Cea de 71-a ediţie a Festivalului de Artă Cinematografică de la Veneţia

Între 27 august şi 6 septembrie, la Veneţia va avea loc cea de 71-a ediţie a ”Mostrei del Cinema”. Au fost deja anunţate filmele care vor fi în concurs. Din partea Italiei, Mario Martone cu un film despre Leopardi, pelicula Anime nere de Francesco Munzi şi Hungry Hearts de Saverio Costanzo, cu Alba Rohrwacher.

Mostra, condusă pentru al treilea an de către Alberto Barbera, va avea ca oaspete pe Abel Ferrara cu aşteptata peliculă Pasolini, cu Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli, Valerio Mastrandrea şi Willem Dafoe.

La rancon de la gloire de Xavier Beauvois

Se reîntoarce maestrul coreean Kim Ki Duk, care va deschide ”Zilele Autorilor” cu noul său film “One on one”. Ca şi ”Pietà”, filmul distins în urmă cu doi ani cu ”Leul de Aur” la Veneţia, şi acesta promite a fi un film dur, plin de imagini şocante, alegorice.

Vor fi patru italieni care vor încerca să prezinte pelicule încărcate de surprize, cum a fost anul trecut Gianfranco Rosi cu ”Sacro Gra”.

Băiatul fabulos al lui Martone în concurs

Vor putea fi urmăriţi şi alţi autori, de calibrul lui Alejandro Inarritu, cu Birdman (or the Unexpected Virtue of Ignorance), Andrei Konchalovsky (The Postman’s White Nights) şi David Gordon Green cu Manglehorn, avându-i ca protagonişti pe Al Pacino şi Holly Hunter.

Hungry Hearts de Saverio Constanzo

În 27 august, la deschiderea Festivalului, va fi proiectat filmul regizorului mexican Alejandro Gonzales Iñárritu, Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance), peliculă aflată în concurs, cu Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone şi Naomi Watts.

Birdman (o Le imprevedibili virtù dell’ignoranza) este o comedie neagră care povesteşte istoria unui actor în declin (Michael Keaton), ce interpretează rolul unui faimos supererou. Muzica îi aparţine lui Antonio Sanchez.

Luisa Ranieri, madrina Mostrei de la Veneţia

Cariera lui Alejandro G. Iñárritu a început în 2000 cu Amores Perros, care a primit candidatura la ”Oscar”, pentru Cel mai bun film străin, şi a învins Premiul ”Săptămânii Criticii” a Festivalului de la Cannes. În 2003, Iñárritu a semnat pelicula 21 Grams cu Sean Penn, Benicio Del Toro şi Naomi Watts. Pelicula a participat la Mostra de la Veneţia, unde Sean Penn a fost distins cu ”Coppa Volpi” pentru cel mai bun actor, Watts şi Del Toro au obţinut candidatura la ”Oscar”. În 2006, Iñárritu a regizat Babel, cu Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal şi cu alţi actori neprofesionişti. Filmul a obţinut şapte nominalizări la ”Oscar”, printre care şi pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, câştigând ”Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală”. A primit şapte nominalizări la ”Golden Globe” şi a obţinut ”Premiul pentru cel mai bun film dramatic”. În 2010 a prezentat Biutiful în concurs, la Festivalul de la Cannes, unde Javier Bardem a fost răsplătit cu ”Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină”. Pelicula a fost nominalizată la ”Oscar” pentru cel mai bun film străin şi Bardem, pentru cel mai bun actor protagonist.

Macbeth al lui Roman Polanski

Ceremonia de deschidere va fi condusă de madrina acestei ediţii, frumoasa actriţa Luisa Ranieri.

Va fi acordat ”Leul de Aur” pentru întreaga carieră cineaştilor americani: monteuzei Thelma Schoonmaker şi regizorului şi documentaristului Frederick Wiseman. Pentru închiderea din 6 septembrie, protagonistă va fi pelicula Huangjin Shidai (Era de Aur) de Ann Hui, prezentată în afara concursului.

În secţiunea oficială vor putea fi vizionate peliculele: The Cut de Fatih Akin, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence de Roy Andersson, 99 Homes de Ramin Bahrani, Ghesseha (Tales) de Rakhshan Bani E’temad, La rançon de la gloire de Xavier Beauvois, Hungry Hearts de Saverio Costanzo, Le dernier coup de marteau de Alix Delaporte, Pasolini de Abel Ferrera, Manglehorn de David Gordon Green, Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance de Alejandro Gonzalez Iñárritu, 3 coeurs (Three Hearts) de Benoit Jacquot, The Postman’s White Nights de Andrei Konchalovsky, Il giovane favoloso de Mario Martone, Sivas de Kaan Mujdeci, Anime nere de Francesco Munzi, Good Kill de Andrew Niccol, Loin des hommes de David Oelhoffen, The Look of Silence de Joshua Oppenheimer, Nobi (Fires on the Plain) de Shinya Tsukamoto şi Red Amnesia de Wang Xiaoshuai.

The Cut, de Fatih Akin

O mare aşteptare pentru The Cut de Fatih Akin, Nobi de Shinya Tsukamoto şi documentarul The Look of Silence de Joshua Oppenheimer. Dar şi pentru Al Pacino, care va fi la Veneţia, sâmbătă 30 august, cu două filme, unul în concurs, Manglehorn, de David Gordon Green, şi unul în afara concursului, The Humbling, de Barry Levinson.

Între evenimentele aşteptate va fi şi prezenţa lui Lars Von Trier, care se întoarce după 10 ani la Lido, cât şi proiecţia filmului O velho do restelo a regizorului de 105 ani, Manoel de Oliveira, The Sound and the Fury de James Franco şi Italy in a Day de Gabriele Salvatores.

Regizorul de 105 ani, Manoel de Oliveira

În afara Concursului vor putea fi vizionate filmul de animaţie The Boxtrolls de Anthony Stacchi şi Annable Graham, şi un miniserial HBO de patru ore, intitulat Olive Kitteridge şi semnat de Lisa Cholodenko, cu Bill Murray.

În secţiunea ”Orizonturi” vor fi trei italieni: Senza nessuna pietà de Michele Alhaique, cu Pierfrancesco Favino, care va debuta şi ca producător, Franco Maresco cu Belluscone, o istorie siciliană, şi Renato De Maria cu La vita oscena.

Cina e vicina, pelicula lui Marco Bellocchio, restaurată

Dincolo de lungmetraje vor mai fi proiectate 12 scurtmetraje provenind din întreaga lume. O curiozitate în această ediţie, tema cel mai des întâlnită este cea a filmelor de război.

”Am vizionat până acum 1.800 de lungmetraje şi 1.600 de scurtmetraje, explica directorul artistic al Festivalului, Alberto Barbera. Şi cred că ceea ce am selectat este de valoare. Un program variat, cu titluri care vin din 40 de ţări, cu pelicule de calitate. Sper să fie o Mostra care dovedeşte valoarea tinerilor, iar în secţiunea Orizonturi am acceptat o provocare a contemporaneităţii”.

Faimoşii Lei veneţieni

Juriul va fi prezidat de Alexandre Desplat, muzicianul francez, celebru pentru coloanele sonore din numeroase filme, alături de Joan Chen, actriţa şi regizoarea chineză, de Philip Gröning, ce a obţinut anul trecut ”Premiul Special al Juriului” pentru pelicula Soţia poliţistului, de Jessica Hausner, care s-a impus în regizarea peliculei austriece Lourdes, în 2009, de Jhumpa Lahiri, scriitoare din Statele Unite, de origine indiană, câştigătoarea ”Premiului Pulitzer” pentru Interpreter of Maladies, de creatoarea britanică de costume Sandy Powell, care are la activ trei Premii ”Oscar”, pentru Shakespeare in Love de John Madden, The Aviator de Martin Scorsese şi The Young Victoria de Jean-Marc Vallée, de actorul englez Tim Roth, de regizoarea palestiniană Elia Suleiman, care şi-a adjudecat Premiul ”Luigi de Laurentiis” pentru debut, de importantul actor şi regizor italian Carlo Verdone, care va primi în acest an Premiul ”Robert Bresson”.

Birdman, o peliculă aşteptată

La Mostra de la Veneţia va fi înmânat şi premiul ”Venezia Classici”, pentru cel mai bun film restaurat, cât şi pentru cel mai bun documentar. Studenţii care fac parte din juriu, provenind de la diverse universităţi italiene, şi laureaţi în Istoria cinemaului, vor fi alături de 13 docenţi din lumea filmului, care vor juriza cele 21 de pelicule prezente.

Filmul în avanpremieră este Maciste Alpino (1916) de Luigi Maggi, în regia lui Giovanni Pastrone, va avea loc în 26 august. Restaurarea digitală a fost realizată de Bienala de la Veneţia în colaborare cu ”Muzeul Naţional al Cinema”-ului din Torino, în laboratorul “L’Immagine Ritrovata” din Bologna.

Al Pacino în Manglehorn

Va fi proiectată şi capodopera lui Marco Bellocchio, La Cina è vicina, ce fusese distinsă cu ”Premul Special al Juriului” la Veneţia, în 1967, ce a fost restaurată de ”Sony Pictures Entertainment”, în colaborare cu ”Cinemateca” din Bologna. Între lungmetrajele ce vor fi restaurate să mai amintim Bulli e pupe (1955) de Joseph L. Mankiewicz, Baci rubati (1968) de François Truffaut, The Innocents (1961) de Jack Clayton, Macbeth (1971) de Roman Polanski, Umberto D. (1952) de Vittorio De Sica, L’udienza (1971) de Marco Ferreri, Una giornata particolare (1977) de Ettore Scola, pentru a nu cita decât câteva dintre titlurile cunoscute.

Pelicula Era de Aur a regizoarei Ann Hui închide Festivalul de la Veneţia

Va fi totodată adus un omagiu lui Nino Manfredi, marele actor italian dispărut în urmă cu 10 ani.

Şi la această ediţie nu vor lipsi ”Leul de Aur” pentru cel mai bun film, ”Leul de Argint” pentru cea mai bună regie, ”Marele Premiu al Juriului”, Premiul Special al Juriului ”Coppa Volpi” pentru cea mai bună interpretare masculină, Premiul ”Coppa Volpi” pentru cea mai bună interpretare feminină, Premiul ”Marcello Mastroianni” pentru o tânără speranţă şi ”Premiul pentru cea mai bună scenografie”.

Juriul Internaţional Venezia Opera Prima „Luigi De Laurentiis” e compus din Alice Rohrwacher, Lisandro Alonso, Ron Mann, Vivian Qu şi din Răzvan Rădulescu, regizor şi scenarist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.