Cea de a 10-a ediţie a Festivalului de Film Transilvania, la Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 22 – 26 iunie, pentru cea de-a zecea ediţie. Ediţia aniversară se va deschide miercuri, 22 iunie, la ora 22.00, cu filmul Câini, în regia lui Bogdan Mirică, marele câştigător al Trofeului Transilvania 2016 şi una dintre cele mai apreciate producţii româneşti ale anului. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes, thriller-ul îi are în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Gheorghe Visu şi Vlad Ivanov.

Janis Joplin, Little Girl Blue

Piaţa Mare din Sibiu va fi, ca în fiecare an, punctul central al festivalului, locul unde spectatorii vor putea urmări câteva dintre cele mai aşteptate filme ale anului. Toate proiecţiile din Piaţa Mare vor începe la 22.00, accesul fiind liber.

Ediţia aniversară vine cu o serie de proiecţii speciale, întâlniri cu cineaşti, filme dedicate celor mici şi alte surprize. Pentru că întreaga suflare microbistă este cu ochii pe Campionatul European de Fotbal, TIFF Sibiu aduce, în prima proiecţie specială a festivalului din acest an, filmul Ascensiunea lui Zlatan/ Becoming Zlatan (r. Frederik & Magnus Gertten), un documentar despre cel mai prolific jucător al fotbalului suedez, Zlatan Ibrahimović. Proiecţia va avea loc pe peluza din faţa Stadionului Municipal, în Parcul Subarini, joi, 23 iunie, de la ora 22.00. Va aduce fanii în Piaţa Mare din Sibiu, vineri seara, şi Pelé: Birth of a Legend (r. Jeff & Michael Zimbalist), un film despre viaţa celebrului fotbalist brazilian.

Dragoş Bucur în pelicula Câini. Foto Iulia Weiss

Pele – Birth of a Legend

Vineri, 24 iunie, cinefilii vor avea de ales între două proiecţii speciale în aer liber, una pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber şi alta la baza barajului de la Gura Râului. În Muzeul Astra va rula Valul ucigaş/ The Wave (r. Roar Uthaug), un film spectaculos despre o catastrofă care ameninţă un sat din fiorduri, propus de Norvegia la Oscar, în timp ce petrecerea câmpenească de la Gura Râului se va încheia cu proiecţia lui Tudo (r. Iura Luncaşu), în care protagonistă este actriţa Aylin Cadîr. Amatorii de delicatese din Mărginimea Sibiului, unde a fost filmat Tudo, vor putea degusta faimoasele tocăniţe tradiţionale din zonă, dar şi specialităţi din brânză şi carne pregătite sub poalele munţilor Cindrel.

Ricardo Darin şi Javier Camara în Truman

Ultima proiecţie specială din cadrul festivalului va avea loc sâmbătă, de la ora 21.30, în Cetatea Cisnădioara. Fascinantul film horror mut The Golem: How He Came into the World, realizat în 1920 de Paul Wegener şi Carl Boese, va fi acompaniat live de trupa instrumentală franceză NLF3 – o combinaţie originală de electro psihedelic, rock şi sonorităţi afro-jazz.

Trenul vieţii

Cea de-a zecea ediţie a TIFF Sibiu vine cu o nouă locaţie permanentă de proiecţie, sala Astra Film din Piaţa Mică, nr. 11. Aici vor rula zilnic câte trei filme, de la orele 17:30, 19:30 şi 21:30. Ilegitim, cel mai recent film al regizorului devean Adrian Sitaru, documentarul Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc), United States of Love (r. Tomasz Wasilewski), premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlin, Francofonia, noua peliculă a renumitului cineast rus Aleksandr Sokurov, sau Son of Saul (r. Laszlo Nemes), câştigătorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, sunt câteva dintre titlurile ce vor rula în noua sală de proiecţie. Son of Saul va putea fi vizionat şi în programul de festival de la Teatrul Gong, alături de producţii româneşti precum Afacerea Est, de Igor Cobileanski, adus la Sibiu la scurtă vreme după premiera mondială de la Cluj-Napoca, Orizont (r. Marian Crişan) sau Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), dar şi de producţii străine savurate de public, precum Belgica (r. Felix van Groeningen) sau blockbuster-ul indian Baahubali: The Beginning.

Becoming Zlatan

Geza Rohrig în Fiul lui Saul

La Librăria Habitus, cei mici se vor bucura de o secţiune de festival dedicată lor în totalitate. La EducaTIFF, copiii vor putea vedea vineri, sâmbătă şi duminică, de la 11.00, filmele Blanka, Societatea secretă din oraşul-supă şi Vezi să nu!. Proiecţiile de seară vor începe la 18.00 şi 20.00. Printre filmele programate la Librăria Habitus se regăsesc Amy, un film tulburător despre viaţa interpretei Amy Winehouse, Janis Joplin: Little Girl Blue, documentarul Imagini din vis (r. Sorin Luca), despre părintele muzicii electronice din România, Rodion G.A., şi Never Ending Story (r. Remus Achim) povestea unuia dintre primele mari concerte ale Loredanei după Revoluţie, show-ul Dragoste.

Secret Society of Souptown – EducaTIFF

Dincolo de titlurile deja menţionate, vă recomandăm două filme deosebite din selecţia TIFF Sibiu: Statele Unite ale iubirii, în regia cineastului polonez Tomasz Wasilewski, distins cu Ursul de Argint anul acesta la Berlinale, dar şi comedia dulce-amară Truman, care a câştigat tot ce se poate câştiga la Premiile cinematografiei spaniole, Goya.

The Golem, 1920

Apoi, anul acesta, Sibiul va avea şi o secţiune specială, dedicată Holocaustului, în cadrul căreia se vor putea urmări câştigătorul Oscarului, Fiul lui Saul, thrillerul Remember cu Christopher Plummer, dar şi Trenul vieţii, celebrul film de debut al lui Radu Mihăileanu.

TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii şi cofinanţat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

Tamara Buciuceanu-Botez, premiată pentru întreaga carieră

Tamara Buciuceanu-Botez

Una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România, Tamara Buciuceanu-Botez, va celebrată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia de Sibiu (22 – 26 iunie) pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul şi teatrul românesc. Actriţa, în vârstă de 86 de ani, va primi un Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate artistică la cea de-a zecea ediţie TIFF Sibiu sâmbătă, 25 iunie, de la ora 22.00, în Piaţa Mare din Sibiu, când va fi proiectat şi unul dintre filmele care i-au marcat cariera, Cuibul de viespi (1986), de Horea Popescu.

Exponentă de marcă a generaţiei de aur a actoriei româneşti, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producţii cinematografice. Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, şi-a început studiile de actorie la Iaşi şi le-a absolvit la Bucureşti, la Institutul de Teatru, în 1952. În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei româneşti”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme şi spectacole remarcabile şi a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria Liceenii. A apărut în filme ca Titanic-vals (1964), Toate pânzele sus (1976), Alo, aterizează străbunica! (1981), Grăbeşte-te încet (1981), Primăvara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1987) sau recentele Nuntă Mută (2008) şi Toată lumea din familia noastră (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală – Teatrul Odeon (fostul Giuleşti), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Naţional sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chiriţa. Și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriţei i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată şi la TIFF Cluj-Napoca.

Cinefilii sibieni se vor putea întâlni, tot în Piaţa Mare, cu o parte din echipa filmului Două Lozuri. Filmul va rula joi, 23 iunie, de la ora 22.00, iar la proiecţie vor fi prezenţi regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Ana Drăghici şi actorul Dorian Boguţă. Un eveniment apare va fi întâlnirea cu echipa filmului Aventurile lui Nelly, filmat la Sibiu, la gala de închidere a festivalului, duminică, 26 iunie, de la ora 22.00. Alături de regizorul Dominik Weselly, vor răspunde întrebărilor publicului actriţa Flora Li Thiemann, scenarista Uta Kolan sau producătorul Arek Gielnik. Sâmbătă, 25 iunie, regizorul Cătălin Mitulescu şi actriţa Ada Condeescu vor fi prezenţi la proiecţia filmului Dincolo de calea ferată, de la ora 20.00, la Teatrul Gong. Iar joi, de la aceeaşi oră, sibienii vor putea viziona filmul Afacerea Est, în prezenţa regizorului basarabean Igor Cobileanski şi a producătorului Iuliana Tarnoveţchi. Vineri, 24 iunie, la Gura Râului va avea loc proiecţia filmului Tudo, peliculă filmată chiar în zona Mărginimii Sibiului. Alături de spectatori vor fi prezenţi regizorul Iura Luncaşu, producătorul Andrei Băltăreţu şi actorul Pavel Ulici. Proiecţia este precedată de un picnic cu mâncăruri tradiţionale zonei, începând cu ora 18:30.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.