Cea mai gravă criză dintre Rusia și Belarus

Relațiile dintre Rusia și Belarus s-au răcit până la un nivel fără precedent, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a semnalat o apropiere tot mai pronunțată de Vest, totul pe fondul conflictului din Ucraina. Războiul din Donbas i-a oferit lui Lukașenko ocazia de a juca rolul de mediator între UE și Rusia, iar astfel liderii europeni au decis să anuleze restricțiile de călătorie care îl vizau pe președintele de la Minsk și alți zeci de oficiali belaruși.

La începutul acestei luni, Lukașenko și-a manifestat simpatia pentru „frații ucraineni care luptă pentru independență“, o declarație care a stârnit iritare la Moscova. Apoi, președintele a mai spus că Putin „l-a numit pe Trump la Casa Albă“, o aluzie la influențarea alegerilor americane de către Kremlin. Presa rusă a început să scrie despre „cea mai gravă criză“ din relațiile bilaterale. Tensiunile au crescut și pentru că Rusia a redus la jumătate exportul de petrol către Belarus, după scăderea dramatică a prețului hidrocarburilor. Recent, Moscova a decis închiderea graniței cu Belarusul și înființarea de puncte de trecere supravegheate de personal al Serviciului de Informații rus, FSB. Granița dintre cele două state a fost mereu una deschisă, iar militarizarea ei va dăuna mult afacerilor.

Un dictator tot mai pe placul Vestului

Președintele Lukașenko, deseori numit „ultimul dictator din Europa“, a anunțat deja că va urma o politică orientată și către Vest, în încercarea de a obține beneficiile economice pe care Rusia nu i le mai poate oferi și de care depinde supraviețuirea regimului său. Luka­șenko a arătat deja că participarea la Uniunea Economică Eurasiatică a lui Putin a adus pierderi mari țării sale. Liderul de la Minsk este însă foarte prudent, pentru că presa rusă trimite deja semnale grave, scriind despre posibilitatea absorbirii Belarusului în Federația Rusă, printr-un război hibrid precum cel din Ucraina, pentru ca Moscova să-și mențină avantajul strategic și militar al teritoriului belarus, care în perioada Războiului Rece a fost poate cel mai militarizat din întreaga URSS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.