Cea mai puternică femeie din România continuă în fruntea OMV Petrom

Consiliul de supraveghere al OMV Petrom a decis să prelungească cu încă patru ani mandatul Marianei Gheorghe de preşedinte al Directoratului companiei şi de director general executiv. Mariana Gheorghe, 59 de ani, conduce operaţiunile celei mai mari companii energetice din ţară din 2006, fiind numită la vremea respectivă de către Wolfgang Ruttenstorfer, şeful de atunci al companiei austriece OMV, artizanul achiziţiei Petrom în 2004. Mariana Gheorghe este considerată cea mai puternică femeie din România pentru că stăpâneşte un bussines de peste 4,7 miliarde de euro şi pentru că Petrom susţine 5% din PIB-ul României.

Revista Fortune a plasat-o anul trecut pe Mariana Gheorghe pe poziţia 19 în clasamentul clasamentul regiunii EMEA care le include pe cele mai puternice femei din lumea afacerilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. În această regiune, cea mai puternică femeie este considerată a fi Ana Botin, preşedintele băncii Santander din Spania.

Principalele sale realizări la conducerea Petrom se leagă de construcţia unui business care a ajuns în 2013 la un nivel de profit de un miliard de euro, o premieră pentru economia românească, dar şi de menţinerea constantă a producţiei de hidrocarburi în condiţiile epuizării tot mai frecvente a câmpurile petrolifere. De asemenea, Petrom s-a angajat la investiţii în Marea Neagră şi în sectorul de producţie de electricitate, devenind unul dintre principalii jucători pe această piaţă.

Cât priveşte nerealizările, în mandatul Marianei Gheorghe s-a consemnat cea mai mare amendă dată vreodată în România, Petrom fiind sancţionată de către Consiliul Concurenţei cu 508 milioane de lei pentru constituirea unui cartel pe piaţa distribuţiei de carburanţi. Un alt neajuns al mandatului Marianei Gheorghe este salba de procese pe care le-a generat Petrom cu salariaţii şi cu foştii salariaţi după ce s-au eliminat bonusurile şi primele salariale pe motiv că acestea au fost incluse în salarii. Totodată, un minus în cariera de la Petrom a Marianei Gheorghe este aventura companiei în Rusia. Petrom a cumpărat un producător mic care avea concesiuni într-o zonă dificilă din regiunea Caspică. Investiţiile făcute acolo nu au dat roade şi Petrom a fost nevoită să se retragă.

Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti şi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a lucrat din 1979 până în 1991 pentru firmele Policolor şi Chimica/Romferchim. Ulterior, în 1991, a devenit director general adjunct pentru Finanţe Internaţionale la Ministerul de Finanţe al României, după care a lucrat timp de 14 la Londra pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unde a fost implicată în numeroase tranzacţii financiare de amploare.

Numele său a apărut de mai multe ori atunci când România îşi căuta un premier, însă de fiecare dată şeful Petrom a negat că ar fi fost contactată de cineva şi a spus că nu este interesată de o astfel de poziţie.
De asemenea, numele Marianei Gheorghe apare în prim-plan ori de câte ori preţurile carburanţilor ajung la cote dureroase pentru şoferi, fiind făcută responsabilă de creşterile în cauză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.