintra (Portugalia), de luni 27 până miercuri, 29 iunie cu ocazia un forum cu privire la politica monetară, vor coordona acțiunile, așa cum au făcut în 2011, pentru a sprijini yen-ul, ca urmare a tsunami-ului care a lovit arhipelagul nipon. De data aceasta s-ar putea reactiva „acordurile de swap”, stabilit în timpul crizei 2008. Aceste acorduri permit băncilor centrale majore, inclusiv BCE, BoE, BoJ și Rezerva Federala (Fed), să facă împrumuturi valută. Banca Angliei ar putea recurge la scăderea ratei cheie, aflată acum la 0,5%, pentru a sprijini economia Marii Britanii, susține Frederik Ducrozet, economist la Pictet. Acest a spus că este foarte probabil că în următoarele zile se va interveni pentru contracararea căderii lirei sterline, ajunsă azi la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii. Agenţia de rating Standard & Poor s consideră că ratingul de credit „AAA” al Marii Britanii nu se mai susţine după ce populaţia a decis prin referendum să părăsească Uniunea Europeană, scrie Financial Times, preluat de Reuters. „Credem că ratingul AAA nu se mai susţine în aceste circumstanţe”, a declarat Moritz Kraemer, chief rating officer S&P, pentru Financial Times.

Fitch şi Moody s au retrogradat cu o treaptă Marea Britanie de la triplu-A cu mai mult timp în urmă, înainte de campania electorală pentru referendumul privind Brexitul. Anterior, S&P anunţa că ratingul „AAA” al Marii Britanii este susţinut de presupunerea că referendumul va avea un rezultat pro-UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.