Cealaltă faţă a speranţei

Ajuns la a IX-a ediţie, “Festivalul de film românesc” de la Londra, organizat de “Profusion International”, în parteneriat cu “Centrul Naţional al Cinematografiei” (CNC) şi Cinematografele “Curzon”, va avea loc între 22 şi 25 noiembrie, la Cinematograful “Renoir”.

O proiecţie specială cu „Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, prezentată ca eveniment conex, va avea loc pe 26 noiembrie la sala de proiecţie BERD. La Cinematograful “Renoir” vor fi proiectate lungmetrajele „După dealuri” de Cristian Mungiu, „Principii de viaţă” de Constantin Popescu, „Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude şi „Periferic” de Bogdan George Apetri.

Ramona Mitrică, directorul Festivalului, declară: „Invitatele noastre speciale în festivalul de anul acesta sunt cinci actriţe extrem de talentate: Cristina Flutur şi Cosmina Stratan («După dealuri»), Mihaela Sîrbu («Toată lumea din familia noastră»), Rodica Lazăr («Principii de viaţă») şi Ana Ularu («Periferic»). Îmi doresc foarte mult ca un public numeros să fie alături de noi pentru a le oferi invitatelor noastre o primire călduroasă, pe măsura talentului lor deosebit. Maestrul Victor Rebengiuc, prietenul festivalului, revine la Londra cu filmul «Medalia de onoare», pentru o proiecţie specială la noua sală de cinema din clădirea BERD”.

Filmele selectate anul acesta prezintă situaţii extraordinare, inspirate în special din viaţa cuplurilor de azi, din România şi de oriunde. Drame tulburătoare, adolescenţi rebeli, căsătorii nepotrivite şi despărţiri nedorite – toate interpretate de actori români de excepţie.

Secvenţă din Principii de viaţă

Festivalul a reuşit, aşa cum sublinia Ramona Mitrică, să transmită întotdeauna un mesaj pozitiv despre România şi restul Europei Centrale şi de Est, în contrast cu ştirile care apar în presa zilnică din străinătate, chiar dacă regizorii Noului Val Românesc se află printre cei mai fervenţi critici ai societăţii româneşti postrevoluţionare. Totuşi, mesajul receptat de public nu a fost niciodată unul negativ. Interesul pentru viaţa oamenilor obişnuiţi, portretizaţi pe ecran, a fost întotdeauna mult mai puternic decât stereotipurile vehiculate de mass-media.

Festivalul de film românesc s-a ridicat odată cu Noul Val. Tinerii regizori, care îşi prezentau filmele de studenţie la Londra în 2003, cum ar fi Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, sunt acum premiaţi la Cannes pentru lungmetraje excepţionale.

Invitaţi speciali din România vor participa la proiecţii şi discuţii cu publicul, pentru a oferi mai multe detalii despre cinematografia românească actuală: Eugen Şerbănescu, preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, şi Alina Sălcudeanu, şefa Departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul CNC. Un alt invitat al festivalului de anul acesta este scriitorul şi jurnalistul ieşean Liviu Antonesei, un adevărat prieten şi susţinător de cursă lungă al evenimentului: „Festivalul de film românesc de la Londra este cel mai interesant eveniment artistic la care particip cu regularitate de cinci ani încoace. Mi-aş dori să am o viaţă suficient de lungă pentru a lua parte şi la următoarele douăzeci de ediţii, ca să pot spune că ultimul sfert de secol din viaţa mea a fost unul foarte plăcut!“.

Pe parcursul anilor, Festivalul de la Londra a prezentat şi filmul românesc clasic. În 2004, de exemplu, a fost organizată o “Retrospectivă Lucian Pintilie”, în prezenţa regizorului.

Toată lumea din familia noastră

„După dealuri”, care va deschide Festivalul, scris şi regizat de Cristian Mungiu, este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu. Filmul spune povestea a două tinere care au crescut împreună la orfelinat şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă. Proiecţie va fi urmată de o sesiune de discuţii cu publicul la care participă actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

„Principii de viaţă“, de Constantin Popescu, spune povestea lui Velicanu (Vlad Ivanov), un bărbat care se consideră împlinit: are bani, o vilă nouă, s-a recăsătorit cu o femeie mai tânără care i-a născut un copil şi are un fiu dintr-o căsătorie anterioară. Înainte de o vacanţă, trebuie să lase totul în ordine, dar lucrurile încep să se complice. Criza de la sfârşitul zilei îl face să se întrebe dacă este cu adevărat fericit. Din distribuţie mai fac parte Gabriel Huian, Rodica Lazăr şi Crina Mureşan. La dialogul cu publicul va participa actriţa Rodica Lazăr.

Ana Ularu în Periferic

„Toată lumea din familia noastră“ tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă la mare, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

„Periferic“ are în centru viaţa unei tinere eliberate din închisoare pentru o zi. Matilda (Ana Ularu) nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Până la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească-n faţă trecutul tulbure şi familia care a respins-o. Îşi vizitează familia pe care a părăsit-o cu mult timp în urmă, dar Andrei (Andi Vasluianu), fratele de care s-a îndepărtat, nu prea vrea să o ajute. Matilda însă nu vrea să renunţe. Declanşarea conflictului duce astfel la diminuarea şanselor ei de a primi vreun ajutor şi de a se împăca cu familia.

„Medalia de onoare“ este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă, gândindu-se că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. În distribuţie pot fi revăzuţi Victor Rebengiuc şi Camelia Zorlescu, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. În film apare şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

Victor Rebengiuc în Medalia de onoare

“Suntem foarte bucuroşi să putem continua proiectul Festivalului de film românesc de la Londra. Am început în 2003, când nu era criză financiară, dar filmele româneşti nu aveau nici un fel de distribuţie în străinătate. Acum, în 2012, finanţările se obţin din ce în ce mai greu, dar filmele Noului Val Românesc «au ieşit din ţară» şi sunt premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale. Suntem o echipă mică, formată din manageri şi artişti, cu toţii iubitori ai culturii române, experţi în promovare artistică şi buni cunoscători ai mediului cultural britanic. Am început împreună în urmă cu zece ani această muncă deosebit de frumoasă, continuăm împreună”, apreciază directorul Festivalului, Ramona Mitrică, secondată în această întreprindere de Dr. Mike Phillips OBE (Ordinul Imperiului Britanic), în calitate de consultant, de Mihai Rîşnoveanu şi Dan Mitrică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.