„Ceauşescu şi Lenuţa” față-n față cu „Coldea şi Codruţa”

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a făcut sâmbătă, de la tribuna congresului formaţiunii, o paralelă între perioada comunistă, când exista ”binomul Ceauşescu şi Lenuţa” şi perioada actuală când, ”în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, Coldea şi Codruţa”.

”Suntem la o răscruce de drumuri. Faptul că astăzi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise împotriva Marianei Rarinca. Nu garantează că ele nu se vor repeta. În comunism ştiţi că aveam un binom: Ceauşescu şi Lenuţa. în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, pe Coldea şi Codruţa”, a declarat Tăriceanu, precizând că anul acesta se pare că ”acest pericol a scăzut semnificativ”, dar totuşi are zeci de întrebări legate de implicarea unor personaje cheie în viaţa politică şi democratică, ”care au creat în România un sistem de putere paralel, democratic, nelegitim şi corupt”.

”Luptând de zor împotriva corupţiei, depăşind chiar planul, o serie de instituţii chemate să combată acest flagel au ajuns să fie ele însele cuprinse de un virus extrem de periculos pentru democraţie, şi anume corupţia de putere. Aud în ultimul timp tot mai des o vorbă: statul suntem noi. Eu vreau să vă spun clar şi răspicat: noi nu poate însemna decât cetăţenii şi reprezentanţii acestora aleşi prin vot. Statul suntem noi nu trebuie să însemne o mână de oameni fără legitimitate democratică care decid la şpriţ rezultatul alegerilor şi care cenzurează deciziile politice, sociale sau economice. Viitorul României depinde de forţa noastră de a întări democraţia, de a avea instituţii puternice şi lideri aleşi prin vot democratic care au libertatea şi curajul de a exercita puterea acordată de cetăţeni”, a mai spus Tăriceanu.

Acesta a făcut referire şi la protestele de la începutul acestui an, spunând că tinerii au fost folosiţi ca „masă de manevră”.

„Din păcate, avem şi noi responsabilitatea noastră pentru această stare de fapt. Nu am găsit metodele de a comunica eficient cu noua generaţie de tineri şi am lăsat ca dezamăgirea lor să fie manevrată şi manipulată fără scrupule. Şi i-au folosit pe aceşti tineri ca masă de manevră”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

Despre Daniel Constantin

În ce-l privește pe fostul său partener, Daniel Constantin, Tăriceanu a declarat sâmbătă că ”trădarea” acestuia reprezintă un episod trist, dar încheiat.

”În 2015 i-am avut alături pe o serie de colegi care au ales să atace şi chiar să dea în judecată partidul. Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulţi, dar vă spun sincer mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei. Pentru mine această trădare reprezintă un episod trist, dar este în acelaşi timp şi un episod încheiat. Acum este timpul să privim înainte, învăţând însă, evident, din trecut. De aceea, vă sfătuiesc pe toţi: bazaţi-vă ambiţiile pe idealuri şi pe valori şi nu pe funcţi”, a spus Tăriceanu.

Congresul ALDE a continuat sâmbătă la Palatul Parlamentului cu alegerea președintelui formațiunii. Călin Popescu Tăriceanu a fost singurul candidat la funcția de președinte al partidului, în vreme ce celălalt copreședinte, Daniel Constantin, nu a participat la Congres, în contextul disensiunilor dintre cei doi lideri.

Vineri, a fost modificat statutul ALDE.

Este al doilea Congres al ALDE, după cel de constituire a formațiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, când Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu au devenit copreședinți ai formațiunii.

Citește și Emil Constantinescu îl laudă pe Tăriceanu

Kelemen Hunor, despre relația UDMR – ALDE

Absență surpriză de la Congresul ALDE

Noua echipă a lui Călin Popescu Tăriceanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.