„Cea mai lașă formă de terorism”

Rugăciuni, regrete și promisiuni de cooperare împotriva terorismului. Artiști și lideri politici mondiali au reacționat după atacul de la Manchester.

”Acest probabil atac terorist nu va face decât să întărească determinarea noastră de a coopera cu prietenii noștri britanici împotriva celor care plănuiesc și comit astfel de acte inumane”, a afirmat cancelarul german Angela Merkel. ”Vreau să asigur poporul britanic: Germania este alături de voi”, a mai spus Merkel.

La rândul său, președintele Franței Emmanuel Macron s-a declarat marţi ”îngrozit” şi ”consternat” după atentatul soldat cu 22 de morţi şi urma să discute cu premierul Theresa May la telefon.

„Cu groază și consternare Emmanuel Macron, președintele Republicii, a aflat de noul atentat care a lovit luni seara în timpul unui concert”, a anunțat președinția franceză, în timp ce premierul Edouard Philippe a condamnat „cea mai lașă formă de terorism” care a vizat „în mod specific și în cunoștință de cauză” oameni foarte tineri.

„Președintele Republicii va continua cu guvernul și cu forțele britanice lupta împotriva terorismului”, se arată în comunicat.

Președintele american Donald Trump, aflat marți la Betleem, a spus că atacul fost comis de ”perdanți malefici”. (Detalii aici)

Liderul rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit să „dezvolte cooperarea antiteroristă” cu Marea Britanie după atentatul sinucigaș, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Putin „a transmis sincere condoleanțe” premierului britanic Theresa May și „a condamnat ferm această crimă cinică și inumană”, conform unui comunicat difuzat de Kremlin. Vladimir Putin a subliniat că este „pregătit să dezvolte cooperarea antiteroristă cu partenerii săi britanici la nivel bilateral, ca și în cadrul eforturilor internaționale”.

Numeroși artiști din lumea muzicii pop au reacționat de asemenea după masacru.

”Rugăciunile mele merg către cei din Manchester”, a scris artista americană Cher pe rețelele sociale, menționând că a ”avut parte de momente speciale” în orașul din Marea Britanie în care s-a petrecut explozia.

”Gândurile mele, rugăciunile și lacrimile pentru cei afectați de tragedia din seara aceasta din Manchester. Trimit toată dragostea mea”, a scris pe unul dintre conturile sale de social media artista americană Taylor Swift, potrivit DPA.

”Fiecare muzician se simte rău & responsabil în seara asta — concertele ar trebui să fie sigure pentru voi. Este cu adevărat cel mai rău coșmar. Trimit dragostea mea către Manchester & Ari”, a spus cântăreața Lorde din Noua Zeelandă.

”Inima mă doare pentru sora mea, Ariana & fiecare familie afectată de acest eveniment tragic din Marea Britanie. Vieți inocente au pierit. Îmi pare tare rău să aud asta”, a scris și cântăreața americană Nicki Minaj.

”Mă rog pentru toată lumea @spectacolul ArianaGrande”, se arată și în mesajul publicat pe unul dintre conturile de socializare de cântăreața americană Katy Perry.

”Trimit rugăciunile către @ArianaGrande & toți cei care sunt cu ea… Știu că trebuie să fie dificil & sfâșietor pentru toată lumea”, a notat artista americană Missy Elliot.

”Sunt sfâșiat cu privire la ce s-a întâmplat în seara asta în Manchester. Trimit dragostea mea către toți cei implicați”, se arată în mesajul publicat de cântărețul britanic Harry Styles.

Formația One Republic a publicat la rândul său un mesaj pe contul de socializare transmițând ”gândurile și rugăciunile către oamenii de la concertul @ArianaGrande din”. Membrii trupei pop-rock au notat de asemenea că se simt ”devastați” de cele întâmplate.

Cântărețul american de R&B John Legend a publicat un mesaj pe contul său de social media după tragedie. ”Trimit dragostea către Marea Britanie, @ArianaGrande și pentru toți susținătorii ei care au fost prinși în acest atac oribil. Sfâșietor”, a scris el.

”Lumea se destramă. Vreau să trimit dragostea mea către toată lumea”, a scris și artistul american Chris Brown.

Atacul s-a produs la finalul concertului cântăreței americane Ariana Grande. „Distrusă. Din adâncul inimii mele, îmi pare atât de rău. Nu am cuvinte”, a scris pe Twitter artista de 23 de ani, care a scăpat nevătămată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.