Cea mai mare bancă din România: Legea dării în plată încalcă Constituția

Banca Comercială Română susține că legea dării în plată, întrată în vigoare la 13 mai, reprezintă un factor major de risc și incertitudine și încalcă Constituția României. În plus, oficialii băncii au spus că vor solicita constituționalitatea actului normativ.

“Reiteram convingerea noastră fermă că Legea Darea în Plată nu reprezintă o soluţie. Pentru clienţi, Legea Darea în Plată este o lege a evacuării locuinţei, iar pentru piaţa bancară şi pentru siguranţa economică a ţării, în general, Legea Darea în Plată este un factor major de risc şi incertitudine. Pentru cazurile realmente sociale, unde soluţiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot funcţiona, ne vom abţine de la a iniţia proceduri judiciare de contestare a notificărilor care intrunesc conditiile legii darea în plată.

Reiterăm faptul că respectam legile statului roman, însă convingerea noastră ferma este că Legea Darea în Plata încalcă Constituţia, iar din acest motiv vom solicita verificarea constitutionalităţii legii”, a declarat directorul de comunicare al BCR, Ionuţ Stanimir, într-un comunicat de presă.

Această precizare a oficialului BCR vine la doar câteva zile de la admiterea fără niciun fel de opoziție a unei notificări de dare în plată. Conform unui anunț făcut de avocatul Adrian Cuculis, BCR l-a contactat direct pe unul dintre împrumutații pentru care s-a în data de 13.05.2016 notificarea de dare în plată. E vorba despre un imobil vândut cu datorie reziduală.

BCR l-a programat pe acesta pentru această săptămână, la sediul unei sucursale din teritoriu pentru semnarea unei declarații prin care banca renunță la orice obligație a împrumutatului față de bancă. Telefonic s-a confirmat că BCR nu mai are niciun fel de pretenție și urmează ca cel puțin în acest caz să remită datoriam, a spus Cuculis. . Clientul BCR a contractat un credit în valoare de 48.700 de euro, în anul 2007.

În anul 2013, a început executarea sa silită, iar locuinţa i-a fost vândută în 21 noiembrie 2014 la un preţ 74.350 de lei, adică în jur de 16.700 de euro, la cursul din acea dată. Săptămâna viitoare cele două părți vor semna un acord prin care se stinge întreaga datorie și atunci clientul va scapa de efectele executării silite, printre care și poprirea conturilor sau a veniturilor la angajator. Legea dării în plată, intrat în vigoare pe 13 mai, a fost contestată îndelung de comunitatea bancară.

Bancherii susțin că actul normativ ar trebuie contestat la Curtea Constituțională pe motiv că aceasta acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate, în condițiile în care Banca Națională a României consideră că legea generează risc sistemic sever. O astfel de excepție de neconstituționalitate a solicitat Bancpost magistraților de la Judecătoria

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.