Cehia și România: Cote să fie, dacă o cer interesele… dar să știm și noi

La consiliul JAI din urmă cu o săptămână au fost patru state care s-au opus cotelor obligatorii de imigranți stabilite de UE: România, Slovacia, Cehia si Letonia. A spus-o reprezentantul României la Consiliu, Gabriel Oprea.

La doar câteva zile, ministrul ceh pentru Drepturile Omului și Egalitate de Șanse vine și spune că țara sa este capabilă să primească și 15.000 de refugiati. Aceasta în condițiile în care cota obligatorie propusă pentru Cehia a fost de circa 4.000 de refugiați. Coaliția social-democraților și creștin-democraților aflată la putere mai susține că numărul imigranților care vor veni în Cehia reprezintă un aspect secundar.

”Controversa nu ține de faptul că vom arăta sau nu solidaritate și vom accepta câteva mii de refugiați. Fără îndoială, țara noastră poate face față unui asemenea număr, cum a făcut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Însă apare o alta întrebare: dacă va fi creat un mecanism de redistribuire permanent pentru imigranții din Europa, prin care Comisia va trimite automat imigranți in anumite țări, fără ca guvernele respective să poată influența procesul”, a spus premierul social-democrat Bohuslav Sobotka.

Un fel de ”trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi”.

Și vicepremierul Andrej Babis, un om de afaceri foarte excentric, a declarat ca nu numărul refugiaților este o problemă, ci dacă Europa va pune pe picioare un sistem care să soluționeze criza.

Situația Cehiei este similară cu a României. În această vară, guvernul de la Praga a precizat că poate accepta 1.500 de refugiati (mare parte din Grecia și Italia), iar aceasta până la finalul anului 2017. Cotele obligatorii ar face ca numărul să crească la 4.000. La ultimul Consiliu JAI, guvernul a respins cotele obligatorii. Trec doar câteva zile și ministrul pentru Egalitatea de Șanse, Jiri Dienstbier, vine si spune că ”am putea gestiona un numar mult mai mare de imigranți”, în condițiile în care țara are o populație de doua ori mai mică decât cea a României.

Se remarcă o poziție similară cu cea a președintelui Klaus Iohannis – acesta spune ferm că nu putem primi decât circa 1.800 de imigranți și că respingem cotele obligatorii. Apoi, la câteva zile de la Consiliul JAI în care România a avut aceeași pozitie cu Cehia, președintele spune că este posibil ca, printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, ”UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu ne ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar este un scenariu posibil”.

Așadar, lideri politici Cehia s-au opus cotelor obligatorii de refugiati vin acum in fata natiunii si spun ca s-au opus conceptului de ”cota obligatorie”, Doamne ferește unui număr mai mare de refugiați. Dimpotrivă, țara ar putea găzdui de până la trei-patru ori mai mult decât spune ”cota obligatorie”.

Ministrul ceh, de unde guvernul său a blocat inițiativa Germaniei vecine, vine chiar și cu propuneri pentru integrarea unui număr mai mare de refugiați în țara sa, pentru a mai lua din povara Berlinului. El spune ca imigranții nu știu mare lucru despre Cehia și preferă să meargă cu toții în Germania. De aceea, Dienstbier spune că ar trebui ca Cehia să trimită reprezentanți în țările de origine ale refugiatilor pentru a le explica acestora care sunt condițiile de trai în Cehia. Dacă oamenii ar avea informații, poate ca atunci și-ar dori să stea aici, spune Dienstbier, potrivit agentiei CTK.

Pe când oare o declarație a președintelui sau a premierului României care să solicite trimiterea unor reprezentanți sau utilizarea unor ”metode specifice” pentru ca Bucureștiul să-și aleagă chiar de la sursă ”cota obligatorie”, profitând și de relațiile cu statele arabe?

Acestea au fost noile poziții a două țări care până mai ieri se opuneau cotelor obligatorii. Pirueta în fața propriilor cetățeni s-a făcut cu câteva ore înainte ca Donald Tusk să anunțe un summit european extraordionar, miercurea viitoare. Rămâne de văzut cum vor face Letonia si Slovacia întoarcerea la 180 de grade, e ochestiune de când (pâna miercuri, oricum), nu de dacă. Cotele obligatorii nu se vor mai numi ”cote”, însă numărul imigranților va creste, în schimbul unor promisiuni de suplimentare a fondurilor europene al introducerii în plus a unor eufemisme din jargonul bruxellez în Concluziile Consiliului European de miercuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.