Ce vrea să spună Kovesi prin „Noi suntem DNA și nu ne lăsăm”?

„Dai în mine / Dai în tine / Dai în fabrici şi uzine / Dai în școli, laboratoare / Dai în clasa muncitoare“, aşa spuneau cîteva versuri dintr-o poezie proletcultistă. Sensul era cît se poate de clar: cei numiţi în anumite funcţii de stat lăsau să se înţeleagă că sînt instituţiile înseşi, devenind astfel intangibili. Cine îndrăznea să-i critice pe ei, practic, lovea în instituţie, adică în stat!

Asta pare să creadă şi plagiatoarea Laura Codruţa Kovesi, fiica procurorului comunist Ioan Lascu, scoasă din basca lui Traian Băsescu şi numită fără nici un merit, mai întîi ca procuror general, apoi ca şefă a DNA. Dacă am fi în anii ’50, Codruţa Kovesi ar fi un excepţional procuror stalinist, recomandată de opiniile sale despre raportul instituţiilor de forţă cu cetăţeanul.

Exact astfel au văzut şi acţionat în acele vremuri Alexandru Voitinovici, preşedintele Tribunalului Poporului (devenit ulterior scriitorul Al. Voitin, membru al USR pînă la moarte), Alexandra Sidorovici, acuzator public la acelaşi Tribunal al Poporului (nimeni alta decît nevasta lui Silviu Brucan), şi toţi procurorii şi judecătorii care au trimis după gratii intelectualitatea României, lăsînd ţara pentru următoarele decenii pe mîna comunismului!

Codruţa Kovesi este o demnă urmaşă a acestora! De la ei a luat modelul care-i guvernează concepţia despre rolul procurorului în societate. Aşa se explică faptul că, fără să clipească, la ultimul bilanţ al DNA, Kovesi a rostit această propoziţie care ne ridică părul în cap: „Noi sîntem DNA și nu ne lăsăm!“. Era de faţă însuşi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care nici măcar nu a tresărit, darămite să-i atragă atenţia că şi-a luat prea mult nasul la purtare.

Ce înseamnă, de fapt, „Noi sîntem DNA“? Dacă Kovesi ar fi vrut să spună că toţi procurorii prezenţi la bilanţ sînt DNA, ar fi fost o banalitate, forma corectă fiind „Noi facem parte din DNA“ sau „Noi lucrăm la DNA“. Dar Kovesi nu voia doar să le amintească tuturor colegilor săi că lucrează la DNA, ca şi cum aceştia ar fi fost uituci şi ar fi crezut că lucrează la uzinele „23 August“! Felul în care Kovesi a rostit această propoziţie nu pune însă accentul pe importanţa DNA, ci pe importanţa ei în funcţia de şefă a DNA, subliniind această nuanţă prin pluralul de politeţe „NOI“, cu sensul de „EU“, şi nu ca apartenență („lucrez la DNA“), ci ca identificare cu instituţia („eu sînt DNA“). Este, dacă vreţi, un fel de vocativ al mai modestei formulări, des uzitată în spaţiul public: „eu, ca prim-ministru“, echivalent perfect al acestei propoziţii înfiorătoare: „Noi sîntem DNA“!

Această supradimensionare a eului este explicată de tratatele de psihiatrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.