CEC Bank a schimbat condiţiile de garantare după izbucnirea scandalului „Ioana Băsescu”

Site-ul Bancherul.ro a făcut o descoperire de senzaţie: CEC Bank a schimbat, la câteva zile de la izbucnirea scandalului privind creditul preferenţial acordat Ioanei Băsescu, condiţiile de garantare pentru creditele date pentru cumpărarea de terenuri.

Iniţial un credit era garantat cu proprietăţi imobiliare locative – apartament, casă sau vilă. După izbucnirea scandalului condiţia de garantare o reprezintă imobilul achiziţionat. Deci terenul, în cazul contractului Ioanei Băsescu. Suntem în faşa unui caz fără precedent în domeniul bancar. Pe site-ul CEC Bank nu există niciun comunicat care să anunţe schimbarea condiţiilor de garantare. Faptul că Ioana Băsescu a semnat contractul cu CEC având obligaţia garantării cu terenurile cumpărate deşi banca solicita la momentul încheierii tranzacţiei  drept garanţii o casă sau o vilă, este inexplicabil şi ţine deja de resortul unei alte instituţii care trebuie să opereze de urgenţă verificări. Vă prezentăm integral articolul din Bancherul.ro


CEC Bank a modificat conditiile de acordare a creditului imobiliar pentru terenuri in ceea ce priveste garantiile necesare obtinerii unui astfel de imprumut, dupa izbucnirea scandalului cu Ioana Basescu. Astfel, daca in momentul in care fiica presedintelui a obtinut imprumutul erau necesare “ipoteci imobiliare asupra proprietatilor imobiliare locative”, conform site-ului bancii, acum conditiile apar modificate, la garantii fiind trecute “ipoteci imobiliare asupra bunurilor imobile”. (vezi foto)

Bancherul.ro a intrebat, in momentul in care a descoperit ca CEC Bank este banca de la care Ioana Basescu a obtinut creditul in valoare de 1,2 milioane euro, daca nu cumva aceasta a beneficiat de conditii preferentiale sau chiar de nerespectarea normelor bancare, datorita statutului ei, sau poate chiar pentru ca presedintele sa-l sustina pe seful CEC Bank pentru a ramane in functie, in conditiile in care acesta era in vizorul premierului Ponta pentru a fi schimbat.

Am pus aceste intrebari din doua motive. Primul, pentru ca in conditiile standard de acordare a acestui tip de credit, asa cum apareau pe site-ul bancii chiar si dupa izbucnirea scandalului, acesta poate fi garantat doar cu un imobil locativ, si nu cu un teren, dupa cum s-a intamplat in realitate. Impunerea de garantii constand in imobile este fireasca, de altfel, intrucat terenurile agricole reprezinta, pentru banci, garantii mult mai greu de valorificat in conditiile nerambursarii imprumutului.

Asadar, cum se face ca imprumutul pentru Ioana Basescu a fost acordat cu garantii pe terenul cumparat si nu cu ipoteci pe un imobil locativ?

Al doilea motiv a fost acela ca valoarea maxima a unui credit imobiliar pentru achizitii de terenuri este de 2,8 milioane euro, dupa cum aparea pe site-ul bancii in momentul contractarii creditului, conditie ramasa neschimbata si acum, pe cand Ioanei Basescu i s-a aprobat un credit mult mai mare, de 4,6 milioane euro.

Este posibil ca normele bancii sa permita acordarea de credite cu valori mai mari decat in mod obisnuit, daca acestea sunt aprobate de catre un comitet de credite format din conducerea bancii.

Ce a determinat insa banca sa modifice, dupa izbucnirea scandalului, conditiile de garantare a creditului?

Daca ne gandim bine, un credit cu o valoare atat de mare este greu sa fie garantat cu o locuinta obisnuita, ar fi fost nevoie de o vila de lux in jurul valorii de 1,5 milioane euro sau mai multe locuinte. Pe de alta parte, pentru banca poate fi destul de riscant sa accepte ca garantie doar terenul agricol, intrucat valorificarea acestuia in cazul nerambursarii creditului se poate dovedi dificila.

Integral articol + foto aici 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.