Cec în alb pentru „Macron I al Franței“

Al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța, de pe 18 iunie, a confirmat majoritatea uriașă a partidului La Republique En Marche, al președintelui Emmanuel Macron, victorie prefigurată deja în primul tur. Acest partid apărut în urmă cu un an a zdrobit forțele politice tradiționale și a obținut peste 350 de mandate în Adunarea Națională, mult peste pragul majorității (290). Principalul partid de dreapta, Republicanii, a obținut 137 de mandate, iar Partidul Socialist este în pragul extincției, cu doar 44 de mandate, în timp ce stânga radicală (Franța Nesupusă) a obținut 17 mandate, iar Frontul Național 8 mandate.

„Puteri depline pentru Macron I al Franței“, titrează cotidianul spaniol El Pais. Susținerea francezilor „a transformat un ministru ambițios într-un monarh atotputernic, iar Franța într-o republică cu partid unic. Greșelile rivalilor i-au deschis această cale. Ei sunt cei responsabili de absenteismul ridicat și de riscul ca Macron să alunece către absolutism“, scrie El Pais. Financial Times, un ziar care a susținut politica lui Macron, pare surprins de proporțiile victoriei sale, mai cu seamă că, „acum un an, Franța prezenta toate simptomele unei alergii severe la reformele economice“. „Franța i-a oferit puterile executive și legislative unui lider probusiness care dorește să refacă economia“, scrie cotidianul britanic.

Presa europeană susține că absenteismul de 57%, record negativ în a Cincea Republică franceză, nu este singura explicație. „Macron a câștigat pentru că Franței îi era teamă de vidul creat de dispariția partidelor tradiționale, de terorism, de criza economică, de marea dezordine mondială și de necunoscutul reprezentat de dreapta naționalist-populistă“, scrie Corriere della Sera, care pune victoria lui Macron și a partidului său pe seama „sindromului bonapartist al francezilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.